Hírek

 

IrodalomEjszakaja.jpg

 

A másik hangján – Irodalmi csúcsforgalom

 23 irodalmi kultúra találkozik először Debrecenben az Irodalom Éjszakáján

 

Újabb fesztivállal bővül Debrecen sokszínű irodalmi élete. 2019. március 28-án (csütörtökön) 19:00 és 23:00 között 22 ország 23 írójának 23 szövegét 23 helyszínen olvassa fel félóránként a Csokonai Színház 23 művésze. Az Irodalom Éjszakája formabontó rendezvény. Különleges élményt ígér, mert mások társaságában, érdekes, sőt különc helyszíneken, közkedvelt színészek hangján szólnak hozzánk más nyelvek irodalmai. Debrecen az első vidéki város, ahol otthonra talál ez az irodalmi happening. A felolvasásokra ezzel párhuzamosan Budapesten is sor kerül, ott az idei lesz a negyedik alkalom.

Az Irodalom Éjszakája különleges hangulatú felolvasások sorozata: ismert színészekkel találkozhatunk szokatlan helyszíneken. 19 és 23 óra között a közönség a helyszínek között vándorol, mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathatnak meg. A színészek félóránként megismétlik a felolvasást, egy szöveg összesen nyolcszor hangzik el az est folyamán. A felolvasások közötti 15 perces pihenőidőben cserélődik a közönség. A tájékozódást programfüzet és térkép segíti. Az eseményhez pecsételő játék is kapcsolódik, melynek résztvevői értékes könyvjutalmat nyernek.

A városban igazi irodalmi csúcsforgalom várható. A Csokonai Színház 23 színésze kilép a színház falai közül, hogy kiléptesse az irodalmat is a „rendes” helyéről, a könyvek csendes lapjairól. A felolvasások izgalmát a kivételes környezet is fokozza. Kedvenc színészeink olyan helyeken fogadnak minket, melyek a nagyközönség számára amúgy ritkán látogathatók vagy ahol nem várnánk felolvasásokat, például színházi nézőtéri büfé, színészbüfé, művészbejáró, galéria, mozi, étterem, rock-kocsma, szálloda, középiskola, fodrászat, kiskereskedelmi szaküzlet. „Március 28-án megtesszük a magunk ünnepi lépését, hogy pár óra erejéig lelassuljon az idő, kinyíljon a tér és a hétköznapi ügyintézések során keresztül-kasul szaladgált városi utcák tartalmas beszélgetésekkel kísért séták helyszínévé alakuljanak át, 23 igazi szellemi-lelki töltekező állomással” – ajánlja a programot a debrecenieknek Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója.

2018 a családok éve volt; ehhez kapcsolódva a 2019-es Irodalom Éjszakája a családi fészek témáját állítja középpontba. Javarészt pályájuk elején járó írók önéletrajzi ihletésű szövegeit hallgathatjuk meg: az este bensőséges lesz. „Debrecen mindig is kíváncsi város volt: most is érdeklődve várjuk, milyen családi történeteket mesélnek nekünk más nyelvek írói. A szövegek között olyanok is vannak, melyek magyar fordításban még nem olvashatók. A program igazi intellektuális élményt kínál a kulturális sokszínűségnek teret adó egyetemvárosban, ráadásul jól illeszkedik az egyre több fesztivált felvonultató debreceni irodalmi életbe” – mondta dr. Horváth Andrea, a Debreceni Német Kulturális Fórum egyesületi elnöke.

„A szervezők szeretnék, hogy a magyar közönség egy éjszaka alatt bepillantást kapjon meghatározó európai és Európán kívüli kortárs írók szövegeibe. Ez a program nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy közösségi élménnyé váljon az irodalom. Visszatér a felolvasások régi hagyománya. A szövegek a közismert színészeknek köszönhetően valóban élővé válnak. Így a közönség kedvet kaphat ahhoz, hogy más kultúrákat az irodalmukon keresztül ismerjen meg” – foglalta össze az Irodalom Éjszakája célját Lucie Orbók, a rendezvény főszervezője, a Cseh Centrum igazgatója, az EUNIC Hungary elnöke. Az ötlet 2006-ban Prágából indult, 2016-ban Budapestre, 2019-ben Debrecenbe is elért.

A program az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete) kezdeményezésére jött létre, az idén Budapest Főváros Önkormányzata és Debrecen Város Önkormányzata támogatásával. A rendezvény fő partnerei a Radnóti Miklós Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem. A debreceni program lebonyolításában a Csokonai Színházzal a Debreceni Német Kulturális Fórum működik szorosan együtt. Az Irodalom Éjszakája fővédnöke Debrecenben Komolay Szabolcs alpolgármester.

***

Részletes információk

 Honlap: www.irodalomejszakaja.hu

Facebook: https://hu-hu.facebook.com/irodalomejszakaja/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/402838060475556/

 
A Csokonai Színház művészei itt ajánlják a programot:

https://youtu.be/FRKbhkmdZFo

https://youtu.be/wAUVhKlMpJo

 
***

European National Institutes for Culture

https://www.facebook.com/eunichungary/

Az EUNIC Hungary az európai kulturális intézetek magyarországi hálózata. Az EUNIC az eleven, toleráns és nyitott kultúra támogatója Magyarországon, Európában és szerte a világon. Az európai nemzetek közötti kölcsönös megértés elősegítése céljából az EUNIC kulturális projekteket és más programokat szervez a kulturális együttműködés kialakítására. Évente visszatérő programjai a hálózatnak az Irodalom éjszakája, és az Európai Nyelvi Koktélbár. Ez utóbbit 2018-ban a Debreceni Egyetem rendezte meg a vidéki városok közül elsőként.


Főoldal

2019. március 27.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png