Hírek

 

irok_babos.jpg 
Az írók: Vörös István, Szabó T. Anna és Markó Róbert

 

Atkáktól tüsszög?-

Elindult a III. Bábos Drámaíró Verseny   

 

Harmadik alkalommal rendeznek a békéscsabai Napsugár Bábszínházban Bábos Drámaíró Versenyt. A rendezvénysorozat március 31-én kezdődött, a bemutatókat április 3-án tartják – közben pedig megfeszített munkára és meglepetések egész sorára számíthatnak a résztvevők.

 

Igazi csapatmunkának lehetünk tanúi: az idei verseny három és fél napja alatt három új magyar bábdarab készül el, melyeket három rendező visz színpadra, a színészek felkészülnek, és mindeközben a műhelyekben a bábok is megszületnek.

Március 31-én délután 5 órától adott koncertet a Rokodál együttes, melynek különlegessége, hogy tagjai mind a Napsugár Bábszínházban dolgoznak. A zenés mulatság keretként működött: a dalok között megelevenedtek a tavalyi drámaíró verseny képsorai, sőt részleteket is láthattunk az egyes darabokból.

A Békés Megyei Hírlap legutóbbi számának cikkcímei közül húzta ki egy kisfiú, a bábszínház tiszteletbeli tagja a megírandó színmű témáját. Így aztán este 8 órától az írók: Vörös István, Szabó T. Anna és Markó Róbert visszavonultak szállodai magányukba, és reggel nyolcig el is készültek ebben a témában írott szövegeikkel.

A három rendezőnek – Katkó Ferencnek, Kuthy Ágnesnek és Kolozsi Angélának – mindössze két óra állt rendelkezésére, hogy megismerje és értelmezze a műveket, és már kezdődött is az olvasópróba, majd a műhelyek munkája is beindult. Színészek több bábszínházból is érkeztek az erőpróbára: Debrecen, Marosvásárhely, Szeged műhelyei képviseltetik magukat a csabai szakemberek mellett, így az összeszokottság sem könnyíti meg a felkészülést.

A helyzet különlegességét még az is fokozza, hogy a nézők – előre megváltott jegyükkel – beülhetnek a próbákra vagy figyelemmel kísérhetik a munka bármelyik fázisát.

A próbákról, a hangulatról blogírók is beszámolnak, a Bárka folyóirat pedig rekordidő alatt elkészülő különszámot jelentet meg, ahogyan az elmúlt versenyeken is.

Április 3-án délután 3 órakor érkezik el a mini-fesztivál legjobban várt pillanata: a csapatok bemutatják az elmúlt napok munkájának eredményeit, a kész előadásokat. A legjobb színműveket rangos szakmai zsűri díjazza, az előadásokról a közönség nyilvánít majd véleményt, szavazatai által.


Főoldal

2016. április 01.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Vári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiSzív Ernő tárcái
Versek
Mogyorósi László versei Győrei Zsolt: A járvány első napjaibólHalmai Tamás: Előfeledések CI–CV. Stankovics Marianna versei
Prózák
Légrádi Gergely novellái Géczi János: EzeregyéjszakaBenedek Szabolcs: Az Arany Alma héjaDarvasi László: Egy tehén halála
Drámák
Téblábolók, avagy eszetlenül váltjuk a rendszertCsík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA