Hírek

 

 tegnap.ma.jpg
Döme Barbara, Nagy Erika, Zsille Gábor, Király Farkas

 

Első alkalommal adták át

a tegnap.ma portál irodalmi díjait

 

Első alkalommal adták át a tegnap.ma portál irodalmi díjait a budapesti Kello Tankönyvcentrumban pénteken, az elismeréseket Zsille Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító és Nagy Erika felvidéki magyar író vehette át irodalomszervezői tevékenységért.

 

A két éve, Döme Barbara író és Király Farkas író, költő által alapított tegnap.ma irodalmi és kulturális portál díjazottjaira a Magyar Írószövetség és a határon túli írószervezetek tettek javaslatot. Az elismerést olyan írók és költők kaphatják, akiknek jelentős az irodalomszervező tevékenysége. A tervek szerint a díjat mindig karácsony előtt fogják átadni.

„Elismerésre és főhajtásra méltó az a kezdeményezés, amit Döme Barbara és Király Farkas a tegnap.ma portállal csinál. Felismerték azt, hogy van egy hiátus ebben a szakmában, mégpedig az, hogy hosszú távon és szisztematikusan rögzítsék a kortárs magyar írókat, költőket, hangban, képben alkotásaikkal együtt” – idézi a közlemény Erős Kingát, a Magyar Írószövetség elnökét.

A tájékoztatás szerint a tegnap.ma portálon jelenleg mintegy kétszáz kisfilm érhető el, amelyeken kortárs írók, költők saját alkotásaikat adják elő. Az ingyenes irodalmi archívum hetente két videóval, hétfőn és csütörtökön bővül.

A szerzők között több Kossuth- és József Attila-díjas szerző megtalálható, de a fiatal alkotók is szerephez jutnak – olvasható az összegzésben.

Mint írják, a díj alapítóinak céljaként jelenik meg az is, hogy a fiatalokat a kisfilmeken keresztül rávezessék az irodalom, az olvasás szeretetére. A tegnap.ma portál oktatási segédanyagként is felhasználható.    

A szerkesztőség az elmúlt két esztendőben bejárta a Kárpát-medencét, hogy minél több emberrel megismertessék a kortárs magyar irodalmat és ezáltal ápolhassák és életben tarthassák a magyar nyelvet – olvasható a közleményben.

A tegnap.ma támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ), valamint partnerei a Magyar Írószövetség, a Magyar Pen Club, a Parnasszus folyóirat, az Irodalmi Jelen irodalmi portál és az Országút folyóirat.

 

 (MTI)


Főoldal

2023. december 04.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png