Hírek

 

 __fra_m__ret.jpg

 

Áfra János nyerte

a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

 

Áfra János költő, művészeti író nyerte el idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat.

Az Esterházy Péter író, Keresztury Tibor író, kritikus és Szilasi László irodalomtörténész alkotta kuratórium a költőt Két akarat című kötetéért tartotta az elismerésre érdemesnek. A jutalmazott mű Áfra János második verseskötete, amely 2015-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.

A nettó hatezer eurós (1,8 millió forint) Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, de 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmény biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Áfra János Hajdúböszörményben született 1987-ben, első verseskötete Glaukóma címmel jelent meg 2012-ben; művéért egyebek mellett Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. A szerző a KULTer.hu főszerkesztője, az Alföld és a prae.hu irodalmi folyóiratok szerkesztője. „A fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője” – írják róla a kuratóriumi közleményben.

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat minden év őszén adják át: 2013-ban Krusovszky Dénes költőt, kritikust, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka írót díjazták.

 

(MTI)


Főoldal

2015. november 13.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png