Megkérdeztük

 

 Z__vada_P__ter.jpg

 

Megkérdeztük a „karanténban”

Závada Pétert

  

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Őszintén szólva nekem nem sok kedvem lett volna tömeges megbetegedésről és emberhalálról olvasni ebben a járvány sújtotta helyzetben. Ez a típusú önkínzás távol áll tőlem. Bár Camus A pestise vagy Márquez Szerelem a kolera idejénje is a meghatározó olvasmányaim közé tartozik. Egy ideje a doktori disszertációmmal vagyok elfoglalva, szóval főleg ezzel kapcsolatos tanulmányokat olvastam. Gyakran jobban le tudnak kötni, mint a szépirodalom. Egyébként legutóbb Ocean Vuong Röpke pillanat csak földi ragyogásunk (On Earth We’re Briefly Gorgeous) című regényét forgattam. