Hírek

 

Annie_Ernaux_al_Salone_del_Libopped_.jpg 

 

Annie Ernaux francia író kapja

az irodalmi Nobel-díjat

 

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet – hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.

Az 1940-es születésű író 10 millió svéd koronával (375 millió forintnyi összeggel) gazdagodik. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

 

ernaux-2_3-464x696.jpg
Annie Ernaux portréja
a Nobel-díj honlapján

 

Annie Ernaux 1940. szeptember elsején született, és a normandiai Yvetot-ban nőtt fel. A rouen-i és a bordeaux-i egyetemeken tanult. Önéletrajzi elemekben bővelkedő regényeivel jelentős sikereket ért el, precíz és részletes, őszinte társadalom- és családábrázolása egyedi a kortárs francia-, illetve világirodalomban. Hazája egyik legelismertebb írója.

Irodalmi pályája 1974-ben kezdődött egy önéletrajzi regénnyel, melyet számos más követett napjainkig. 1984-ben megkapta a Renaudot-díjat, és ezt követően is az egyre szókimondóbb, hiteles autobiografikus műveivel hívta fel magára a figyelmet. Saját családjáról, szűkebb és tágabb környezetéről is kendőzetlenül írt regényeiben.

2008-ban megjelent Évek című munkáját élénk kritikusi érdeklődés fogadta, többen közülük a főművének tartják. Több fontos díjat és elismerést is megkapott; 2019-ben a Nemzetközi Booker-díjra is jelölték. 

 

(MTI)


Főoldal

2022. október 06.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png