Papírhajó - Lakatlan szigetre való

 

Ez már az ősz vége, tehát mindjárt itt a tél. Tehát itt a karácsony. Tehát itt vannak a karácsonyi új megjelenések! Megkérdeztünk néhány könyvkiadót, hogy ők melyik könyvet ajánlanák leginkább a saját kínálatukból. Íme az első várakozós lista! 

 

Kiadók gyermekkönyv-ajánlója

 

BETŰTÉSZTA

Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus, ill. Diana Sudyka, 320 oldal, 3490 Ft

A_var__zslatos_Circus_Mirandus.jpgCassie Beasley Georgia államban él húgával és szüleivel a családi pekándió ültetvényen. Írói tehetsége hamar megmutatkozott, és Cassie-vel is megtörtént a CSODA, amiről írt, így első kötete, A csodálatos Circus Mirandus már nyilvánosságra kerülése előtt tarolt a kritikusok körében.

A Publishers Weekly is dicsérte, és olyan klasszikus, kisiskolásoknak szóló művekhez hasonlították, mint a Pán Péter vagy Roald Dahl könyvei. A regény megjelenésekor rögtön a hónap listavezető bestsellere lett az Amazonon. A filmipar is felfigyelt a könyvben rejlő lehetőségekre és már folynak a tárgyalások a szerzővel a megfilmesítési jogokkal kapcsolatban.

A könyv képzeletbeli csodavilágát a chicagói Diana Sudyka rajzai teszik teljessé. Diana illusztrálta a Titokzatos Benedict Társaság című díjnyertes gyermekkönyvsorozat számos kötetét is. Művein a természet szeretete mellett a különböző népművészeti hagyományok hatása érződik. Szabadidejében egy chicagói múzeum madártani laboratóriumában önkéntesként dolgozik.

A regényben az ötödikes Micah nagypapája megbetegszik, és a kisfiú, hogy megmentse őt, elindul megkeresni azt a varázslatos cirkuszt, amelyről kisgyerekkora óta hallgatja a nagypapa meséit. El szeretné hozni neki a Fényhajlítót, aki ígéretet tett a kis-nagyapának: egyszer teljesíti egy kívánságát. Szívbemarkoló történet a csoda erejéről, a gyermeki képzeletről, melyet akár utolsó napjainkig meg tudunk őrizni, s továbbadni a nekünk legfontosabbaknak. S, hogy valóban létezik-e ez a cirkusz, vagy csak egy közös menedék a nagypapának és unokájának? „Ha hiszel benne, meglátod!”

 

CERKABELLA 

Finy Petra: A darvak tánca – Magyar tájegységek meséi, ill. Szegedi Katalin, 74 oldal, 3900 Ft

A_darvak_t__nca.JPG

Finy Petra mesegyűjteménye Magyarország hat földrajzi tájegységének és fontosabb vizeinek meséit gyűjti egybe – miközben mindegyik szöveg a szerző saját meséje. A klasszikus, hagyományosan ismert állatmesék, legendamesék és tündérmesék motívumai valószínűleg ismerősek minden olvasni tudó gyereknek, ám a szerző ezeket olyan sajátosan lírai és meghökkentően újszerű motívumkészlettel gazdagítja, amelyek eredményeképpen, egy izgalmas, titkokkal teli, s mint ilyen, felfedezésre csábító mesevilág teremtődik a könyv lapjain.

A kötetben egy-egy tájegységhez, vizes élőhelyhez 3-4 mese tartozik, összesen 32, ezek között találhatók állatmesék, földrajzi eredetmesék, mítosz- és legendamesék és klasszikus tündérmesék is.

Szegedi Katalin légies, a klasszikus varázsmesék hangulatát idéző festményeivel, kollázsaival.

 

CSIMOTA

S__nd__r___s_Niru.jpgBorbáth Péter: Sündör és Niru. Sündör nyomában, ill. Remsey Dávid, 2590 Ft

 

Niru halk szavú, bizonytalan, Sündör viszont folyton beszél, és mindig tudja, mit akar. A két barát egy nap különös világba csöppen, ahol titokzatos lényekkel találkoznak.

És te láttál már hártyás szárnyú pendülést? Fogtál a kezedben napállatkát? Kíváncsi vagy a mágnesbogarakra?

Tudod, hogyan kell fényekre vadászni, zajokat gyűjteni? Akkor itt az idő, hogy útra kelj Sündörrel és Niruval a Csillanó Fém Birodalmába!

