Képzőművészet

 

DSC04933b.jpg

 

Gyarmati Gabriella

 

A Munkácsy Mihály Múzeum új őrzői

 

Nyugodtak lehetünk, 2021. október 6-tól ugyanis már nem csak muzeológusok és teremőrök vigyázzák a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum páratlan gyűjteményét. A 3M ünnepe című rendezvényen ezen a napon mutatta be BMZ / Baji Miklós Zoltán intermediális művész három életnagyságú téglaszobrát, amelyek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósultak meg és gazdagítják a továbbiakban a békéscsabai múzeum műtárgyanyagát.

bmz_munkacsy.jpgMostantól egy szabadtéren rendezett időszaki kiállítás keretében, ahogyan a szobormunkákat bemutató Wehner Tibor művészettörténész fogalmazott: „három marcona festő, három marcona tégla-alak” látható – Ando György múzeumigazgató és Baji Miklós Zoltán ötlete nyomán – a múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan szárnyának tetőzetén. Hogy kik ők? Békéscsaba jelesei közül három nagyon különböző, de európai mércével mérve is jelentékeny életművet magáénak tudó festőművész: Munkácsy Mihály, Schéner Mihály és Gubis Mihály jelenik meg egészalakos portré formában.

Ha a városhoz kötődő három alkotót ábrázoló szobrok elkészítésére gondolunk, aligha választanánk elsődlegesen alapanyagként a blokktéglát, a megformálás eszközeként pedig a flexet. És ennek ellenére vagy talán éppen ezért tűnik meghökkentően érdekesnek az effajta portrészobrászat.

A szobrászi hagyomány territóriumát elhagyni nem kívánó, az emlékállítás feladatát a korábbi évszázadok bevált receptje szerint végző művészek szemében esetleg briganti megoldásnak tűnhetnek a téglaszobrok. A lényeg az emlékállításon van. Mert BMZ e meghökkentően karakteres megformálás esetében nem az emlékállítás feladatát és célját tűzte maga elé, hanem az érintett művészek személyének minél érzékletesebb megidézését. A megoldás garantáltan nélkülöz minden kenetteljességet, azonban ad egy abszolút biztos kapcsolódási pontot: a könnyű felismerhetőséget. Sokan vannak Békéscsabán, akik láttak már Munkácsy-(ön)arcképeket és a festőgéniuszt ábrázoló portréfotókat, és olyanok is nagyon sokan vannak, akik a két XX. századi alkotót, a garabonciás Schéner Mihályt és a magánmitológiai világrendet építő Gubis Mihályt személyesen is ismerték. Akik eljönnek a Munkácsy Mihály Múzeumhoz, láthatják, hogy mennyire igazmondóak és lényegretörőek Baji Miklós Zoltán legfrissebb alkotásai.[1]



[1] A szoborbemutató a Munkácsy Mihály Múzeum tragikus hirtelenséggel elhunyt igazgatójára, Ando György néprajzkutatóra való emlékezéssel indult. Az alkotásokat Wehner Tibor Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész, a BMZ-életmű kiváló ismerője méltatta a Munkácsy Mihály Múzeum előkertjében(http://www.barkaonline.hu/kepzmveszet/7889-bmz-fest-m-vesz-portrei-a-bekescsabai-munkacs-mihaly-muzeum-felett). A szobrokat Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Varga Tamás alpolgármester és Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója leplezte le. A művek születését bemutató film megtekintése után az érdeklődők a Vatafaka Agro-Induszriális Sámán Szeánsszal találkozhattak a múzeumépület mögötti udvarrészen. (A szerk.)

 

Megjelent a Bárka 2021/6-os számában.


Főoldal

2022. január 27.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png