Hírek

 

 Quasimodo_megh__v___2015-page-001.jpg

 

Quasimodo Nemzetközi Költőverseny

– 2015

 

„Örömteli szívvel fácskát ültetek a hullámzó Balaton partján, melynek levelei túlélik majd mulandó életemet. Gyökerei mélyre fúródnak a büszke magyar földbe, melyet a történelem örökké meggyötört. Legyen minden ágacska üdvözlet annak, ki eljön ide és szereti a költészetet, mely megszüli a finomságot és az igazságot minden nemzet fiainak nevében.”
Salvatore Quasimodo Nobel- díjas olasz költő írta „Balatoni barátainak” ezeket a sorokat 1961. június 27-én, Balatonfüreden. Az általa ültetett hársfa előtt áll a nagy költő mellszobra, és táblán a vers sorai.
1993 óta Balatonfüred költőversenyt és költőtalálkozót szervez Quasimodo emlékére, ami az elmúlt évek alatt a magyar és olasz kulturális élet kiemelkedő eseményévé vált.
Idén 229 pályázó küldött 2-2 verset a versenyre. Az 5 tagú zsűri a Quasimodo emlékdíjat idén Lanczkor Gábornak ítélte „Caravaggio” című verséért. Különdíjat kap Turcsány Péter „Salvatore” című verséért, és Payer Imre „Romló fal árnyékában, fényben” című verséért. Az emlékdíj 600.000 Ft, a különdíj 200.000 Ft pénzjutalommal jár, amit Balog Zoltán kultuszminiszter miniszteri keretéből biztosít a díjazottak számára.
10 olyan alkotás is született, melynek szerzői oklevelet kapnak. Az oklevéldíjazásban részesülő szerzők, és a versek címei:

Böszörményi Zoltán - Majorana Hamvas Bélára gondol
Falcsik Mari - Nem mutatom meg neked
Vári Fábián László - Képeslapok Genovából
Bajtai András - Néri Szent Fülöp sírjánál
Fenyvesi Félix Lajos - Menekülők
Szászi Zoltán - Víz Föld Fák Ég - Impressziók vízparti sétányon
Zsávolya Zoltán - Lejtmenet-vezérlés
Oravecz Péter - Cápakeringő
Szeder Katalin - Városok – Klaipedák és 56-ok
Farkas Wellmann Éva - Otthon a dadogásban

A zsűri döntése szerint Vári Fábián László ukrajnai költő életmű- díjat kap.
A szombat esti gálaműsoron nem csak a nemzetközi költőverseny díjait adják majd át, de 12. alkalommal a Bertha Bulcsú emlékdíjakat is. A meghívásos pályázatra a Balatonnal kapcsolatban érkeztek méltó irodalmi munkák.
A szeptember 5-i szombat délelőtti már megszokott irodalmi matinén kívül, sok más programot is kínál ez a hétvége.
A péntek délelőtt egy különleges bábszínházi előadással indul. A debreceni Vojtina Bábszínház a legkisebbeket szólítja meg kortárs magyar költők műveire épülő előadásában.
Délután 16:30-tól, egy Balatonfüred számára különösen fontos kiállítás megnyitója lesz: a Vaszary, Vaszary, Vaszary - Vaszary Kolos, Vaszary János és a Vaszary család művésztagjai című kiállítás a Vaszary Galériában január 3-ig lesz látogatható.
18 órától a Fordítóház lesz a helyszíne a Quasimodo estnek.
Ezen az estén mutatják be a Hungarian Review politikai- történelmi folyóirat legújabb számát, mely angol nyelven reflektál a Kelet-és Közép- európai térség vitát kiváltó történéseire. Önálló esttel készül két kiváló kortárs költő. Orbán János Dénes 2014-ben, Jász Attila 2011-ben nyerte el a Quasimodo emlékdíjat. Dante Marianacci, Péntek Imre és Madarász Imre legújabb köteteinek bemutatója is ezen az estén lesz majd.
Szombaton 10 órától a már hagyományos irodalmi matiné lesz, és a Vaszary kávézó teraszán hivatalosan is kiderül ki nyerte idén a Quasimodo emlékdíjat. Ezen a délelőttön mutatják be Szörényi László Latin és röhej, V. Kulcsár Ildikó Kölykök, dilik, szerelem valamint a Hamvas Béla életműsorozat legújabb, Ördöngösök című kötetét is.
Augusztus 29-én adták át a költői Nobel-díjnak is hívott Janus Pannonius díjat Pécsen. A díjazottak Charles Bernstein és Giuseppe Conte köteteit Balatonfüreden Szőcs Géza kormánybiztos, a Magyar Pen Klub elnöke mutatja be.
16 órától Talabér Gyula fotóiból nyílik kiállítás a Városi Múzeumban. Az 50-60-as évek fordulóján készült fényképek a korabeli Balatonfüred számos apró részletét örökítik meg, a korai Kádár-korszak hajviseletével, ruházatával, de vannak képek a ma is népszerű kirándulóhelyről a Koloska-völgyről, a Füredhez csatolt Arács falusias házairól, a hajógyári munkásokról.
Talabér Gyula fotói illusztrálják Balatonfüred kortárs irodalmi folyóirata a Tempevölgy új számát is, melyet a kiállítással egy időben és helyszínen mutatnak be.
17:30-tól Salvatore Quasimodora emlékezik Balatonfüred, a Nobel- díjas költő emlékfájánál a Tagore sétányon.
18 órától díjátadó ünnepség és gálaműsor lesz az Anna Grand Hotelben, amit Maria Assunta Accili Sabbatini olasz nagykövet, és Paczolay Péter római magyar nagykövet is megtisztel majd jelenlétével. Az ünnepségen a díjnyertes versek is elhangoznak majd.

 


 Főoldal

2015. szeptember 02.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Lövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatok
Ecsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás ember
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png