 7 éves kortól

 

KOLIBRI

Tet__mese.JPG

Szécsi Noémi: Tetűmese, ill. Szathmáry István, 32 oldal, 2990 Ft

 

Provokatív és hiánypótló könyv! Gyakorlatilag nincs ember, aki ne szenvedte volna el gyerekkorában vagy szülőként, felnőttkorában a komoly kihívást jelentő tetűveszélyt… S bármilyen fura dolog, mégis sokhelyütt tabu téma még e kis rovar, mert a felnőttek szégyellik a jelenlétét. Azt hiszik, ápolatlanságukról, gondatlanságukról árulkodik, pedig szó sincs róla. Ám a téma emiatt igen kényes – ezért ki más is tudna kellő iróniával és izgalmas szempont választással beszélni róla, mint a tehetségéről és szókimondásáról híres Szécsi Noémi, és ki más is rajzolhatná meg kedvteléssel e kicsit sem szeretetre méltó figurákat, mint a humoráról közismert Szathmáry István?

KÖNYVMOLYKÉPZŐ

Hell____Hamupip__ke.jpg

 

Colleen Hoover: Helló, Hamupipőke! (Reménytelen sorozat), ford. Sándor Alexandra Valéria, 1999 Ft

 

Colleen Hoover tíz New York Times bestseller regény sikerszerzője és számtalan közönségdíj nyertese. Szívcsapás és Reménytelen című sorozataival több ezer hazai olvasó szívét is rabul ejtette már.

Történetei egyszerre felemelőek és fájdalmasak, szereplői szinte megelevenednek a lapokon.

Legújabb regényében a Reménytelen rajongói kalandozhatnak még egyszer, utoljára kedvenc szereplőikkel. De ez már egy másik mese – azokat is elvarázsolhatja, akik most veszik először kezükbe a sorozat egy kötetét.

MAGVETŐ

Mes__k_az___let_csod__ir__l.jpg

 
Boldizsár Ildikó: Mesék az élet csodáiról, ill. Takács Mari, 256 oldal, 3490 Ft

Boldizsár Ildikó mesekutató ebben a kötetben olyan meséket gyűjtött egybe, amelyek valóban csodálatosak, de nem a bennük szereplő varázslók vagy tündérek miatt. Az emberi életnek olyasféle csodáiról szólnak, mint hogy élnek közöttünk bátor és bölcs emberek, és hogy nemegyszer megtapasztalhatjuk a szeretet és a szerelem mindenek fölötti erejét. Külső és belső világunk felfedezésére hívja olvasóit, s arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmaguk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához. Takács Mari illusztrációi szárnyakat adnak képzeletünknek és a meséknek.

 

MANÓ KÖNYVEK

Sokszínű mesék – 14 mese, 30 művésztől, egy sokszínű világról, szerk. Csapody Kinga, 120 oldal, 2490 Ft

Soksz__n___mes__k.jpg

„Ezek a mesék a gyűlölködés ellen, a szeretetről szólnak, annak a felismerésnek a fontosságáról, hogy miben vagyunk mások, és miben hasonlítunk egymásra. Arról, hogy a világ csodálatos...” (Halász Judit)

A meseantológiában az alábbi művészek alkotásai olvashatók, láthatók: Balázsy Panna, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Csorba Vera, Hajba László, Hidas Judit, Horváth Anna, Horváth Ildi, Igor Lazin, Kőrösi Zoltán, Kürti Andrea, Lackfi János, Megyeri Annamária, Meilinger Zita, Nógrádi Gergely, Nagy Eszter, Nagy Norbert, Nyulász Péter, Paulovkin Boglárka, Papp Anikó Míra, Péterfy Gergely, Radnóti Blanka, Rippl Renáta, Simon Réka Zsuzsanna, Szabó T. Anna, Szente Vajk és Szente Éva, Szőnyi Gergely, Tóth Krisztina, Turbuly Lilla.

Olvassuk, nézegessük, meséljük ezt a könyvet, beszélgessünk sokat a gyerekeinkkel, segítsünk, hogy nekik már természetes legyen: a világ még annál is sokszínűbb, mint ezek a mesék!


MÓRA

A_l__ny__aki_nem_besz__lt.jpg

 

 Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt, ill. Makhult Gabriella, 32 oldal, 2699 Ft

Tóth Krisztina meséjében különös módon fonódik össze egy teknőben született lány, a szülei és három testvér története. Otthonra lelhet-e az elhagyott gyermek? Ki neveli fel anyja-apjaként? Látja-e valaha édesszüleit? Hogyan találnak egymásra a testvérek? Sorsaikat úgy fűzik egybe titokzatos kötelékek, ahogy a csillagokat láthatatlan, égi ösvények. Az örökbe fogadott lánynak a magány, az emlékezés és a kiengesztelődés segít hazatalálni, miközben a csillagok ugyanúgy ragyognak mindnyájukra, akárhonnan jöttek, és akárhová is tartanak.

 

 

 

POZSONYI PAGONY

Sokf__l__k_vagyunk.jpgAnja Tuckermann – Tine Schulz: Sokfélék vagyunk, ford. Győri Hanna

Egyikünknek barna a bőre és fekete haja, a másikunknak nem magyar az anyanyelve, a harmadiknak más a vallása, és van, aki csak a mamájával vagy a papájával él.

Van, aki itt született, de a nagyszülei még nem beszéltek magyarul, és van, akinek az anyukája vagy az apukája külföldi, de itt szerettek egymásba, és itt lett gyerekük. De van, aki nemrég érkezett, és nehezen ért még mindent. Van, aki tanulni jön ide, és van, aki a háború vagy az éhínség elől menekül hozzánk...

Ebben a könyvben nagyon sokféle gyereket ismerhetsz meg, de valamiben mind ugyanolyanok, mint te: szeretnek ünnepelni, játszani, jókat enni és odabújni esténként a szüleikhez!

Olvasd el, milyen sokfélék vagyunk mi, emberek!


SCOLAR

Nathan Filer: A zuhanás sokkja, ford. Nádor Zsófia, 320 oldal, 3250 Ft

zuhanas.jpgA történetet Matthew meséli el, aki imádott bátyja halála óta küzd a skizofréniával. Matthew sorsát gyerekkorától a húszas évei elejéig követhetjük nyomon. Megtudhatjuk, miként süllyedt tudathasadásos állapotba Down-szindrómás testvére elvesztése után, miért és milyen mértékben okolja magát a tragédia miatt, mi okból hagyja ott a valóságot, s miért menekül képzelete világába.

Filert a regény megírásához saját tapasztalatai vezették: tíz éven át dolgozott ápolóként pszichiátriai intézetben. A fiatal korosztálynál tapasztalható elmebetegségek egyre súlyosabb gondot jelentenek napjaink társadalmában – e mű gondolkodásra késztet, és talán kinyitja a szívünket a lelki betegségekkel nap mint napos harcot vívók felé.

E rövid leírás alapján szomorú, drámai történetet képzelhetünk el – ám a fiatal angol író oly páratlanul viccesen, szórakoztatóan, annyi szeretettel és megértéssel adja elő e szívszorító történetet, hogy a kötet az angliai megjelenés után rögtön a sikerlisták élére került, az olvasók kedvencévé vált, s megnyerte Nagy-Britannia legismertebb közönségdíját, a Costa cég által alapított Costa-díjat.

A kötet legfontosabb elismerései:

Az év Costa könyve (2013)
Betty Trask Díj (2014)
Sunday Times Bestseller
A 2014-es év legsikeresebb könyve Nagy-Britanniában

TILOS AZ Á KÖNYVEK

Nényei Pál: Az irodalom visszavág I. – Léda tojásaitól az Aranyszamárig, ill. Baranyai András

Az_irodalom_visszav__g.jpgEz a könyv azoknak szól, akik azt hiszik, hogy őket aztán egyáltalán nem érdekli az irodalom:

– akik magyarból ketteseket kapnak – és a kettes nekik már jónak számít
– akiknek piszkos és gyűrött a füzetük – ha el nem veszett már év elején
– akik egyszerűen nem képesek olvasónaplót írni
– akik kizárólag szomszédjukról, illetve a füzetükből másolják a dolgozataikat
– aztán gátlástalanul puskáznak
– akik a „kötelező olvasmány” kifejezés elhangzásakor heveny undort éreznek, és azonnal internetes összefoglalások, meg Kötelezők röviden című kiadványok után néznek
– akik a memoriterek magolása közben szitkozódnak, és a költő meg a tanár édesanyját emlegetik
– akik olyanokat mondanak, hogy minek foglalkozni olyan dologgal, aminek semmi értelme

Nényei Pál középiskolai tanár és irodalomtörténész megírta az irodalom történetét kamaszoknak, és nemcsak azoknak, akiket már eddig is érdekeltek a versek és a regények. A szerző szerint az irodalom nem tantárgy, hanem egy izgalmas terület, ahol érdemes egész életünkben kalandoznunk. A jó tanulók persze használhatják „segédtankönyvként” is, a többiek viszont csak élvezzék a könyv humorát, és nézzenek valami klassz dologként az irodalomra!

14+

VIVANDRA

Botocska.jpgRémi Courgeon: Botocska, ford. Szabó T. Anna, 40 oldal, 2800 Ft

„Paulina volt az igazi neve, mégis mindenki Botocskának hívta. Talán mert rajta kívül csupa férfi volt a családban. Nem rosszak, csak hát kockafejű, kocka hasú fiúk.

Botocskát egészen más fából faragták...”

 

Botocska három bátyjával és apjával él együtt. Legszívesebben csak zongorázna, de minden házimunkát neki kell végeznie. Ő a leggyengébb. Elhatározza, hogy megtanul bokszolni...

Egy különleges történet, amelyet a szerző a rajzok és a tipográfia lenyűgöző közös játékában mutat be.

Korosztály: 6+


Főoldal

2015. november 09.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Lövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatok
Ecsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás ember
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png