Papírhajó - Lakatlan szigetre való


Adventi várakozós-visszaszámlálós

__raverzum.jpg

 

24. Lakatos István: Óraverzum, Magvető, 264 oldal, 2990 Ft

 

Steampunknak elég gépes, fantasynak is elég kalandos. Amúgy (szinte oldalra pontosan) a könyv feléig vegytiszta mese, némi kis átszúrt torokkal meg hangosítóba fingással, de semmi komoly – aztán durvul be. Ínyenceknek!

 

 

 


 

Darwin-j__tszma.jpg

 

 

23. Mészöly Ágnes: Darwin-játszma, Móra, 2014, 304 oldal, 2499 Ft

 

A kortárs ifjúsági regények (ha úgy tetszik, young adult-könyvek) közül toronymagasan kiemelkedik (még ha ez nem is sejthető a szexista és nyálas borítóból). Elitgimis lányok játszmája amúgy. Okos és kegyetlen!

 

 

 


 

__n_m__g_sosem.JPG

 

 

 

22. Kemény Zsófi: Én még sosem, Tilos az Á Könyvek, 2014, 320 oldal, 2990 Ft

 

A gimnázium végét taposó fiatalok, csupa trendi szövegelés, érzelmi meg kis egzisztenciális gubancok. Van benne slam poetry (elég sok), és a szerzője húszéves!

 

 


 

Carlo_P__rizsban.JPG

 

 

21. Bódis Kriszta: Carlo Párizsban, Tilos az Á Könyvek, 2014, 216 oldal, 2590 Ft

 

Itt és most tizenöt éves srácok a kitörésért és simán az életben maradásért... Vigyázat, szocio!

 

 

 


 

EPIC.jpg

 

 

20. Szabó Tibor Benjámin: EPIC – Az első küldetés, Manó Könyvek, 2014, 340 oldal, 2990 Ft

 

Egy sorozat első kötete – már ezért is érdemes elkezdeni. Különleges iskola különleges gyerekkel, CIA-s nagybácsi, titkos társaságok, hazai, budapesti helyszíneken. Da Vinci-kód miniben – különben teljesen cool és szerethető. Nagy kaland!

 

 


 

Az___veggyerekek.JPG

 

 

19. Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek, fordította Bándi Eszter, Animus, 2014, 256 oldal, 2590 Ft

 

Költözés és új ház és mindenféle furcsa események (igen, valahogy így kezdődött a Spiderwick-krónika is). Itt még kíséretetek is vannak meg nyomozó gyerekek, meg a svédeknél már nyerő!

 

 


 

Minden_dolgok_k__nyve.JPG

 

 

18. Guus Kuijer: Minden dolgok könyve, fordította Wekerle Szabolcs, Kolibri, 2014, 128 oldal, 2490 Ft

 

Nem könnyű olvasmány. Vagyis megrázó könyv. De hát a téma, a családon belüli erőszak önmagában megrázó. Tehát könnyű vele sikeresnek lenni – vagyis könnyű játszmát nyerni úgy, hogy a szerző az érzelmekre apellál... Ez a könyv (viszonylag) rövid és feszes és (furcsa) boldog a befejezés benne – gyerekeknek is adható!

 

 


 

Szerelem___s_m__s_fura_szavak.JPG

 

 

17. Erin Mccahan: Szerelem és más fura szavak, fordította Vereckei Andrea, Kolibri, 2014, 424 oldal, 2990 Ft

 

Még egy kamaszkönyv – ez célzottan és bevallottan a szerelemről. Lehet ezt érdekesen mesélni? Hogy ne csak fárasztó naplóömlengés és unalmas lelkizés legyen? Hát, a humor talán segít. Meg egy nővér ármánykodásai...

 

 

 


 

A_K__osz_Temploma.JPG

 

 

 

16. Tasnádi István, Vészits Andrea, Jeli Viktória: Időfutár 4. – A Káosz Temploma, Tilos az Á Könyvek, 2014, 344 oldal, 2990 Ft

 

A borítón mindjárt egymás mellett Bécs és Egyiptom, Anubisz és Poppaea – unatkozni most sem fog az olvasó. A rádiójátékból született regény izgalmas, mint mindig! Csak azt lenne jó tudni, hol lesz a vége, hány kötetre kalibráljuk magunkat...

 

 


 

Tat__rok_a_tengeren.JPG

 

 


15. Méhes György: Tatárok a tengeren, Cerkabella, 2014, 152 oldal, 2990 Ft

„– El van intézve! – jelentette ki biztató mosollyal Vilmos atya. – A nyaralást én fogom megszervezni. – Ebből rögtön tudtuk, hogy most rémes dolgok következnek.” 

A könyv viszont nem rémes, sőt: alapmű! Tényleg. Fergeteges humorú vakációs kalandkönyv, sok-sok sztorizással. Kezdődő depresszió, mélabú, szuicid késztetések ellen a legjobb gyógyszer! Ja, és gyerekeknek is!

 

 


 

M__sf__l_zsir__f.JPG

 

 

 14. Shel Silverstein: Másfél zsiráf, fordította Varró Dániel, Ciceró Könyvstúdió, 2014, 48 oldal, 2490 Ft

 

Zabolázatlan, valódi angol – na jó, amerikai – humor, azaz ökörködés. És Varró Dani jó ebben, vagyis ilyenek fordításában is. Ékes példa e kötet, hogy lehet csak úgy, simán, mindenféle pedagógiai ballaszt, sőt, esetenként, bármiféle értelmezési kényszer nélkül élvezni az (gyerek)irodalmat!

 


 

Minecraft.JPG

 

13. Minecraft kézikönyvek, Bookline Könyvek, 2014, 11960 Ft

 

Ez a kakukktojás a listában – és nem azért, mert ez a tizenharmadik, hanem azért, mert ezt nem olvasni kell, hanem meg/lejátszani... A csomagban négy könyv van (Kezdők kézikönyve, Vöröskő kézikönyv, A harc kézikönyve, Az építés kézikönyve) – amolyan bütykölős, virtuális-lego, és a játékban vannak zombik is, tehát legyen akkor most angyalvárónak zombis könyv!

 


 

Bibedombi_sz__rnyhat__roz__.jpg

 

 


12. Adamik Zsolt, Hanga Réka: Bibedombi szörnyhatározó, Cerkabella, 2014, 124 oldal, 2990 Ft

A szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk. Épp ezért, itt nem is nagyon fél senki sem – ez a szörnyhatározó csupa játék és humor. Ráadásul lexikonként is olvasható! Ráadásul a külső borítója egy klassz térképpé hajtogatható ki!

 

 

 


 

Egyszer_volt__ahogy_m__g_sose_volt.jpg

 

 

11. Mosonyi Alíz, Rofusz Kinga: Egyszer volt, ahogy még sose volt – tizenkét és fél Grimm mese, Pozsonyi Pagony, 2014, 120 oldal, 3990 Ft

 

Mosonyi Aliz újramesélt néhány Grimm mesét, és lehet azon vitatkozni, hogy kell-e ezt és hogy akkor végül is ki a szerző – de hát ezeket a meséket jó olvasni. Rofusz Kinga képeivel álmodozó vagy éppen életunt kamaszoknak és felnőtteknek kiváló ajándék!

 

 


 

T__kmagok_Afrik__ban.jpg

 

 

 

10. Berg Judit: Tökmagok Afrikában, Mészely Ilka rajzaival, Pozsonyi Pagony, 2014, 48 oldal, 1790 Ft

 

A Pagony Most én olvasok! sorozatának első darabja. Berg Judit neve önmagában garancia, és ez a könyv kicsi és színes és szerethető!

 

 

 


 

Lindbergh.jpg

 

 

9. Torben Kuhlmann: Lindbergh – Egy repülő egér kalandos története, fordította: Várnai Péter, Partvonal Kiadó, 2014, 96 oldal, 2990 Ft

 

A könyv 2014-ben megnyerte a legszebb gyermekkönyv díját Németországban – és tényleg nagyon szép. Gyönyörködős-lapozgatós, egyszerű, könnyen olvasható szöveggel. Kezdő olvasóknak is!

 

 


 

Jan_____s_Janka_t__li_mes__i.JPG

 

 

8. Annie M. G. Schmidt, Fiep Westendorp: Janó és Janka téli meséi, fordította: Varga Orsolya, Pozsonyi

Pagony, 2014, 40 oldal, 1990 Ft

A két árnyékgyerek olyan, mint egy Harisnyás Pippi-ikerpár: rosszcsontok és cukik. Vagyis csak simán olyanok, amilyenek az ovisok...  Kakaó mellé szinte kötelező!

