A jó tanuló felel

 

 Sirokai_m__ret.jpg

 

Sirokai Mátyás

 

Egynek lenni mindennel, ami él

 

Hüperión, a görög mitológia égi titánja legalább három felejthetetlen irodalmi alkotás címében szerepel. A három közül a legdögösebb Dan Simmons Hyperion című regénye, a második és a harmadik helyért Friedrich Hölderlin (Hüperión) és John Keats (Hyperion) a mai napig versenyben áll. A legdögösebbről, Dan Simmons lenyűgöző sci-fi regényéről és Keats Hyperionjáról nem fogok most írni – a két mű összefügg, aki jót akar, olvassa el őket.

Bár Hölderlin Hüperiónja nem sci-fi, és nyugodt szívvel se regénynek, se versnek nem merném nevezni, mégis biztos helye van a dobogón. Lírai szépségű, lázas hevületű szöveg, amely helyenként úgy ragad magával, ahogy csak a leggyönyörűbb dolgok tudnak: ámulatba ejti az olvasót. Az ámulat: rácsodálkozás a világra, feloldódás egy otthonosabb valóságban. Otthonosabb, mert nem különülünk el egyetlen részétől sem. Nincs külön táj és a benne gyönyörködő ember, mert a gyönyör állapotában mindent, még embernek lenni is elfelejtünk. Hölderlin ezt így írja a Hüperión lapjain: „egynek lenni mindennel, ami él”. Jó mottó, graffitinek is megállná a helyét, tanításként pedig életre szóló útmutatást ad.

Hölderlin műve azonban nem tartozik a könnyű olvasmányok közé. Érdemes energiát fektetni az olvasási stratégiába, mert ha túl lassan olvassa valaki, könnyen belefáradhat. A felvillanyozó részek szigetek a könyvben, melyeket csendes őrülettel paskoló hullámok monoton zúgása vesz körül. Egy zaklatott ifjú lelkének hullámai ezek, amelyeket viszont megéri sebesen meglovagolni, hogy ilyen mondatokhoz vetődjön el az olvasó. Ha már a sci-fivel kezdtem, Hölderlin is leteszi a névjegyét: „Nekünk telik kedvünk benne, hogy az Ismeretlen éjszakájába, valamely másik világ hideg idegenségébe vessük magunkat, és ha lehetséges lenne, elhagynánk a Nap területét is, és áttörnénk az üstökös pályáján is túl.” Vagy egy másik, amely az egyik kedvenc fotósorozatomhoz passzol: „A távol minden vonala lágy és hatalmas íveléssel szeli át a Tért; a hegyek, egymás háta mögött, lépcsőzetesen emelkednek a nap felé. Tiszta égbolt. A fehér fény csupán az éteren túl lebeg, és a világos nappal fölött ezüst felhőként bolyong a tétova hold.”

Egy ismert bölcselő azt írja egyik könyvében, hogy „aki a Hüperiónt jól elolvasta, annak semmi sem fog fájni többé, s nyílegyenesen haladhat fölfelé.” Ez persze lelkes túlzás, de kedvet kaptam tőle, hogy én is túlozzak egyet. Aki a Hüperiónt elolvassa, ihletet kap ahhoz, hogy az erdőben beálló csönd pillanatában feloldódjon, és megérezze a minden élőben közös lüktetést. Hölderlin művét magányos séták alkalmával, legfeljebb egy-egy értő barát társaságában a legjobb olvasni. A világirodalom egyik alapműve, simán elfér bármelyik hátizsákban.

 


Főoldal

2015. február 23.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png