Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

Utaz__s_D__n__md__nomba__1_.JPG 

 

Nagy Eszter

 

Vegetáriánusok és fogfájósak – mi az?

 

A dinoszauruszok nagy kedvencek a gyerekeknél, a témával széles korosztályt lehet megszólítani, nemtől függetlenül. Manapság az ember paleontológai alapismereteit a Jurassic Park és a Jégkorszak egyvelege határozza meg, én is innen tudom, amit tudok, amit most nem is részleteznék, mert meggyőződésem, hogy miként az említett források, akként ezen ismeretek is egyetemesek.

M. Kácsor Zoltán dinós története úgy is indul, ahogy várom: minden idők legnagyobb ragadozója, a rettenetes fogakkal teletömött szájú Tyrannoszaurusz Rex, alias tirex, barátainak Rilex… Vagyis ha lennének barátai, de nincsenek. Mert rettenetes. Viszont van egy keselyűje. A szájában. Kunyi… Ezzel az öt sorral engem megvett a könyv, én meg a könyvet.

És amit eddig tudni véltünk a dinoszauruszok fogcsattogtató, karommal kaszaboló világáról, az rögtön átértelmeződik. A szerző a bravúros névválasztásokon túl is tud egyet csavarni a sztereotípiákon. Már amik az őshüllők jellemére vonatkozik. A főhős, Rilex a világ legbékésebb dinoszaurusza, aki nem hajlandó ragadozni. Ehelyett kertészkedik, és maximum döghússal (jobbára békacombbal) dobja föl olykor az étrendjét. Egyetlen barátja a nagydumás, hebrencs keselyű, Kunyi. Rilex minden vágya, hogy barátai legyenek, ezért fogorvos (!) szeretne lenni. Barmol, a raptor pedig, Rilex félresikerült kezelése révén, szinte az összes fogát elveszíti. Ennél fogva a történethez csak hehegve tud hozzászólni. Talán ez az oka annak, hogy a három barát közül ő tesz hozzá a legkevesebbet a cselekmény alakulásához. Az evőbajnokság kivételével jelenléte jelentéktelen az események alakulása szempontjából. Ez igazán sajnálatos, főként hogy a korábbi filmes ábrázolásokból fakadóan a raptorok a veszélyesen intelligens ragadozó megtestesítői.

A három barát útnak indul Dínomdánomba, a dinók titkozatos városába, hogy ott valóra váltsák álmaikat. Az út során leküzdött akadályok igaz csapattá kovácsolják a társaságot: Rilex végtelen nyugalma és bölcs igazságossága biztos kézzel (bár igencsak csenevész kis tirex kezek azok) gardírozza a csapatot; Kunyi szemtelen bátorsága, éles esze és telhetetlensége legalább annyi szorult helyzetből vezeti ki őket, mint amennyi galibát okoz. A kis keselyűnek többször is jóvá kell tennie hibáit, és a történet végén az ő hősies helytállásának köszönhető, hogy végül minden jóra fordul. Ő a mese legszórakoztatóbb és legszerethetőbb karaktere. Ellenpontja Káró, a velejéig gonosz varjú, aki minden mesterkedésével azon van, hogy akadályozza a barátok küldetését. Figurája mérhetetlenül ellenszenves, konkrétan megkínozza a raptort, és mindenkit félrevezetve kihúzza megmaradt fogait is, hogy egy sérelméért bosszút álljon. A történet során nem derül ki, miért gyűlöli ennyire a hőseinket, pedig ilyen mértékű, aggályok nélküli kegyetlenség felveti ennek szükségességét. Tetteinek nemcsak okai, de következményei is elnagyoltak: a mesei igazság hozadékaként el kéne nyernie méltó büntetését. De erre nem kerül sor, helyette inkább a végig következetesen békeszerető (és -tűrő) Rilex nagylelkűsége kap egy újabb, sokadik lehetőséget a kibontakozásra.

A kötet végére nemcsak a mesei egyensúly billen meg, hanem az elbeszélés kezdeti természetessége is. Az utazás ideje alatt egyik helyzet hozza a másikat, könnyedén siklik előre a történet, a leírások jól felskiccelik a helyszíneket és azok lakóit, a párbeszédek csipkelődve pattognak a szereplők között. Ráadásul Kecskés Judit földszínekkel operáló rajzai összhangban vannak a leírások vázlatosságával. Aztán valahol a könyv felénél hőseink elérik a várost, ahol az addigi természetesség megbotlik. A szerző maga sem vállalkozik rá, hogy a dinóváros csodáira magyarázatot találjon. Egyszerűen végigvezeti a bőségen a kis csapatot, gyors bepillantást engedve a helyi látványosságokba. Még szerencse, hogy az események azért Dínomdánomban is pörögnek tovább, egészen a boldog kifejletig. A lezárás pedig ígéret a folytatásra.

 

(M. Kácsor Zoltán: Zabaszauruszok 1. Utazás Dínomdánomba, Kecskés Judit rajzaival, Kolibri Kiadó, 2017, 166 oldal, 2699 Ft)


 

Főoldal

2017. október 04.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Márton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcái
Versek
Fekete Vince: ProfilképKántor Zsolt: Tandori Dezső 80 gombjaKerényi Kata verseiVörös István: A Hamletgép vándorévei
Prózák
Kontra Ferenc: A két fogolyHernyák Zsóka: TobzoskaTóth Krisztina: A csizma öltöztetSándor Zoltán: Jelenetek egy kivándorló életéből
Kritikák
Hamleti halogatás mint generációs sajátosságCsehy Zoltán: Színek könyveBejárni az írás terét - Krasznahorkai László: A Manhattan-tervMegtalált kötet - Csillag Tamás Megtalált országáról
Esszék, tanulmányok
A néző identitása: Mi József Attila Hamletnek?Hamlet: drámák és szövegkönyvek Kazinczy Ferenc Hamlet-fordításárólObjektív helytörténet szubjektív szemszögből
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA