Papírhajó - Lakatlan szigetre való


Adventi várakozós-visszaszámlálós

__raverzum.jpg

 

24. Lakatos István: Óraverzum, Magvető, 264 oldal, 2990 Ft

 

Steampunknak elég gépes, fantasynak is elég kalandos. Amúgy (szinte oldalra pontosan) a könyv feléig vegytiszta mese, némi kis átszúrt torokkal meg hangosítóba fingással, de semmi komoly – aztán durvul be. Ínyenceknek!

 

 

 


 

Darwin-j__tszma.jpg

 

 

23. Mészöly Ágnes: Darwin-játszma, Móra, 2014, 304 oldal, 2499 Ft

 

A kortárs ifjúsági regények (ha úgy tetszik, young adult-könyvek) közül toronymagasan kiemelkedik (még ha ez nem is sejthető a szexista és nyálas borítóból). Elitgimis lányok játszmája amúgy. Okos és kegyetlen!

 

 

 


 

__n_m__g_sosem.JPG

 

 

 

22. Kemény Zsófi: Én még sosem, Tilos az Á Könyvek, 2014, 320 oldal, 2990 Ft

 

A gimnázium végét taposó fiatalok, csupa trendi szövegelés, érzelmi meg kis egzisztenciális gubancok. Van benne slam poetry (elég sok), és a szerzője húszéves!

 

 


 

Carlo_P__rizsban.JPG

 

 

21. Bódis Kriszta: Carlo Párizsban, Tilos az Á Könyvek, 2014, 216 oldal, 2590 Ft

 

Itt és most tizenöt éves srácok a kitörésért és simán az életben maradásért... Vigyázat, szocio!

 

 

 


 

EPIC.jpg

 

 

20. Szabó Tibor Benjámin: EPIC – Az első küldetés, Manó Könyvek, 2014, 340 oldal, 2990 Ft

 

Egy sorozat első kötete – már ezért is érdemes elkezdeni. Különleges iskola különleges gyerekkel, CIA-s nagybácsi, titkos társaságok, hazai, budapesti helyszíneken. Da Vinci-kód miniben – különben teljesen cool és szerethető. Nagy kaland!

 

 


 

Az___veggyerekek.JPG

 

 

19. Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek, fordította Bándi Eszter, Animus, 2014, 256 oldal, 2590 Ft

 

Költözés és új ház és mindenféle furcsa események (igen, valahogy így kezdődött a Spiderwick-krónika is). Itt még kíséretetek is vannak meg nyomozó gyerekek, meg a svédeknél már nyerő!

 

 


 

Minden_dolgok_k__nyve.JPG

 

 

18. Guus Kuijer: Minden dolgok könyve, fordította Wekerle Szabolcs, Kolibri, 2014, 128 oldal, 2490 Ft

 

Nem könnyű olvasmány. Vagyis megrázó könyv. De hát a téma, a családon belüli erőszak önmagában megrázó. Tehát könnyű vele sikeresnek lenni – vagyis könnyű játszmát nyerni úgy, hogy a szerző az érzelmekre apellál... Ez a könyv (viszonylag) rövid és feszes és (furcsa) boldog a befejezés benne – gyerekeknek is adható!

 

 


 

Szerelem___s_m__s_fura_szavak.JPG

 

 

17. Erin Mccahan: Szerelem és más fura szavak, fordította Vereckei Andrea, Kolibri, 2014, 424 oldal, 2990 Ft

 

Még egy kamaszkönyv – ez célzottan és bevallottan a szerelemről. Lehet ezt érdekesen mesélni? Hogy ne csak fárasztó naplóömlengés és unalmas lelkizés legyen? Hát, a humor talán segít. Meg egy nővér ármánykodásai...

 

 

 


 

A_K__osz_Temploma.JPG

 

 

 

16. Tasnádi István, Vészits Andrea, Jeli Viktória: Időfutár 4. – A Káosz Temploma, Tilos az Á Könyvek, 2014, 344 oldal, 2990 Ft

 

A borítón mindjárt egymás mellett Bécs és Egyiptom, Anubisz és Poppaea – unatkozni most sem fog az olvasó. A rádiójátékból született regény izgalmas, mint mindig! Csak azt lenne jó tudni, hol lesz a vége, hány kötetre kalibráljuk magunkat...

