Hírek

 

 a_magyar_alfold_poetikai_plakat.jpg

Nem délibáb!

– Az alföldről szervez konferenciát a FISZ

 

Miben áll az alföld varázsa és varázstalansága? Miért alakulhat egyidejűleg a radikális igenlés és a markáns tagadás dinamikája szerint az alföldre irányuló irodalmi figyelem? Kik azok a szerzők, akik hosszú időn keresztül meghatározták a róla való gondolkozást? Mikben más Kazinczy, Petőfi, Jókai, Ady, Kosztolányi, Móricz és például Térey János alföld-képe? Az eltérő közelítésmódokhoz milyen nyelvi stratégiák, elbeszélői utak vezetnek? Milyen metamorfózisokon mennek keresztül az olyan jellegzetesen „alföldi” és „irodalmi” toposzok, mint a délibáb, síkság, puszta? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Fiatal Írók Szövetsége március 4-én és 5-én Vámospércsen megrendezésre kerülő konferenciája és minifesztje.

Hiszen az alföld a magyar emlékezettörténetben, a nemzeti önképben és fantáziában kezdettől fogva túlmutatott tájegységi, földrajzi és gazdasági mivoltánál. Kortól, korstílustól és egyéni világteremtő ambíciótól függően emelkedett nemzettudati-nemzetkarakterológia jelképiségre, annak minden pozitív és minden kritikai vonatkozásával, vált egyszersmind az ősiség, a szabadság, a különutasság, a végtelenség szimbólumává és egyszersmind az elmaradottság, a túlzás, a túlértékelés, a periférikusság megtestesítőjévé.

A FISZ, hagyományaihoz híven most is különleges, egyben stílszerű helyszínt választott: a résztvevő irodalomtörténészek Budapesttől 250 km-re, a délibábos alföldön, Hajdú-Bihar megyében, Vámospércsen gondolkodnak el az alföld poétikáiról. A konferencia kitüntetett pillanata lesz a vámospércsi könyvtár névadó ünnepsége: a legkisebb hajdúváros ekkor veszi fel díszpolgára, Térey János Babérkoszorú-díjas költő nevét. Az eseményen beszédet mond Harmath Artemisz irodalomtörténész, Térey János özvegye és Ménes Andrea polgármester, majd Bán-Horváth Veronika, Hoppál Mihály és Górász Péter Apám álma címmel tart zenés felolvasást Térey Vámospércshez kötődő írásaiból. A konferencián két irodalomtörténész – Bednanics Gábor és Szirák Péter – is foglalkozik a 2019-ben elhunyt szerző munkásságával.

A tanácskozás folytatása a FISZ 2016-ban, az észak-borsodi Szögligeten megrendezett a magyar falut centrumba helyező konferenciájának. Vámospércsen fellépő előadók névsora: Bednanics Gábor, Bényei Péter, Bodrogi Ferenc Máté, Herczeg Ákos, Kiss A. Kriszta, Mészáros Márton, Pataki Viktor, Pinczési Botond, Szilágyi Zsófia, Szirák Péter, Vincze Richárd. Az érdeklődők a két nap folyamán rendhagyó tárlatvezetések során megtekinthetik a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely állandó kiállítását, valamint ellátogathatnak a tavaly átadott Hajdú Látogatóközpontba is.

A kétnapos esemény a Nemzeti Kulturális Alap és Vámospércs Városi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Részletes program hamarosan!

Facebook-esemény: https://fb.me/e/1dSpO7Qr3 


Főoldal

2022. február 16.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png