Hírek

 

 Huszonhat___v_1.png

 

Öt állomásos erdélyi Petőfi-turné indul

kortárs szerzőkkel, a bicentenárium jegyében

 2023. augusztus 4-14.

  

Öt állomásos, két erdélyi fesztiválhoz kapcsolódó nyári turnéra indul 2023. augusztus 4-től a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Irodája, hogy az idei Petőfi bicentenáriumhoz kötődve számos programot, bemutatót, kiállítást, valamint a kortárs irodalmi és zenei élet friss produkcióit, új kötetmegjelenéseit közelebb vigye a kultúra iránt érdeklődő közönséghez.

A Gyergyószentmiklós-Csíkszereda-Székelyudvarhely-Kolozsvár-Torockó településeket érintő turnén többek között olyan remek alkotók vesznek részt, mint Láng Zsolt, az Aurevoir Zenekar, a Verseitek Dallama, Heincz Gábor Biga, OliverFromEarth, Vida Gábor, Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós, Adorjáni Bálint, Kacsó Hanga és Beck Zoltán. A programok mellett utazik a szabadtéri Huszonhat év – Petőfi200 vándorkiállítás is.

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022. januárja óta időről időre útra kel a Kárpát-medencében, hogy irodalmi zenés programjaival, Irodalmi Karaván útjaival az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva, népszerű szerzőket és fontos irodalmi témákat felvonultatva lépjen közelebb a közönséghez. Kortárs és klasszikus, irodalmi évforduló és új kötetmegjelenés, koncert és színház – a paletta széles, ráadásul a fókusz az idei évben a 200 éve született Petőfi Sándor életére helyeződik. Augusztus 4-12. között az öt állomásos turnén szerepel kiállítás, Petőfi kvíz és előadás, XX. századi szerzőket bemutató program, sok izgalmas beszélgetés és egy olyan új, könnyűzenei, irodalmi produkció: a „Paronim – Petőfi Kultplusz” is, amely Petőfi üzenetét a könnyűzene és a dalszöveg egybeolvadása által hozza el az erdélyi közönségnek.

 

Hitvallásom, hogy minden vers annyiféle, ahányan olvassuk. Azt gondoljuk, hogy az én Petőfim más, mint a többieké és tényleg: van, akiben az iskolai ünnepségek maradnak meg, van, aki egy nagy irodalmi találkozásra emlékszik egy régi gyerekkori verssel, de egy biztos: többféleképpen tudunk kapcsolódni egy-egy költőhöz. A mi programunk ezt a sokszínűséget emeli ki, amit nem egy magas és elérhetetlen pódiumon képzelünk el, hanem különböző színpadokon kötetlenül beszélgetve, a zene eszközeivel gazdagítva.” – meséli Juhász Anna, Prima Primissima díjas irodalmár, kulturális menedzser.

 

EgyFeszt Gyergyószentmiklóson:

Augusztus 4-6. között a közönség az EgyFeszt Színház-és Könyvudvarában találkozhat

izgalmas előadásokkal, ahol az Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatósága elsőként tavaly szerepelt. A szabadtéri színpad, valamint a zártabb, csendesebb könyvsátor egyaránt hangulatos teret ad majd a könyves, irodalmi, zenés eseményeknek.

Az esemény Facebook linkje: Színház- és könyvudvar – Városi Könyvtár udvara | Facebook

 

A programok időpontja (helyi idő szerint):

 

Augusztus 4-én:

17:00-18:00 – Petőfi irodalmi koncert | Verseitek dallama: Skoperda Nóra&Nagy Gergő duója

22:30-24:00 – Szabadtéri filmvetítés | Frici és Aranka - a Karinthyak története

Augusztus 5-én:

15:00-16:00 – Vetített képes, ismeretterjesztő előadás | Te mit tennél egy időkapszulába?

16:00-17:00 – Kiállításmegnyitó és csapatjáték | Huszonhat év - Petőfi200 (helyszín: Központ). A kiállítást megnyitja Csergő Tibor András polgármester és Juhász Anna irodalmár

17:00-18:00 – Aurevoir. koncert és beszélgetés

18:00-19:00 – Irodalmi beszélgetés | Vendég: Vida Gábor író

19:00-20:00 – Könnyűzenei, irodalmi koncert | PARONIM - Petőfi KultPlusz Heincz Gábor Biga és OliverFromEarth szereplésével

Augusztus 6-án:

15:00-16:00 – Irodalmi beszélgetés | Vendég: Láng Zsolt író

16.00-17.00 – Könyvbemutató | helyőrség.ma antológia

19:00-20:00 – Irodalmi beszélgetés | Szőcs Géza 70

20:30-21:30 – Koncert | Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya Bereményi - Cseh Tamás estje

 

A „PARONIM – Petőfi KultPlusz” Produkció Gyergyószentmiklósról ezután tovább utazik Erdélyben.

A PARONIM / Petőfi Kultplusz programról:

2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója van, ennek apropóján határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Ennek okán jött létre a PARONIM / Petőfi Kultplusz előadás, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezte produkcióként a klasszikus, elmúlt korok költőinek, kiemelten a 200 éve született, váteszi költőnk, Petőfi hatását mutatja be a könnyűzene eszközeivel kortárs alkotóművészek munkásságán keresztül.

 

Hány alakban létezik bennünk egy vers, egy szó, egy gondolat? Miképp kapcsolódunk irodalmi hagyományunkhoz, hogy épül be életünkbe és munkánkba egy klasszikus vers? S hogy születnek a saját szerzemények? 

A PARONIM / Petőfi Kultplusz irodalmi koncert során közelebbről megismerjük az alkotást, a dalszöveg és a dal születése mögötti, irodalmi inspirációkat, a zenésznek ihletként szolgáló költeményeket két népszerű zenész előadásában. 

Az OliverFromEarth 2016-ben alakult. A ByTheWay nevű fiúbandában megismert, producerként és színészként is tevékenykedő frontember, Patocska Olivér saját szerzeményein kívül más ismert előadók szerzője is és emellett irodalom rajongó. Az OliverFromEarth legismertebb szerzeménye többek között a Budapest Dal 2019 különdíjas „A világ az enyém feat. BLR”, a „Lemegy az égről a nap” és a „Lófejű” – új albuma pedig Ex/pozíció címmel szeptemberben jelenik meg. Patocska Olivér 2023. januárjában az „Adom a dalod” Petőfi TV műsorban kezdett együtt dolgozni Juhász Annával és a PKÜ-vel Petőfi versfeldolgozásokon. Ez a munka azóta beérett és lassan egy albumnyi anyag gyűlt össze, amely ebben a produkcióban mutatkozik be.

Heincz Gábor Biga énekes, előadó, az Eurovíziós Dalfesztivál többszörös magyarországi döntőse hazánk egyik legismertebb előadója, emellett szintén számos hazai művész és zenekar alkotótársa. Biga a Petőfi Felhő pályázatra 5 verset zenésített meg a 200 éve született költőtől, amelyek elhangzanak a programban.

A PARONIM / Petőfi Kultplusz fellépésen a kortárs és klasszikus szerzőkhöz fűződő viszonyuk, Petőfi-feldolgozásaik éppúgy témái lesznek a programnak, mint az izgalmas zenei improvizáció.

 

A folyamat során lehetőségem nyílt együtt dolgozni Pilinszky Jánossal, Petőfi Sándorral és így teljesen más világokkal találkoztam. A legnagyobb kihívást számomra a versek szöveghasználata jelentette: úgy megzenésíteni őket, hogy hitelesen hangozhassanak az én számból is és közben megmaradjon a fő gondolatiságuk.” – vallja Patocska Olivér, az OliverFromEarth frontembere.

Érdekes kérdés, hogy Petőfi vajon milyen zenét hallgatna ma, szeretné-e az én dalaimat? Hogyan jönnénk ki egymással? Úgy tudom, hogy elég szélsőséges természet volt, de mivel én általában szeretem a nyílt és őszinte embereket, nem kizárt, hogy jó haverok lennénk.” – gondolja Heincz Gábor Biga.

 

A PARONIM produkció további erdélyi helyszínei és időpontjai (helyi idő szerint):

Augusztus 7.
19.00 Paronim – OliverFromEarth & Heincz Gábor Biga & Juhász Anna Petőfi KultPlusz koncertje Csíkszeredában a Petőfi Kávézóban

PARONIM - Petőfi Kultplusz / CSÍKSZEREDA | Facebook
Augusztus 8.
19.00 Paronim – OliverFromEarth & Heincz Gábor Biga & Juhász Anna Petőfi KultPlusz koncertje Székelyudvarhelyen a Dávid Ferenc téren

PARONIM - Petőfi Kultplusz / SZÉKELYUDVARHELY | Facebook

Augusztus 9.
18.00 Paronim – OliverFromEarth & Heincz Gábor Biga & Juhász Anna Petőfi KultPlusz koncertje Kolozsváron

PARONIM - Petőfi Kultplusz - KOLOZSVÁR | Facebook

 

Double Rise Fesztivál Torockón

Erdély legjelentősebb zenei-irodalmi fesztiválja a Double Rise, amelyen a Petőfi Kulturális Ügynökség immár második alkalommal vesz részt. Az Ügynökség képviseletében a Kiemelt Programiroda 2023-ban hangsúlyosan Petőfi programokkal szerepel, de a repertoárt korábbi nagysikerű programok, kiállítás, kvíz, valamint új előadások is gazdagítják.

Az udvar neve idén elsőként a POKET mellett Petőfi-udvar.

Augusztus 10-12. között a POKET-Petőfi Pajtában (melynek házigazdái Vecsei H. Miklós színművész és Juhász Anna irodalmár) a közönség találkozhat a „Classical Lounge - Nagy klasszikusok fiatalon” programmal, a Petőfi feat. POKET Quiz-zel, illetve olyan népszerű előadásokkal, mint a „Kártyajáték” - Beck Zoli és Vecsei H. Miklós Közös Estje, a „Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes100”, a „Ki vagyok én? Petőfi arcai” zenés irodalmi est Háy Jánossal és Rozs Tamással és a „Huszonhat év – Privát Petőfi” előadás. Különleges irodalmi estek és beszélgetések közül is válogathatnak az érdeklődők: a rendhagyó József Attila-est Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergővel, a Platon Karataev frontemberével „A térképről nem lehet lemenni” beszélgetés Visky Andrással a Kitelepítés című kötetről Juhász Anna közreműködésével Balla Gergő, valamint Vecsei H. Miklós részvételével mind érdekesnek ígérkezik, de mindezeken túl utolsó erdélyi állomásaként a torockói Fő térre érkezik a Huszonhat év - Petőfi Sándor200 szabadtári vándorkiállítás is.

A gazdag programkínálatban szerepel a Pilinszky János és Csoóri Sándor műveit felhasználó QJÚB koncert, és természetesen az Ügynökség új irodalmi, könnyűzenei produkciója, a PARONIM - Petőfi Kultplusz is bemutatkozik Heincz Gábor Biga és OliverFromEarth főszereplésével.

Az esemény Facebook linkje:

POKET Pajta – Double Rise | Facebook

Az erdélyi turné a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, a Csíkszeredai Városháza, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, az EgyFeszt és a Double Rise Fesztiválok társ-szervezésében valósul meg.

További információ, interjú:

Juhász Anna

Irodalmár, kulturális menedzser

+3670/5647124 / Anna.Juhasz@petofiugynokseg.hu

 


Főoldal

2023. július 25.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png