 

 

 


 

Pip___utaz__sa.JPG

 

7. Satoe Tone: Pipó utazása, a szerző illusztrációival, fordította: Huszárszky Zsuzsanna, Száz Joli és Gombos Kata, Kisgombos Könyvek, 2014, 40 oldal, 3900 Ft

 

A fiatal, japán származású művész könyve nem gyerekkönyv, nem felnőtt könyv. Csak egyszerűen képeskönyv. Álomszerű és tiszta. Szép.

 

 

 


Mit_keresett_Jakab.JPG

 

6. Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?), a szerző rajzaival, Pozsonyi Pagony, 2014, 74 oldal, 3790 Ft

A Papírhajó abszolút kedvence, és a szerkesztő izgul-izgul, hogy megkapja a Mikulástól!

Ez az egész könyv, nemcsak a Jakab ágya alatti terrénum, egy új, színes és izgalmas világ: bizarr és színpompás. Egyszerre böngésző, mese és interaktív képeskönyv. Öt évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlja a kiadó – tehát még van remény!

 

 


T__ndi___s_Samu.JPG

 

5. Elekes Dóra: Tündi és Samu, Kun Fruzsina rajzaival, Naphegy, 2014, 24 oldal, 2200 Ft

 

Ez verses könyv és ráadásul amolyan nyisd ki-csukd be lapozgatós! Két gyerek szövegel benne, akik ugyanazt mesélik, mégsem ugyanazt mondják. Képben és ötletekben is csupa meglepetés!

 


 

Akinek_a_kedves_dacos.JPG4. Varró Dániel: Akinek a kedve dacos – Mondókák apró lázadóknak, ill. Maros Krisztina, Manó Könyvek, 2014, 32 oldal, 1990 Ft

Aki szerette a sorozat előző két kötetét (Akinek a lába hatos, Akinek a foga kijött), az ezt is szeretni fogja! Aki meg nem szerette, az hátha most érez rá a Varró Dani-féle iróniára...

Van ez a kicsike ember,
veri a szüleit szemmel.
„Tomboljál, romboljál, pusztíts!”
„Nem! Inkább jó leszek juszt is.”

 


 

V__logat__s.jpg3. Válogatós – Óvodások verses kalendáriuma hétköznapokra és ünnepekre, szerk. Lovász Andrea, illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita, Cerkabella, 2014, 372 oldal, 3990 Ft

Sok-sok költő még sokkal több verse, a „gezemice-lángostól” a Barbie-csizmás „égszínkékcinkékig” főleg óvodásoknak – de nemcsak nekik! Dudorászásra, újrafelfedezésre, rácsodálkozásra, vagy csak simán lapozgatásra, gyönyörködésre... Külön izgalmas, hogy a kötet illusztrációi az ABC betűihez készült hívóképek, ill. számkártyák!

 


 

Egyszervolt_mese.JPG

 

2. Egyszervolt... Meseantológia, szerk. Both Gabi, Csányi Dóra, Tsík Sándor, illusztráció és könyvterv: Paulovkin Boglárka, Csimota, 2014, 132 oldal, 3990 Ft

 

Induljon mesésen/mesékkel a várakozás! 12 klasszikus és 12 kortárs mese gyűjteménye ez a kötet, benne magyar és angol népmesék, ismert Andersen- és Grimm-történetek és mai magyar szerzők művei is. A kiadó négy éves kortól ajánlja – ezt kezeljük rugalmasan!

 

 


 

Kreat__v_advent.JPG

 

1. Kreatív advent – Karácsonyi készülődés – Minden napra egy ötlet! , Kolibri, 48 oldal, 3490 Ft.

Kezdjük ezzel! Mert piros és kis adventi ablakocskák (24+1) vannak a borítóján, és van benne egy gyömbéres keksz receptje is... Ráadásként a 24 ötlet mellé sok-sok karton, sablon, szabásminta, mindenféle papírfigurák. Szóval, ha éppen nem olvasunk, barkácsoljunk! Vagy amúgy is!

 


Főoldal

2014. december 07.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Magad lehetszHáy János: TermoszBíró József verseiKürti László versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png