Olvasónapló

 

 

 

 

szörényi lászló éljen kun béla

 

 

 

Ayhan Gökhan

 

Szörényi László Rómában

 

 

Honnan a könyv címe? Nem nehéz kitalálnunk, Rómából. Minden út Rómába visz. Minden út Rómából jön. Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán. Ez a szemérmetlenül kedves szöveg bámult szembe Szörényi Lászlóval, amikor frissen kinevezett római nagykövetként kinézett a nagykövetség épületének ablakán.

 

Szörényi László nem szorul rá a bemutatásra. Irodalomtörténész a szó ősi és hamisítatlan értelmében, az olasz és a magyar irodalom kitűnő ismerője, ínyence, szakembere. Kötetében miniatűr prózákban számol be római élményeiről, találkozásairól, búcsúzásairól. Néhány hónappal ezelőtt egy érdekes tanulmány volt olvasható Szörényi Lászlótól a Tiszatájban (élek a lehetőséggel, hogy megemlítsem, utólag elolvasható még, érdemes!) Arany László főművének olasz elemeiről, kötődéseiről. Új könyvében a tudományos stílus a háttérben marad és a könnyed csevegő lép elő és veszi birtokába az írásokat. (Igen ám, a tudósi stílus otthon, Magyarországon vagy valahol a zakó felső zsebében maradt, az irodalom– és kultúrtörténész meg jött, az írásokban bérelve másfél szobás lakást, erkéllyel és kiskerttel a hátsó udvarban. )

 

Anekdoták, romantikus nosztalgiahangulat nélkül, emlékezések, megidézett emberek és mondatok, több éves, öreg szavak, elevenen, frissen, mintha előttünk, a fülünk hallatára, a saját szemünk láttára történne, hangzana el minden. A cím előleg az írásokból, mert hát a humor megszállottan a sajátja Szörényi László könyvének. Csattanóval, ahogy az illik, keményen, a fülünk piroslik a nevetéstől és a fricskaként odavetett viccektől. Az Infláció című írást melegen ajánlom például. És ajánlom a többit is. Nem egyszeri, nem kétszeri olvasásra. Sokszor kell, sokáig. Lassan elolvadnak a jégsapkák, felforr a bolygó, olvassunk addig, amíg lehet és a hátralévő évtizedek kötelező olvasmányai közt feltétlenül legyen ott Szörényi László könyve. Világvége előtt és világbéke után, egy körülményes vonatúton, reggel öt órakor, soha jobbkor pedig ott, Rómában, egy római vakáció alkalmával. Benne van Róma és Magyarország, a maguk szerethető módján.

 

Nagykövet könyve még soha nem volt ennyire szórakoztató. Milyen nagy szerencse, hogy ez a nagykövet írói vénával is rendelkezik. Kihez tudnám hasonlítani Szörényi László írásait? Hm, egy Szörényi László nevű magyar irodalomtörténész írásaihoz. Olvassuk, mert kiderül belőle, mit mondott Esterházy Péternek egy olasz úriember vagy mi történt Göncz Árpád olaszországi látogatásakor. Sok érdekesség, sok lepellerántás, egy dolog azonban kétség kívül tisztázatlan marad, akárhogyan és akárhánysor olvassuk a könyvet, tudniillik az a mindannyiunkat foglalkoztató kérdés, hogy ki az a Suzy és miért nimfomán?

 

 

 

Szörényi László: Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán. Kortárs Kiadó, Budapest, 2012

 


Főoldal

 

 

2009. augusztus 07.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png