Hírek

 

 07_deszka_sajtaj_16_02_23.JPG
Ráckevei Anna, Komolay Szabolcs és Gemza Péter

 

Lapis-Lovas Anett Csilla

 

Kétszeres jubileum a DESZKA Fesztiválon

 

Március 18. és 25. között már 10. alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház a DESZKA Fesztivált, a kortárs magyar szövegek alapján készített előadások szemléjét. Idén nemcsak a fesztivál jubilál, hanem maga a színház is, hiszen ez a Csokonai 150. évadja. Ennek megfelelően talán a korábbiaknál is különlegesebb programok várhatóak.

 

09_deszka_sajtaj_16_02_23.JPG
Ráckevei Anna


A fesztivál február 23-ai sajtótájékoztatóján Ráckevei Anna, a színház igazgatója, Gemza Péter igazgatóhelyettes és Komolay Szabolcs, Debrecen város kulturális alpolgármestere ismertette a programsorozatot. Komolay Szabolcs elmondta, hogy az elmúlt tíz év alatt több mint kétszáz előadást láthatott a nagyérdemű. Ez alkalommal 17 felnőtt- és 7 gyerekelőadás lesz, a gyerekelőadás közül kettő színházpedagógiai céllal készült; a válogatók több mint száz darabból állították össze a programok listáját. A határon túli társulatok hat előadással képviseltetik magukat a rendezvényen. A produkciók nagy része kortárs problémákra reflektál, például a Borbély Szilárd vagy Tar Sándor szövegeiből játszott előadások.

 

02_deszka_sajtaj_16_02_23.JPGRáckevei Anna és Komolay Szabolcs

 

A rendezvény átfogó bemutatását követően Ráckevei Anna és Gemza Péter a részletekről is beszélt. A DESZKÁ-n mindig is kiemelt szerepet kaptak a társművészetek, idén sem lesz ez másként: a fesztivál az 1987 óta a színházban dolgozó Máthé András fotókiállításával nyílik. Tavaly a GÖRDESZKA platformmal bővült a kínálat, melynek keretében gyerekelőadásokat láthatott a közönség. A GÖRDESZKA ebben az évben is gurul tovább, sőt az UGRÓDESZKA felület is megalakul, itt egyetemi hallgatók vizsgaelőadásait tekinthetjük meg. Shakespeare halálának 400. évfordulójára is emlékezünk idén, „örök kortársunkat” a Verona, 1301 című osztálytermi előadás és egy Shakespeare-szonettekből álló produkció idézi meg. Ráckevei Anna elmondta, hogy ez alkalommal idegen nyelvű darabot nem hívtak meg, de a román Radu Afrim által a nemzetköziség is teret kap, a rendező Bartis Attila Nyugalom című regényét alkalmazta színpadra.

 

01_deszka_sajtaj_16_02_23.JPG
Ráckevei Anna, Komolay Szabolcs és Gemza Péter

Gemza Péter elárulta a „házi bölcsek” névsorát is. Régóta gyakorlat, hogy a fesztivál során szakértők véleményezik a látottakat, idén öten is vállalták ezt a megtisztelő feladatot. Árkosi Árpád rendező, Láposi Terka, a debreceni Vojtina Bábszínház vezetője, Nánay István és Zsigmond Andrea színikritikusok, valamint Térey János író, költő, drámaíró lesznek azok, akik a délelőtti beszélgetések folyamán tapasztalatot cserélnek az előadásokról. 2016-ban – a teljesség igénye nélkül – a Stúdió K, a Katona József Színház, a Nemzeti Színház, a FÜGE Produkció, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégeskedik a DESZKÁ-n, többek közt Parti Nagy Lajos, Szálinger Balázs, Kárpáti Péter, Spiró György, Térey János műveinek előadásával. A beválogatott darabok között tematikus összefüggések is kirajzolódnak. A kortárs szövegekben gyakori téma a kivándorlás vagy a vándorlás kérdése; másfelől jellemző a mozgókép térhódítása is a színpadon.

Gemza Péter szerint ez a fesztivál „lakmuszpapír”, hiszen jól mutatja, mivel foglalkoznak a kortárs alkotók napjainkban. Ha pontos képet szeretnénk kapni a jelenkori magyar drámaírás és színjátszás helyzetéről, akkor valóban érdemes a DESZKÁ-ra ellátogatnunk.


 Főoldal

2016. február 24.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png