Helyszíni tudósítások

 

 mc_alkot__t__rs_d__j__tad___foJ_3126.jpg

 

Szepesi Dóra

 

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte

a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíjat

 

A 10. születésnapját ünneplő Margó Irodalmi Fesztiválon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon pénteken adták át az idén első alkalommal meghirdetett Mastercard® Alkotótárs ösztöndíjprogram díjait. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A pályázatra összesen 81 pályázat érkezett, többségében a líra műfajában, amelyek közül az előzsűri – Antal Nikolett, Lapis József és Valuska László – választotta ki a tíz pályázóból álló shortlistet, öt nő és öt férfi alkotót. A végső döntést egy szakmai zsűri, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina hozta meg, ők választottak ki egy nőt és egy férfit, akik 2-2 millió forintot kapnak kötettervük megvalósításához.

 

mc_alkot__t__rs_d__j__tad___foJ_3215.jpg

 

A tíz döntős – André Ferenc, Czakó Zsófia, Fehér Renátó, Kállay Eszter, Laboda Kornél, Mécs Anna, Mohácsi Balázs, Seres Lili Hanna, Simon Bettina, Vajna Ádám – az első sorban foglalt helyet az ünnepélyes átadón. A műsorvezetők, Ott Anna, a Könyves Magazin munkatársa és Valuska László főszerkesztő, a Margó Fesztivál alapítója örömmel üdvözölték a döntősöket mint a következő 3-5 év friss megjelenéseinek szerzőit. Mivel a díj specialitásaként nem kész műveket, hanem munkaterveket vártak, betekintést nyerhettek abba, mi jár az írók fejében – mondta Valuska László, hozzátéve, hogy bár sajnos csak két díjat adhatnak át, és van 8 ember, aki most nem kap díjat, de a shortlistbe került pályaműveket, egy következő évi zsűrizés során bármikor szívesen viszontlátnák. A tíz döntősről levetítettek egy rövid zoom-interjúsorozatot, így a díjátadó közönsége is megismerhette a munkaterveket.

 

mc_alkot__t__rs_d__j__tad___foJ38715.jpg

 

A díj a Mastercard® és a Könyves Magazin közös projektje; hipotézise, hogy nemcsak megjelent kötetet lehet támogatni. Az előzsűrizés során kiderült, hogy ez a hipotézis érvényes, mert nagyon jó, izgalmas pályamunkák születtek. Martinovic Boris, a Mastercard public policy felelőse köszöntőjében elmondta, hogy ez az ösztöndíj pár ember szerelem-projektje. A Mastercard számára egyáltalán nem idegen a kultúratámogatás, hiszen nagyon hasonlóak: a kultúra – történeteken keresztül – ugyanúgy összeköt embereket, intézményeket, mint a vállalkozásuk. A díjakat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át. Mint a kortárs magyar kultúra, ezen belül is a fiatal írók és költők elkötelezett támogatói, örülnek és büszkék, hogy ekkora siker övezi ösztöndíjprogramjuk elindítását, és ahogy üzleti tevékenységük során, most sem rövid távra terveznek – taglalta, majd hozzáfűzte: „Hiszünk benne, hogy miként a Mastercard innovációi a fizetéstechnológia jövőjét, úgy az Alkotótárs díjazottjai a következő évek kortárs magyar irodalmát is meghatározzák majd.” Ezután következtek a program legizgalmasabb pillanatai, amikor színpadra hívta a két nyertest, Czakó Zsófiát és André Ferencet.  

Czakó Zsófia 1987-ben született Győrben. Első kötete, a Nagypénteken nem illik kertészkedni a Scolar Kiadónál jelent meg 2019-ben, és felkerült a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díj rövidlistájára. A Szívhang című regényterve részben egy vidéki kórház női patológiai osztályán játszódik. A főszereplő, Anna nehezen fogadja el első terhességének elvesztését. Grecsó Krisztián laudációjában kiemelte: úgy tűnik, hogy Czakó az alulról nézett szakrális magaslatok írója lesz, az emberi és isteni függések megfigyelője. A Szívhang munkacímű kötettervében úgy tervezi, minden más lesz, mint az első könyvében, csak a lényeg nem. Hiszen mindenkivel más történik egy terhesség elvesztése után, ahogy mindenki másképpen dolgozza föl a traumáit is. Czakót ráadásul makacsul érdeklik az újrakezdett életek, a kisiklottnak látszó sorsok.

 

mc_alkot__t__rs_d__j__tad___foJ_3245.jpg

 

André Ferenc 1992-ben született Csíkszeredában. Költő, slammer, műfordító, szerkesztő, irodalomszervező. Eddig két önálló kötete jelent meg a Jelenkor Kiadónál, a szótagadó, valamint a kolozsvári Koinóniánál egy verses gyerekmeséje a koronavírusról, Bújócskaverseny címmel. Európai álomparalízis. Kepler könyve című munkatervével pályázott, amely játékba hozza Madách Imre Az ember tragédiája című művét. Simon Márton laudációját Valuska László olvasta fel, melyben így fogalmaz: „André Ferenc költészete úgy szintetizálja a lírai hagyomány igen távoli irányait is, olyan erővel, ahogy a hurrikán kap fel városokat, fenyveseket, ovis csoportot, üvegcserepet, éticsigát, Arany Jánost. Olyan természetesen, azzal a könnyedséggel – az eredmény pedig egy párját ritkítóan nagy költészet, aminek valódi távlatait meglátni, meggyőződésem, az eljövő évtizedek egyik legizgalmasabb irodalmi tapasztalata lesz mindannyiunk számára.”

 

mc_alkot__t__rs_d__j__tad___foJ_3275.jpg 

 

A nyertes pályaművek szövegeiből Máté Gábor színművész olvasott fel szemelvényeket, végül a díjazottak nyilatkoztak. Amellett, hogy természetesen nagyon boldogok, a munkáról szóltak. Czakó Zsófiának a fejében van a munkaterv, nagyon örül, hogy lesz egy kis nyugalma és motivációja. Már most elkezdtük, folyamatosan, reggeltől estig dolgozunk – tette hozzá André Ferenc. Álmunkban is dolgozunk, mert az álommunka is munka… És ha már álomról beszélünk, ez egy valóra vált álom – tette hozzá, és a döntés előtti napok izgalmáról mesélt: a tízes listán lévő kollégákkal beszélgettek, és valóban mindannyian álmodtak arról, hogy ki fogja megkapni a díjat. Szorongtak hetek óta, ki fogja megkapni, ki nem fogja, gyanúsítgatták egymást és saját magukat. Olyan ember is álmodott, aki nem is pályázott! – és azt álmondta, hogy Grecsó Krisztián nyerte ezt is… Ez a végszó oldott derültségre adott okot, amely után már csak a közös fotózás, a koccintás és a felszabadult ünneplés következett.

Fotók: Posztós János


Főoldal

 

2021. június 13.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png