Hírek

 

 szorvany_terv.jpg 

 

Szórványiskola épül a Mezőségen

 

A Mezőségi Magyar Oktatási Központot öt éve építi Szamosújváron a Téka Alapítvány. Az intézmény létrehozásával befejezhetik a nyugat-belső mezőségi és szamosháti szórványoktatás stratégiai fejlesztését úgy, hogy egyetlen magyar osztály vagy iskola sem szűnik meg a régióban.

A tervezett iskolaközpont által kiszolgált régió és célcsoport:

- közoktatásilag lefedett terület: Szamosújvár, Kis-Szamosmente, Észak-mezőség , Belső-mezőség , Szamos menti dombság (3 000 km2 ; a települések száma meghaladja a 30-at).

- célcsoport nagysága: kb. 600 gyerek, fiatal (bölcsőde, óvoda és iskola)

- az iskolába helybéliek, kollégisták és a környező szórványfalvakból ingázók fognak járni

Az építkezéshez magánszemélyek, intézmények is hozzájárulhatnak, téglajegyek vásárlásával:


A téglajegyek címletei

·         Egyszerű téglajegy – 10 RON, 1000 FT, 5 EURÓ, 7 USD
·         Bronz téglajegy – 50 RON, 5000 HUF, 15 EURÓ,  20 USD
·         Ezüst téglajegy – 100 RON, 10 000 HUF, 25 EURÓ, 35 USD
·         Arany téglajegy – 1000 RON, 100 000 HUF, 250 EURÓ, 350 USD
·         Gyémánt téglajegy – 10 000 RON, 1 MILLIÓ HUF, 2500 EURÓ,  3500 USD

Számlavezető pénzintézmény: Fundatia Culturala Téka


BRD – GHERLA; 405300 Gherla, str. Clujului 7/A, Jud. Cluj
Swift kód: BRDEROBU
Számlaszám:  RO90BRDE130SV07017121300 – RON
                         RO13BRDE130SV06399801300 – EUR (ide lehet más valutát is utalni)
                         RO45BRDE130SV39908781300 – HUF

 

*

A Téka Alapítvány közleménye:

Az erdélyi Mezőség magyarsága a történelem során sokat szenvedett, viszont jelentős kulturális és történeti értékekkel járult hozzá a magyar nemzeti örökséghez. Ennek ellenére az itt élő magyar közösség nagyon keveset kapott vissza.

Ezt a mulasztást igyekszenek pótolni az itt működő civil szervezetek. A szamosújvári Téka Alapítvány és a válaszúti Kallós Alapítvány több mint 20 éve végzi ezt a munkát. Jól működő művelődési központokat, szórványkollégiumokat tartanak fenn. Ezek az intézmények csak akkor tudják maradéktalanul betölteni szerepüket, ha létrejön mellettük egy önálló, a magyar közösség adminisztrációjában lévő szórvány iskolaközpont. A projektet arra a szakmai konszenzusra építjük, hogy a szórványoktatás egyik eredményes módja az önálló oktatási intézményből és kollégiumból álló iskolaközpontok kiépítése. Úgy érhetünk el jelentős eredményeket az asszimiláció megfékezésében, ha sokkal erősebb iskolákat, magasabb minőségű oktatást tudunk felmutatni, mint az átlagos többségi intézmények.

A Mezőségi Magyar Oktatási Központot 2010-től építi Szamosújváron a Téka Alapítvány.  Az oktatási intézmény tervezett célcsoportja 550 óvodás és tanuló.  Az intézmény létrehozásával befejezhetjük a nyugat-belső mezőségi és szamosháti szórványoktatás stratégiai fejlesztését úgy, hogy egyetlen magyar osztály vagy iskola sem szűnik meg a régióban.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, alapos helyszíni tapasztalatának és a nemzetstratégiai prioritásokat figyelembe vevő döntéseinek következtében, 2010-től Nemzeti Jelentőségű Intézményként kezeli a mezőségi szórványoktatási programot, és a mezőségi iskolaközpont felépítésére eddig 229 millió Ft. támogatást biztosított.

A szamosújvári Helyi Tanács 2009-ben az iskolaépítés céljára kiutalt egy 7053 m2 (kb. 100 millió Ft. értékű) belvárosi telket. Ennek az ingyenes használatát 2013-ban 45 évre biztosítottuk.   

Az oktatási központ összesen 4 épületrészből fog állni.  Ebből 2 részen kezdtük el a munkálatokat.

2014 végére egy épületrész – a legköltségesebb – belső munkálatainak nagy részét fejezzük be.

Ahhoz, hogy létrehozzuk, akkreditáljuk, és részlegesen működtessük az oktatási intézményt még kb.  400 millió forint támogatásra van szükségünk. A román kormány a szórványoktatásba való beruházást nem támogatja, viszont az új oktatási intézmény létrehozása után az iskolát a helyi önkormányzat, vagyis a román állam fogja fenntartani.  

Az eddigi támogatás nagysága és ritmusa a beruházás befejezését több mint egy évtizedre kitolja. Ez idő alatt a befektetés nem hoz semmilyen hasznot a mezőségi szórványközösségnek, és a befektető magyar állam számára sincsen eredménye.

A szamosújvári beruházás egy nagyon fontos, programközpontú, konkrét finalitást biztosító célzott fejlesztés.  Erdély történelmi régiói közül csak Mezőség nem rendelkezik egy olyan oktatási központtal, amely a térség szellemi központjává, katalizátorává fejlődne. Befejezése időszerű, mivel a szórványban élő magyarság számára minden, önálló intézmények nélkül eltelt év visszafordíthatatlan veszteségeket okoz. Olyan negatív folyamatok erősödhetnek meg, melyek eredményeként a projekt kezdeti céljai elveszíthetik létjogosultságukat.


 Főoldal

2014. november 11.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png