Helyszíni tudósítások

 

 Petrik Béla

 

A Nagy Gáspár Irodalmi

és Művészeti Díj átadása

 

Idén, Nagy Gáspár születésének 70. évfordulóján, szakítva a korábbi évek hagyományaival, de azért nem idegen pályán játszva, a díjátadásra nem a Nagy Gáspár Alapítvány által a szellemi örökség fenntartása érdekében létrehozott bérbaltavári szülőházban került sor, hanem a szülőfaluhoz közel eső Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A város, a kulturális központ, Gergye Rezső igazgató régóta hűséges ápolója és mentora Nagy Gáspár kulturális örökségének, számos rendezvénnyel és évek óta visszatérő szervezett találkozókkal, programokkal népszerűsíti Nagy Gáspár költészetét. Idén a kétnapos, a „Költő hazatér” című megemlékezés keretében az első napon „Érték és Közösség – Erkölcs és Felelősség” címmel emlékülésre, a második napon pedig a díjátadásra került sor.

Az Alapítvány Nagy Gáspár életműve kapcsán az erkölcsi-szellemi képességeket, a tehetséget, hűséget, a bölcsességet kívánja felmutatni, mellyel a magyar szellemiség magasabb rendű céljaiért küzdött, s amely útmutató mindazok számára, akik a közösség érdekében kifejtett alkotómunkát tekintik hivatásuknak. E célok szolgálatával kívánja az alapítvány elősegíteni a magyar kultúra, irodalom és a hozzá kapcsolódó társművészetek (képzőművészet, színház- és filmművészet, zene) értékeinek bemutatását, népszerűsítését, különös figyelemmel a XX. század második felétől kezdődően létrejött alkotásokra.

 

IMG_5654__2_.JPGA díjátadás közönsége, elöl Nagy Réka, a költő lánya,
Ekler Andrea díjazott, háttérben Monostori Imre és felesége,
Tóth Balázs, Vasvár város polgármestere


E célok és az értékmegőrzés érdekében hatodszor adták át a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. A díjat idén a Nagy Gáspár Alapítvány mellett Budakeszi Város, Vasvár Önkormányzata, és a Hitel szerkesztősége támogatta – Nagy Gáspár életének fontos színhelyeinek mai képviselői –, azzal a céllal, hogy minden évben egy alkalommal, Nagy Gáspár költő május 4-ei születésnapjához kötődően elismerje egy olyan alkotó teljesítményét, aki Nagy Gáspár költői-közéleti munkásságának szellemiségéhez kapcsolódóan kiemelkedő irodalmi, művészeti értéket hozott létre. A díjat olyan személy kaphatja, országhatároktól, állampolgárságtól függetlenül, aki szakmai, művészi alkotói tevékenységével és magánéleti példamutatásával képviseli, felmutatja és gyarapítja a magyarság irodalmi, művészeti értékeit. 2014-ben első alkalommal egy fiatal költő, a Hitel szerkesztője, Falusi Márton vehette át, másodszor Tóth László, Dunaszerdahelyen élő költő, író és műfordító, harmadszor Mórocz Zsolt esszéista, negyedik alkalommal a képzőművészetekben alkotó, Budakeszin élő Keresztes Dóra festő- és grafikusművész, animációs filmrendező, ötödször a kuratórium a díj tágan meghatározott szellemiségére figyelemmel nem egy irodalmár részére, hanem egy, a társművészetekben jeles szerkesztő, rendező, filmkritikus „kamerás ember”, Pörös Géza vehette át.

Az idei díjat Ekler Andrea kritikus, irodalomtörténész, Görömbei András hű tanítványa, a Nagy Gáspár életmű értő, a nemzeti értékek korszerű és hiteles, a kortárs magyar irodalom példaértékűen alázatos és elkötelezett kutatója vehette át. Az irodalomtörténész köteteiben (Létra az örökléthez, A közöny az ördög karosszéke, A szabadság hívása, Vathy Zsuzsa-monográfia) olyan írók műveit vizsgálta, akik a földrajzi távolság és a kronológiai különbségek ellenére az alkotói lét közös kérdéseit vetik fel. Ekler Andrea kutatta Ágh István, Csoóri Sándor, Vathy Zsuzsa, Nagy Gáspár, Buda Ferenc, Kovács István, Dobozi Eszter és más hazai és határon túli írók alkotásait.

A díjat Monostori Imre irodalomtörténész a díj kuratóriumának elnöke adta át, laudációt Jánosi Zoltán irodalomtörténész mondott.

 

 IMG_5683__2_.JPG
Jánosi Zoltán irodalomtörténész, Ekler Andrea díjazott,
Monostori Imre, a díj kuratóriumának elnöke

 

A díj átadásán a Szent Márton Városi Kórus (Szombathely) adott elő kórusműveket, Nagy Gáspár versei hangzottak el, és részleteket tekinthettek meg az esemény résztvevői a Nagy Gáspár portréfilmből.

 

IMG_5664.JPG
A Szent Márton Városi Kórus

 


Főoldal

2019. május 15.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png