Prózák

 

 Biro_Sara.jpg

 

Biró Sára

 

Egy rendszer összeomlása

 

Két hónapja rutinokat építek magam köré. Egy négyzet alakú labirintus szabálytlanságába rendeződnek, zsákutcában végződnek. Néhány naponta irányt változtatok. Az utak szűkek, kezeimet kinyújtva, ujjaim épp fekszenek a hűvös téglákon. A mész poros tapintásától kiráz a hideg. Tagjaimat először hosszában, majd keresztben járja át a zsibbadás. Mintha egy nedves hálót terítettek volna rám, amibe áramot vezettek. Hamar megszokom a bizsergést, a napok merevségét, a lépések egyhangúságát. Le kellene állni, sikítani most, amikor senki nem hallja, de csak menekülni szeretnék. Mikor ráébredek, hogy ugyanazt a négy falat simogatom hetek óta, gondolkodás nélkül hagyom el a lakást.

Vásárolni indulok. Élvezettel húzom végig a kezem a bevásárlóközpont polcain, csak érezni akarom, hogy még van valami a falak sápadtságán kívül. Az sem zavar, hogy nincs rajtam kesztyű. A nagyszüleimnek is viszek néhány dolgot. Nehéz ezek után beszélgetni velük. Hónapokig rekeszekben élünk. Tátogunk üvegen keresztül, mint a halak. Élőbeszédet csak az esti híradóban hallunk, a nap többi részében lenémítjuk a tévét, zavartalanul úszkálnak a képek olasz és magyar kórházak közt. Mikor újra találkozunk, csak elnyújtott ajakhangokkal beszélünk, míg a tengerszint alá nem süllyed az összes szó, amivel a bezártságot jellemezzük. A százszor hallott családi anekdoták kerülnek szóba. Emlékezetből játszunk egy versenyzongorán a nyelvünkkel. A koncertterem üres, egykor zsúfolásig tele volt. Ilyenek a kiejtett mondatok. Még a szokásos, Annyira szerencsés vagyok, előttem az élet, a lehetőségek című okoskodás sem fáraszt most. A háborút és a kommunizmust csak történetekből ismerem. Ahogy azt is, hogy a rendszerváltáskor mennyi minden veszett kárba, persze szükség volt rá, de mégis.

Délután szabadulok. Estig hangosan hallgatom a tévét. A bezártság nem mentség, annyi lehetőségem van. Egyetlen nap ejtek ki tiszta mássalhangzókat, és összeomlik egy egész rendszer.


Főoldal

2020. május 22.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Molnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcái
Versek
Tóth Erzsébet verseiMarkó Béla verseiPapp Attila versei Kürti László versei
Prózák
Murányi Sándor Olivér: Halak közöttBene Zoltán: Isten, ítéletMárton László: HűKovács Dominik˗Kovács Viktor: Az Öles-Szüdi vonal
Drámák
Téblábolók, avagy eszetlenül váltjuk a rendszertCsík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA