Hírek

 

 nagyszalontai-csonkatorony.jpg

 

Megújul a nagyszalontai Csonkatorony

 

Teljes körű felújítást végeznek el a nagyszalontai Csonkatornyon az Arany János-emlékév keretében. A renoválással egy időben megújul a legendás épületben található Arany János Emlékmúzeum négy évtizede létrehozott állandó kiállítása is – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

 

A négy ütemből álló felújítás első szakaszában új, tűzbiztos fémszekrényekkel is felszerelt raktárhelyiséget alakítottak ki az Arany János személyes hagyatékának egy részét őrző emlékmúzeum kiállítási tárgyai számára a Csonkatorony mellett álló Arany Palotában, amelyet az 1920-as években bérházként építettek, hogy az ingyenesen látogatható múzeum fenntartási költségeit fedezni tudják. Ma az épület ad helyet a nagyszalontai városi könyvtárnak.

A Csonkatorony kiürítése október 24-én fejeződött be, ezt követően megkezdődhettek a felújítási munkálatok. A teljes körű festés mellett korszerűsítik az elektromos rendszert és fűtést telepítenek, így a korábban fűtetlen épület télen is látogatható lesz. A fejlesztés harmadik szakaszában korszerűsítik az emlékmúzeum infrastruktúráját, a negyedik ütemben pedig az épületegyüttes udvara is megszépül.

A torony renoválásával egy időben megújul az Arany János Emlékmúzeum állandó kiállítása. Az előző tárlat több mint 40 éve, 1975-ben nyílt meg, ennek kiállítási darabjai kisebb részben átkerültek az Arany Palota galériatermében berendezett időszaki kiállítás anyagába, nagyobb részben azonban restaurálásra szorulnak, akárcsak több száz eredeti kézirat.

A közlemény idézi a PIM főmuzeológusát, Szilágyi Juditot, aki szerint az új, interaktivitásra is törekvő kiállítás alapvető feladata az Arany Jánossal kapcsolatos legújabb irodalomtörténeti kutatások eredményeinek, és azoknak a relikviáknak a bemutatása lesz, amelyeket a 200 éve született költő még személyesen adományozott szülővárosának a múzeum létrehozásakor.

A megújult Csonkatorony és az új állandó kiállítás a tervek szerint 2018. március 2-án, Arany János születésének évfordulóján nyílik meg. Az MTI kérdésére a PIM által megbízott kommunikációs ügynökség elmondta azt is, hogy a felújítást, a műtárgyak restaurálását és az új kiállítás létrehozását teljes egészében az Arany János-emlékbizottság finanszírozza, csaknem 160 millió forintból.

 

(MTI)


Főoldal

2017. november 02.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png