 

 


 

Tat__rok_a_tengeren.JPG

 

 


15. Méhes György: Tatárok a tengeren, Cerkabella, 2014, 152 oldal, 2990 Ft

„– El van intézve! – jelentette ki biztató mosollyal Vilmos atya. – A nyaralást én fogom megszervezni. – Ebből rögtön tudtuk, hogy most rémes dolgok következnek.” 

A könyv viszont nem rémes, sőt: alapmű! Tényleg. Fergeteges humorú vakációs kalandkönyv, sok-sok sztorizással. Kezdődő depresszió, mélabú, szuicid késztetések ellen a legjobb gyógyszer! Ja, és gyerekeknek is!

 

 


 

M__sf__l_zsir__f.JPG

 

 

 14. Shel Silverstein: Másfél zsiráf, fordította Varró Dániel, Ciceró Könyvstúdió, 2014, 48 oldal, 2490 Ft

 

Zabolázatlan, valódi angol – na jó, amerikai – humor, azaz ökörködés. És Varró Dani jó ebben, vagyis ilyenek fordításában is. Ékes példa e kötet, hogy lehet csak úgy, simán, mindenféle pedagógiai ballaszt, sőt, esetenként, bármiféle értelmezési kényszer nélkül élvezni az (gyerek)irodalmat!

 


 

Minecraft.JPG

 

13. Minecraft kézikönyvek, Bookline Könyvek, 2014, 11960 Ft

 

Ez a kakukktojás a listában – és nem azért, mert ez a tizenharmadik, hanem azért, mert ezt nem olvasni kell, hanem meg/lejátszani... A csomagban négy könyv van (Kezdők kézikönyve, Vöröskő kézikönyv, A harc kézikönyve, Az építés kézikönyve) – amolyan bütykölős, virtuális-lego, és a játékban vannak zombik is, tehát legyen akkor most angyalvárónak zombis könyv!

 


 

Bibedombi_sz__rnyhat__roz__.jpg

 

 


12. Adamik Zsolt, Hanga Réka: Bibedombi szörnyhatározó, Cerkabella, 2014, 124 oldal, 2990 Ft

A szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk. Épp ezért, itt nem is nagyon fél senki sem – ez a szörnyhatározó csupa játék és humor. Ráadásul lexikonként is olvasható! Ráadásul a külső borítója egy klassz térképpé hajtogatható ki!

 

 

 


 

Egyszer_volt__ahogy_m__g_sose_volt.jpg

 

 

11. Mosonyi Alíz, Rofusz Kinga: Egyszer volt, ahogy még sose volt – tizenkét és fél Grimm mese, Pozsonyi Pagony, 2014, 120 oldal, 3990 Ft

 

Mosonyi Aliz újramesélt néhány Grimm mesét, és lehet azon vitatkozni, hogy kell-e ezt és hogy akkor végül is ki a szerző – de hát ezeket a meséket jó olvasni. Rofusz Kinga képeivel álmodozó vagy éppen életunt kamaszoknak és felnőtteknek kiváló ajándék!

 

 


 

T__kmagok_Afrik__ban.jpg

 

 

 

10. Berg Judit: Tökmagok Afrikában, Mészely Ilka rajzaival, Pozsonyi Pagony, 2014, 48 oldal, 1790 Ft

 

A Pagony Most én olvasok! sorozatának első darabja. Berg Judit neve önmagában garancia, és ez a könyv kicsi és színes és szerethető!

 

 

 


 

Lindbergh.jpg

 

 

9. Torben Kuhlmann: Lindbergh – Egy repülő egér kalandos története, fordította: Várnai Péter, Partvonal Kiadó, 2014, 96 oldal, 2990 Ft

 

A könyv 2014-ben megnyerte a legszebb gyermekkönyv díját Németországban – és tényleg nagyon szép. Gyönyörködős-lapozgatós, egyszerű, könnyen olvasható szöveggel. Kezdő olvasóknak is!

 

 


 

Jan_____s_Janka_t__li_mes__i.JPG

 

 

8. Annie M. G. Schmidt, Fiep Westendorp: Janó és Janka téli meséi, fordította: Varga Orsolya, Pozsonyi

Pagony, 2014, 40 oldal, 1990 Ft

A két árnyékgyerek olyan, mint egy Harisnyás Pippi-ikerpár: rosszcsontok és cukik. Vagyis csak simán olyanok, amilyenek az ovisok...  Kakaó mellé szinte kötelező!

 

 

 


 

Pip___utaz__sa.JPG

 

7. Satoe Tone: Pipó utazása, a szerző illusztrációival, fordította: Huszárszky Zsuzsanna, Száz Joli és Gombos Kata, Kisgombos Könyvek, 2014, 40 oldal, 3900 Ft

 

A fiatal, japán származású művész könyve nem gyerekkönyv, nem felnőtt könyv. Csak egyszerűen képeskönyv. Álomszerű és tiszta. Szép.

 

 

 


Mit_keresett_Jakab.JPG

 

6. Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?), a szerző rajzaival, Pozsonyi Pagony, 2014, 74 oldal, 3790 Ft

A Papírhajó abszolút kedvence, és a szerkesztő izgul-izgul, hogy megkapja a Mikulástól!

Ez az egész könyv, nemcsak a Jakab ágya alatti terrénum, egy új, színes és izgalmas világ: bizarr és színpompás. Egyszerre böngésző, mese és interaktív képeskönyv. Öt évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlja a kiadó – tehát még van remény!

 

 


T__ndi___s_Samu.JPG

 

5. Elekes Dóra: Tündi és Samu, Kun Fruzsina rajzaival, Naphegy, 2014, 24 oldal, 2200 Ft

 

Ez verses könyv és ráadásul amolyan nyisd ki-csukd be lapozgatós! Két gyerek szövegel benne, akik ugyanazt mesélik, mégsem ugyanazt mondják. Képben és ötletekben is csupa meglepetés!

 


 

Akinek_a_kedves_dacos.JPG4. Varró Dániel: Akinek a kedve dacos – Mondókák apró lázadóknak, ill. Maros Krisztina, Manó Könyvek, 2014, 32 oldal, 1990 Ft

Aki szerette a sorozat előző két kötetét (Akinek a lába hatos, Akinek a foga kijött), az ezt is szeretni fogja! Aki meg nem szerette, az hátha most érez rá a Varró Dani-féle iróniára...

Van ez a kicsike ember,
veri a szüleit szemmel.
„Tomboljál, romboljál, pusztíts!”
„Nem! Inkább jó leszek juszt is.”

 


 

V__logat__s.jpg3. Válogatós – Óvodások verses kalendáriuma hétköznapokra és ünnepekre, szerk. Lovász Andrea, illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita, Cerkabella, 2014, 372 oldal, 3990 Ft

Sok-sok költő még sokkal több verse, a „gezemice-lángostól” a Barbie-csizmás „égszínkékcinkékig” főleg óvodásoknak – de nemcsak nekik! Dudorászásra, újrafelfedezésre, rácsodálkozásra, vagy csak simán lapozgatásra, gyönyörködésre... Külön izgalmas, hogy a kötet illusztrációi az ABC betűihez készült hívóképek, ill. számkártyák!

 


 

Egyszervolt_mese.JPG

 

2. Egyszervolt... Meseantológia, szerk. Both Gabi, Csányi Dóra, Tsík Sándor, illusztráció és könyvterv: Paulovkin Boglárka, Csimota, 2014, 132 oldal, 3990 Ft

 

Induljon mesésen/mesékkel a várakozás! 12 klasszikus és 12 kortárs mese gyűjteménye ez a kötet, benne magyar és angol népmesék, ismert Andersen- és Grimm-történetek és mai magyar szerzők művei is. A kiadó négy éves kortól ajánlja – ezt kezeljük rugalmasan!

 

 


 

Kreat__v_advent.JPG

 

1. Kreatív advent – Karácsonyi készülődés – Minden napra egy ötlet! , Kolibri, 48 oldal, 3490 Ft.

Kezdjük ezzel! Mert piros és kis adventi ablakocskák (24+1) vannak a borítóján, és van benne egy gyömbéres keksz receptje is... Ráadásként a 24 ötlet mellé sok-sok karton, sablon, szabásminta, mindenféle papírfigurák. Szóval, ha éppen nem olvasunk, barkácsoljunk! Vagy amúgy is!

 


Főoldal

2014. december 07.
Háy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcái
Lázadó keresztesek eltérő fénytörésbenErdész Ádám: Változatos múlt ismét
Ocsenás Péter Bence: ForgókBoda Ábel: Operettrománc
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Zalán Tibor versei Gömöri György verseiHartay Csaba prózaverseiKovács-Kovács Máté versei
Farkas Arnold Levente: A bölcsőringatóKároly Csaba: A járdaJenei László: MűszakBene Zoltán: A detektív
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png