Hírek

 

olahjanos.jpg

 

Oláh Jánosról elnevezett

szerkesztői ösztöndíj indult

 

Oláh János költő-író-szerkesztőről nevezték el azt a most induló állami ösztöndíjat, amely két éven keresztül tíz-tíz fiatal szerkesztő számára nyújt havi bruttó 200 ezer forint támogatást.

 

Egy jó szerkesztő nemcsak válogatja a szövegeket, nemcsak megjegyzésekkel látja el őket, hanem segíti is az alkotót élete és pályája különböző szakaszaiban - emlékeztetett az Oláh János szerkesztői ösztöndíj keddi budapesti bemutatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.
Fekete Péter hozzátette: az egyre gazdagabb lehetőségeket kínáló állami ösztöndíjrendszerben szerepükhöz képest eddig háttérbe szorultak a szerkesztők, pedig pályakezdőként könyveket, folyóiratokat szerkeszteni komoly elhivatottságot kíván, és sokszor nem nyújt megélhetést.
Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője, Oláh János özvegye felidézte: az utóbbi évtizedekben sok panasz hallható azzal kapcsolatban, hogy nagyot esett a könyvek, folyóiratok szerkesztői színvonala.
A most először kiírt ösztöndíj lehetőséget nyújt arra, hogy egy új, professzionális szerkesztői generáció indulhasson el - hangsúlyozta Mezey Katalin, aki felhívta a figyelmet a nyomtatott könyvek, folyóiratok mellett az interneten megjelent írott szövegek szerkesztésének fontosságára is.
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a két éve elhunyt Oláh János szerkesztőként azok közé tartozott, akik az elsők között ismerték fel az újabb irodalmárnemzedékek kinevelésének fontosságát.
A róla elnevezett ösztöndíjra 1983. január 1. után született alkotók pályázhatnak szeptember 15-ig; az elbírálás határideje a beérkezési határidőtől számított legfeljebb 40 munkanap.
 A két évig havi bruttó 200 ezer forint támogatással járó Oláh János-ösztöndíjat legfeljebb tíz fő nyerheti el, akik munkájukkal kapcsolatban beszámolási kötelezettséggel tartoznak majd - közölte Szentmártoni János.
Az állami alkotói ösztöndíjak száma ebben az évben immár tizennégyre bővül - mondta el Fekete Péter az MTI-nek.
Az Oláh János-ösztöndíj részletes feltételei a kiíró Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. honlapján (http://www.alkotomuveszet.hu) olvashatók.

 

(MTI)


Főoldal

2018. augusztus 19.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png