Papírhajó - Primér/Primőr

 

Dávid Ádám nagyobb

 

 

Dávid Ádám:

 

A Grimm fivérek titkos receptjei

 

 

Kerek kétszáz esztendőn keresztül az a tévhit élt az emberekben, hogy a híres-nevezetes Grimm testvérek legmaradandóbb munkája az 1812-ben napvilágot látott mesegyűjtemény. Legújabb kutatásaim eredményeképpen azonban egy mindmáig homályban maradt titokra derült fény: Jacob és Wilhelm Grimm a nép ajkán terjedő történeteknél is nagyobbra becsülte a nép gyomrába kerülő ínyencfalatokat. Egy szó, mint száz: a két fivér valóságos gourmand volt, és szenvedélyesen gyűjtötték a legkülönfélébb recepteket.

Hosszú és tekervényes pályafutásuk során a nyelvészettudomány megújításában is múlhatatlan érdemeket szereztek, így azzal tréfálták meg az utókort, hogy az ínycsiklandó ételeket rejtjelesen jegyezték le. Nem pusztán étel-, hanem életreceptként is tekinthetünk a leírásokra. Tény és való, hogy a töredékesen fennmaradt kéziratok megfeleltethetők egy-egy – azóta klasszikussá vált – történetnek, amelyeket konyhanyelvre lefordítva egy komplett étlap tárul fel a szemünk előtt. (Az egyes fogásokat saját elnevezéseimmel fűszereztem.)

Következzék hát egy kis ízelítő a Grimm fivérek titkos receptgyűjteményéből.

Jó étvágyat!

 

LEVESEK

 

Csülkös lencseleves hamuban sült kölespogácsával

 

Szórjunk belé egy tál lencsét a háztartási hamuba, majd a konyharuhát alaposan összemocskolva 60 perczen belül szemenkint válogassuk ki. Tegyünk ugyanígy két tál kölessel is, majd süssünk ki belőle valamit. A lencsét szárított gesztenyelevéllel páczoljuk aranybarnára, és lassú tűzön pároljuk 3x1 éjszakát. Paprikázzunk fel két marhát, aztán vágjunk a levesbe egy-egy darabocskát a csülkük végiből. Hosszúkás, czipőforma tányérban tálaljuk.

 

Jankó-féle kolbászos babgulyás gazdagon

 

Forraljunk egy nagy lábosnyi vizet, s szórjuk beléje az apró szemű fehérbabot. Vigyázzunk a födő megemelésekor, nehogy a gőz az arczunkba csapjon. Hámozzunk és daraboljunk föl néhány szem burgonyát, majd adjuk hozzá a megpuhult babhoz a karikákra vágott kolbásszal egyetemben. Aranyozott szegélyű levesestálban szervírozzuk, melyben a tyúkhúslevest is szokás. Ne fogyasszuk egyszerre túlontúl nagy mennyiségben, nehogy rókázhatnék süljön ki belüle.

 

FŐÉTELEK

 

Töltött farkasbendő vadász módra

 

Tegyük föl tűzpiros kuktasapkánkat, és készítsünk elő egy üveg bort meg egy fonott foszlós kalácsot. Ejtsünk rabul és altassunk el egy toportyánt, aki se lát, se hall az éhségtől. Tisztítsuk ki a farkasbendőt, majd bőségesen fűszerezzük egy nagy adag édesnemes pirospaprikával. Körítésnek töltsünk bele kőkemény krumplit három zsákkal, aztán, hogy levegő ne írje, varrjuk össze a bendőt. Szirmokkal díszítsük, a kaláccsal tunkoljuk, s a vörösborral öblítsük le.

 

Brémai rablópecsenye

 

Vegyünk egy vén szamarat, egy kivert kutyát, egy fogatlan macskát s egy rekedt kakast. Sózzuk be őket tanyasi fűszerkeverékkel, majd klopfoljuk ki alapost a rablóhúst. (Vigyázat, hangos lehet!) Hagyjuk állni egy éjszakát, és hajnalban kavarjuk meg. A rablóhús bőrét vagdossuk keresztül-kasul, hogy jobban öszvesüljön. Ha már kezd vörösödni, kóstoljuk meg. Egy harapás épp elegendő. Zene mellett fogyasszuk.

 

Rántott csuka jóasszony módra

 

Üljünk türelmesen a parton kapásra várakozván, majd a megfelelő pillanatban rántsunk ki egy emberes csukát a vízbűl. Dobjuk vissza, majd rántsuk ki újfent, és ezt a műveletet eladdig ismételjük, amíg a jóasszonynak dagad tőle a mája. Hagyományosan előfordul a szokott adag mellett királyi, császári és pápai porczió is. Lakmározzunk be istenesen, majd kezdjük elölről az egészet.

 

DESSZERTEK

 

Mézeskalács madárlátta zsemlemorzsával

 

Kavarjunk össze két tojást élesztővel, öntsük le czukrozott mézes mázzal, és hagyjuk állni éjszakára. Eközben szórjunk ki az ablakon 77 csipet zsemlemorzsát, és várjuk, míg a madarak felcsipegetik. A tészta másnapra megdagad, mint egy ház. Formázzunk a közepiből kisfiút, kisleányt, no meg randa banyát. Süssük ki a fennmaradó mézeskalács házikót a figurákkal egyetemben, s hogyha gyerekecske is van a közelben, lehet velük játszódni. A legjobb, ha a banyát ki se vesszük a sütőből.

 

Hófehér álom fagylaltkehely kandírozott almakarikával

 

Forraljunk egy liter tejet, keverjük el vaníliás czukorral és két tojással. Várjuk meg, míg kihűl, majd szórjunk belé ébenfekete keserűcsokoládét, és az így készült hófehér, keserű masszát kenjük el tükörsimára. Ha túl szép lett, télvíz idején rakjuk ki az erkély kövezetére, amíg megfagy. Tegyük el láb alól, hogy ne legyen útban. Időközben karikázzunk fel egy piros almát, és mártogassuk méregdrága, kandírozásra jó szirupba. Akasszunk almakarikát egy karcsú üvegpohár nyakára, és töltsük bele a mozdulatlanra dermedt sztracsatellát. Díszíthetjük hét marczipántörpével is.

 

A HÁZ BORA

 

Százéves érlelésű, félédes csipkebogyóbor

 

Ha szemet szúr, hogy üres a korsó, hagyjunk félbe mindent, a pecsenyesütést vagy a kukta hajának húzkodását is, és szedjünk teli egy hasas hordót a közelben burjánzó csipkebokrok bogyójával. Tapitskoljuk meg, míg a vörös nedű ellepi a hordó tetejét, de vigyázzunk, tüskét ne szedjünk a bogyók mellé, mert kiserken a vérünk. (De – mint tudjuk – nincsen rózsa tövis nélkül, így aztán mérget vehetünk rá, hogy csak meg leszünk szúrva.) Nyugodt szívvel aludjuk át az érleléshez szükséges száz esztendőt. Felébredvén verjük csapra a csipkebort, majd szájunkat csücsörítve ízlelgessük, mintha csókolódzás közben. Éljünk boldogul, míg meg nem halunk.

 


 

Főoldal

 

2013. október 31.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Lázadó keresztesek eltérő fénytörésbenErdész Ádám: Változatos múlt ismét
Ocsenás Péter Bence: ForgókBoda Ábel: Operettrománc
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Zalán Tibor versei Gömöri György verseiHartay Csaba prózaverseiKovács-Kovács Máté versei
Farkas Arnold Levente: A bölcsőringatóKároly Csaba: A járdaJenei László: MűszakBene Zoltán: A detektív
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png