Hírek

 

 NNA_Viszonylagos_oroklet_kezdo.jpg

 

Nemes Nagy Ágnes évfordulóval

és Irodalmi Karavánnal

indul a 2022-es év

 

Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv.” – Kányádi Sándor gondolatait mottóul véve, a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják.

A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító, nagysikerű Pilinszky100 centenáriumi sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes centenáriummal folytatódik - a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, Juhász Anna irodalmár szervezésében „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes100 címmel, hisz az 1922. január 3-án született költő a XX. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja, akinek megismerésére ismét egy egész évet szentelnek. „A Nemes Nagy Ágnes100 centenáriumi sorozat felépítése nagyban hasonlítana a 2021-es Pilinszky100 sorozathoz, hisz egy évnyi tapasztalatot gyűjtöttünk össze, mit szeret a közönség, minek van hatása, mivel lehet közel kerülni a befogadókhoz, mit érdekes kiemelni az életműből egy ilyen kerek évfordulón.” – árulta el Juhász Anna, így ismét számíthatunk irodalmi utazásokra, sétákra, estekre és diákokat megszólító programokra, ezúttal a MOM Kulturális Központtal partnerségben. Az első esemény részletei már elérhetőek:

https://momkult.jegy.hu/program/viszonylagos-oroklet-nemes-nagy-agnes-100-130394/775607

 

Emellett elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül.

Az Irodalmi karaván egy olyan irodalmi road-show, ami több generációt bekapcsolva, a magyar nyelv-és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva, de kortárs szerzőket is bemutatva, egyrészt Magyarországon belül, illetve az országhatáron túl is „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. A programokon lehetőség van arra, hogy megmutassák az alkotók: ugyanúgy gondolkodnak értékről, kíváncsiak egymásra - hogy megismerjék, felkutassák, meghallgassák és bemutassák egymást. Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. január 25–28. között kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre. Az útiterv szerint négy várost érintve: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazás során kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.

 

A programokkal kapcsolatos további részleteket január első napjaira ígérnek a szervezők, részleteket a www.facebook.com/jairodalmiszalon és a  www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum  oldalon találnak!

 


Főoldal

2022. január 03.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png