Megkérdeztük

 

 

 

Megkérdeztük Temesi Ferencet

 

 

A legutóbbi Bárka-interjúnk óta idestova egy év telt el. Akkor még javában írtad a Bartók-regényt, illetve éppen szünetet tartottál. Most már készen van a nagyregény, hamarosan kézbe foghatja az olvasó. Bartókról, azt hiszem, igen nagy vállalkozás regényt írni. Eddig tudtommal még nem is nagyon próbálkoztak, csupán szakirodalom született. Miért éppen Bartók?


Próbálkoztak, hogyne próbálkoztak volna, de szánalmas eredménnyel. Aki Bartókról akar írni, az készüljön föl mindenre. Először is negyven évig kell várni. Közben háromszor a halál hivatalos meghívottjának is kell lenni. Szeretve lenni meg magányosnak lenni. Délelőtt szavak, esetleg mondatok lógnak a semmibe. A délutáni műszakban meg minden összeáll, a helyére kerül. Van, hogy áll a vonat, és a következő megálló egy másik kontinensen van, erre föl kell készülni. A mű keletkezéséről a regény regényében fogok írni.


A regény három szálon fut...


A regény leghosszabb szála: Bartók idehaza (még ha külföldön turnézik is) 1881-tól 1940-ig. Ezt a szálat ■ jelöli. A második leghosszabb: Bartók amerikai évei. Ennek jele: ▲. A legrövidebb szál Életrajzoló, azaz Él szála,  amelyet □ jelöl. Ez a szál a gatyaváltástól 2009-ig fut kábé.


A 48-56-os zongora - eredetileg ez lett volna a címe. Miért változott meg?


Valóban A 48-56-os zongora volt a címe, most meg csak annyi: „Bartók". Ezt ütősebbnek tartom. Bár ez a bérelt zongora továbbra is a regény egyik leitmotívuma marad. Mondhatnék bármit, de az igazság az, hogy  Száraz Miklós Gyuri barátom győzött meg a címváltoztatásról du. 4- este 11-ig folytatott pengeváltásunk közben. Az első könyvének a címe Az Ezüst Macska fogadó mendemondáiból volt, én azt mondtam neki, ez a hosszú cím rá se fér a könyvre. Végül is Az Ezüst Macska címmel vált sikerré. Most meg ő győzött. De a regényről szóló regény címe A zongorás lesz. Semmi nem vész el.


A címlapja sem az lesz, mint amit két hete láttam, és a tervezetthez képest nem a Könyvfesztiválra jelenik meg, hanem később, a Könyvhétre - pedig már nagyon várjuk az új Temesi-művet!


A címlap már nem az én hatáskörömben van. Az enyém nem tetszett a kiadónak. Azt nem bánom, hogy nem norvég nőregényekkel, és amerikai krimiírókkal kell versenyeznem a fesztiválon. Habár ez a regény is fordítva íródott, miként minden krimi. Én akkor kezdek el valamit, ha tudom a végét. A Könyvhét a magyar könyvek ünnepe. Június 7-én lesz a könyvpremier.


„Minél többet írsz, annál több függöny nyílik meg, és annál több újabb és újabb dolgot látsz. Amikor most írom ezt a könyvet, már tudom a következőt, már megjelent és mutatta magát, hogy helló!" - ezt az egy évvel ezelőtti beszélgetésben mondtad. Mit tudhatunk a következő könyvről?


A következő könyv a regény regénye, azután egy forgatókönyv lesz. A hangoskönyvet is én olvasom, dalolom végig. De a következő regényről csak a címét mondom meg: Veronika. És mi van, ha ez is megváltozik? Nem fog. Elég rövid.


(Szepesi Dóra)

 


 

2012. április 02.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png