Hírek

 

 Deszka13.jpg

 

Jön a XIII. Deszka Fesztivál

2019. március 29. ‒ április 6.

 

Regényátirat egy haditudósító élményeiről, a tízparancsolathoz rendelt sorstragédiák, felnőtteknek szóló bábelőadás, az emberi gátlástalanság, megtéveszthetőség hiperrealizmusba oltva, szürreális nyomozás a betegség megértésére, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül vagy épp romantikus komédia ‒ csak néhány téma és műfaj, amely bizonyítja az idei DESZKA Fesztivál programjában szereplő előadások sokszínűségét. A debreceni Csokonai Színház 13. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar drámák seregszemléjét, amelyen 27 előadást láthat a közönség március 29. és április 6. között.

A DESZKA egyedülálló, hisz egyetlen magyarországi fesztiválként kortárs drámák, új színházi szövegek és azok magas színvonalú megvalósulása a válogatás alapelve. A fesztivál célja a kortárs magyar dráma és színház népszerűsítése, megismertetése a hazai közönséggel. A seregszemle idén is felsorakoztat kőszínházi és független, budapesti, vidéki, valamint határon túli előadásokat, s mára a program egyenrangú része a báb- és gyerekszínházi, valamint az ifjúsági tantermi forma is. A programban egyszerre láthatók a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi és független produkciók, így a DESZKA ezúttal is átfogó képet próbál adni a magyar kortárs színházművészet esztétikai sokszínűségéről.

A fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a fiatal színházi generációk bemutatására a DESZKA-, a GÖRDESZKA-programban és a Nyílt Fórum felolvasóestjein egyaránt. 2017-től a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum második fordulója, amely a születőben lévő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy a felolvasóesteken bemutatják magukat az alkotókat is. A DESZKA így a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontjának és végeredményének a fóruma, hisz az érdeklődők a színpadi előadások kapcsán a kortárs magyar drámai szövegek színpadra vitelének is tanúi lehetnek. Az idei programban két olyan előadás szerepel, amely korábban a Nyílt Fórum drámafejlesztési programjában vett részt, s most már a színpadon látható (Kovács Dominik-Kovács Viktor: Mintapinty; Znajkay Zsófia: Rendezői változat).

A Csokonai Színház művészeti műhelyének az egész Kárpát-medence színházi kínálatát lefedő válogató listáján száznál több előadás szerepelt, s ahogy az eddigi tapasztalatok is mutatták, nagyjából harminc és negyven közé tehető azon szövegek és előadások száma, amelyek eredetiségük, téma-és probléma felvetésük okán joggal szerepelhetnek a DESZKÁ-n. Az idei seregszemle programjába végül 27 előadás került be, közülük kettő a határon túlról, a Vajdaságból (The End, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, Ki tudja, látsz-e még, Szab-Way Színházi Szervezet, Szabadka) egy önálló előadás Erdélyből (Liget, Váróterem Projekt, Kolozsvár), egy pedig koprodukcióban (Sára asszony, a Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciója), valamint tizenhárom a fővárosból és tíz a vidéki színházakból. Az utóbbi évek során népszerűvé vált, kortárs magyar szerzők által jegyzett gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületén idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők, közülük három osztálytermi nevelési profillal készült (Rinocéroszok, avagy a diákcsíny-enciklopédia, K2 Színház; A csomag, az InSite Drama és a The Gap Arts Project koprodukciója; Stop, Harlekin Bábszínház), egy pedig táncszínházi nevelési előadás, ami új színfolt a DESZKA palettáján (Talpuk alatt, a Nemzeti Táncszínház, a Duna Táncműhely és a Káva Kulturális Műhely közös alkotása). Hogy a báb nem korosztályfüggő, sokkal inkább mindenkinek szóló műfaj lehet, azt az idei válogatás is bizonyítja, hisz a Budapest Bábszínház Apa lánya felnőtteknek, a Barboncás Társulat wonder-full avagy NÓRA Csodaországban című produkciója 14 éven felülieknek szóló bábelőadás.

 

10_deszka_19_03_06.JPG

 

A produkciók létrejöttének hátterével az egyre népszerűbbé váló szakmai beszélgetéseken ismerkedhetnek meg a résztvevők. A XIII. DESZKA Fesztiválon Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező, Árkosi Árpád rendező, Dobák Lívia dramaturg, Nánay István kritikus és Visky András író, drámaíró, dramaturg értékelik az előző nap látott előadásokat. A kötetlen beszélgetések során, amelyekbe bárki bekapcsolódhat, szélesebb esztétikai és színháztörténeti kontextusba helyeződnek az előző nap látottak, de ami egy kortárs fesztiválon a legfontosabb: az előadások szerzőivel, dramaturgjaival, rendezőivel és a színészekkel is találkozhatnak a fesztivál résztvevői.

A DESZKA díszvendége Pass Andrea író, rendező lesz. A fesztivál programjában két előadás is látható, amely az ő nevéhez kötődik (Eltűnő ingerek, Füge + Trafó Koprodukció; Vándorkutya, Vígszínház). Az előzőben egy szürreális történetben édesapja betegségét és halálát vitte színre (a főszereplő Hajdu Szabolcs), míg a Vándorkutyában minden hétvégén más család viszi haza a plüssállatot, a gyerek pedig elmeséli az óvodában, hogy milyen volt az eb hétvégéje. A családi titkok, takargatnivalók könyörtelenül felszínre törnek, s a groteszk misztikum övezte játékban mindenki a vándorkutyát hibáztatja. Pass Andrea munkásságával, alkotói módszereivel egy portrébeszélgetés keretében ismerkedhet meg a közönség.

 

17_PassAndrea_deszka_19_03_06.JPG

 

Az idei DESZKA záróeseményén négy zenész (Harcsa Veronika – ének, Márkos Albert – cselló, Benkő Róbert – nagybőgő, Pándi Balázs – dob) és egy színész (Keszég László – próza) vállalkozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó koncerten mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgarde dalokat.

A jegyárusítás március 7-én kezdődik.

A programokról a www. csokonaiszinhaz.hu/deszka/ oldalon tájékozódhatnak.

 


Főoldal

2019. március 14.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png