Olvasónapló




hyland



Jenei Gyula

A land


Gyönyörű kékek vannak itt kikavarva. Ahogy az ég vagy tenger. Aztán azok a napsárgák. A csillagpöttyek között zuhanó piros ruhás manók. A szürke, a fekete a halál színe legyen! Vagy az ördögé. Az egymásra bukó angyaloké. A fekete, ahogy elnyel minden más fényt. Mindent elnyel, még a semmit is.

Van egy ország, egy vidék: könyvben létezik csak, a Háyland címűben. Lakói mégsem ismeretlenek számunkra. Régi sétálóutakon tűntek fel a nyolcvanas években. Manók: szomorúak, hagyományosak, meztelenek - kulcslyukakon kukucskálnak, egymás fejére állnak világítótoronynak, akasztják őket. Nagykönyvük az erényekről szól. Feltűnnek mellettük mézeskalács halálhuszárok is.

Háy János első verseskötetében már ott vannak a szövegek mellett. Később ott kavarognak, örvénylenek a szerző egyéb könyvborítóin.

A Háylandban egyszerre van jelen a gyermekire rájátszó vonalvezetés, színvilág, és a nagyon is végiggondolt képi poénok. Játék és szorongás. A motívumok újrahasznosítása. A képregényszerűség. A formák végletekig való egyszerűsítése. A tematika sokszínűsége: a focitól az indiánokig, a törökvilágtól a színházig, a teremtéstől a freudi képletekig. S a rajzokhoz, festményekhez hozzátartoznak a magyarázó-értelmező-humorforrás címek.

Nem tudom, hogy Háy János író képeit hogyan tartják számon a képzőművészek, miként értékelik a műítészek, én mindenesetre régóta szeretem szín- és formavilágát. Pontosabban azt a kesernyés, játékos, viccesen esendő hangulatot, amely a képekből kisejlik. Ahogy a képeiből (is) kisejlünk. Jó tíz éve írtam egy verset, amelynek rugaszkodási pontja valamelyik Háy-könyvborító volt: „templomfreskókon hasad a fény: / olyan kék az ég, ha vízfestékkel könyvbe / mázolod. az egymást metsző apró, sárga vonalak: / csillagok: színek, távlatok. / csak az örvényt kéne megfesteni még, / körkörös ecsetvonásokkal tán, mintha vízen, / ahogy a mindenséget / vattacukorként magába tekeri: / tárgyat, állatot, embert, / ezeket a verseket, / a könyvbe festett kék eget / csillagostól, vattacukorként, / ahogy ezeket a verseket".

Azt írtam, van egy világ, amely könyvben létezik csak. Illetve most már bennem, bennünk is. Akik kézbe vesszük ezt a könyvet.



Háy János: Háyland. Palatinus Kiadó, Budapest, 2011



2009. január 31.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png