Hírek



debreceni-irodalmi-napok.jpg

 

A hitvallás és az irodalom

a Debreceni Irodalmi Napok

központi témája

 

A hitvallás és az irodalom a központi témája a Debreceni Irodalmi Napok idei programsorozatának, amelyet november 6. és 8. között rendeznek meg – mondta a város alpolgármestere az esemény csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatóján.

 

Komolay Szabolcs hozzátette, hogy a hit kérdésének előtérbe állítása az irodalmi napokon kézenfekvő volt, hiszen Debrecen idén két jelentős vallási eseményt is ünnepel: a reformáció 500. és a második helvét hitvallás elfogadásának 450. évfordulóját. A háromnapos rendezvényen többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy a hit keletkezése, elmélyülése és kifejezhetősége, a hit melletti tanúságtétel hogyan jelenik meg az irodalomban – mondta az alpolgármester.

Szirák Péter, a városi irodalmi nagyrendezvények kurátora az irodalmi napok fontos közművelődési funkcióját hangsúlyozta. Mint rámutatott, a programokra nemcsak a szűk szakmai közönséget, hanem minden olyan érdeklődőt várnak, akiket foglalkoztat a hit, a hitvallás, a nyelviség és az irodalom kapcsolata. A résztvevők választ kaphatnak többek között arra, hogy a 16. századtól kezdve hogyan jelentkezett a költészetben a hit, a bizalom és a meggyőződés kérdése – tette hozzá.

A programok közül Szirák Péter kiemelte az Alföld-díjasok estjét, amelyen kerekasztal-beszélgetést hallhatnak a három idei díjazottal, Bódi Katalin irodalomtörténésszel, a Debreceni Egyetem adjunktusával, Lőrincz Csongor irodalomtörténésszel, a berlini Humboldt Egyetem magyar tanszékének vezetőjével és Villányi László költővel, a Műhely folyóirat főszerkesztőjével.

Pogrányi Péter programszervező kifejtette: a Debreceni Irodalmi Napokon a Csokonai Színház stúdiószínpadán a Szívlapát című kortárs antológia verseiből készült műsort láthat a közönség, a nagyszínpadon a reformáció évfordulója alkalmából meghirdetett drámapályázat fődíjas alkotását, a Menekülők című darabot mutatják be, de lesznek irodalomtörténeti előadások is. Bibliakiállítás nyílik Ötvös László lelkipásztor, bibliakutató, költő gyűjteményéből, kötetbemutató beszélgetést tartanak Totth Benedek íróval, a Holtverseny és Az utolsó utáni háború című regények szerzőjével, valamint a Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba szerzőpárossal, akik elkészültek a magyar Faustról, azaz Hatvani Istvánról szóló regényük kéziratával.

 

(MTI)


Főoldal

2017. november 02.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png