Papírhajó - Primér/Primőr

57170552_1195374897296389_27754880_n.jpg

 

Veszpi Gyula

A tojástolvaj

 

– Sorakozó mindenkinek! – rikácsolta a dühös kakas az udvar közepén. Vörös taraja csak úgy izzott, olyan ideges volt, fejét ide-oda rángatva kimérten lépdelt, és türelmetlenül várta, hogy felsorakozzanak az udvar lakói. Ott toporgott mindenki az egerektől kezdve a lovakig, szépen magasság szerint sorban állva. Mikor az összes állat előkerült, a kakas belekezdett a mondókájába.

– Ugye mindenki tisztában van vele, hogy a tojás az én üzletem? Itt minden tyúk nekem tojik! De továbbmegyek, a kacsák és a libák is leszerződtek velem. Na és ne felejtsük el, hogy van egy struccom is! Igaz, ő ritkán tojik, de az hatalmas, és a nagy tojás nagy üzlet. Igazság szerint a tyúkjaimra vagyok a legbüszkébb, mert ők minden nap tojnak egy tojást nekem – düllesztette mellét a kakas.

A tojók tollaikat borzolva pironkodtak a bókok hallatán.

– Na de most óriási balhé van, mert valaki lopja a tojásokat!

Erre minden állat összerezzent egy kicsit, mert tudták, ha a kakas ideges, akkor csíp-rúg-karmol. A tehén megállt a kérődzéssel, a kecskének megakadt a torkán a mekegés, a kisegerek pedig már előre zokogtak, mert a végén úgy is rájuk fogják majd az egészet. Ekkor a kakas vett egy nagy levegőt, és ennyit mondott:

– A nyuszi lépjen ki a sorból! Vagy ugorjon, vagy akármi, csak látni akarom szemtől szemben!

 A nyuszi fülét lógatva, fűszálat majszolva, kissé unottan előre szökkent egyet, felnézett, és így szólt:

– Mizu, kokas, mi a pálya?

– Hát az a pálya, hogy nyúlbogyót találtunk a tyúkok fészkében, de tojást azt nem! Ez a pálya, nyuszkókám! Ezt úgy hívják, hogy LEBUKÁS! Most pedig szépen elmondod, hogy mi lett a lopott tojásokkal!

– Jól van, kokas, nem kell a hiszti! Én voltam, és megmutatom, hogy mire kellett nekem az a néhány tojás.

Azzal a nyuszi lazán elugrált a kuckójához, és visszahozott egy pár darab tojást, amit letett az udvar közepén. Az állatok nem győztek csodálkozni, tátották a szájukat, mert ők még ilyen furát sosem láttak. A kakas meg döbbenten rákérdezett:

– Nyuszi, te színezed a tojást? Na és mi ez a díszítősor rajta? Az a tojás meg ott meg van patkolva! Hát a lovakhoz is lesz egy-két szavam! Te viccet csinálsz az üzletemből! De itt, ugye, nem nevet senki!? – nézett körbe szúrós tekintettel.

Erre a nyuszi csak annyit mondott:

– Nekem ez a hobbim.

– Mi vagy te, művésznyúl? – gúnyolódott a kakas. De a következő pillanatban egy szuper ötlet jutott az eszébe. Széles terpeszben odaállt a nyuszi elé, és rákezdett:

– Ide figyelj, nyuszkókám, itt van ez a húsvét. Ilyenkor a gazda mindig valami különlegeset vár tőlem. Nehéz mindig újat kitalálnom, kockatojást nem tudok, lapos tojást sem, és a csavart tojás sem megy! Én a strucctojással készültem, de tudnánk mi ennél jobbat is! Ha te meg én összefogunk, akkor sok szép színes, érdekes tojással lephetnénk meg a gazdát!

– Ooookés…! – forgatta szemét a nyuszi. – De nekem ebben mi a jó? Akkor majd festenem kell egész nap, míg meg nem unom.

– Én neked adom a strucctojást! Akár körbe is ugrálhatod! A legnagyobb tojást, a legnagyobb művésznek! – hízelgett a kakas.

A nyuszinak így már tetszett az ötlet, és pihe-puha tappancsával a kakas tenyerébe csapott, majd elindult világhódító útjára a húsvéti hímestojás-üzlet…

Azóta is a lányok minden évben, húsvétkor, szebbnél szebben díszített tojásokkal ajándékozzák meg a locsolkodó fiúkat…


 

Főoldal

 

 

 

 

2019. április 22.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Molnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcái
Versek
Debreczeny György: Virágember - Tandori-kollázsokFodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA