Hírek

 

 horvath_peter.jpg
Horváth Péter

 

A Horváth Péter irodalmi ösztöndíj

idei három jelöltje

 

 

Papp-Zakor Ilka, Áfra János és Závada Péter lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.


A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra

németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).


Az ösztöndíj kuratóriuma: Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át – harmadízben 2015. november 12-én (csütörtökön) 19 órakor az Unplugged Kávézóban (Bp., Várfok u. 15.).

 

A gyakorlat szerint a kuratórium először a könyvkiadók javaslata alapján összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. Az idén a

következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Áfra János, Babiczky Tibor, Balaskó Ákos, Kemény Zsófi, Papp-Zakor Ilka, Potozky László, Sirokai Mátyás, Toroczkay András, Turi Tímea, Závada Péter._ Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet.

 

A díjátadó ünnepségen közreműködik Víg Mihály.

További információ:

Keresztury Tibor, a „Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért” kuratóriumának elnöke
Mobil: (30) 549 07 58
keresztury.tibor@gmail.com

Domány Vrannai Katalin
kommunikációs vezető

IFUA Horváth & Partners Kft.
Mobil: (30) 966 45 05
katalin.vrannai@horvath-partners.hu


Főoldal

2015. november 10.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png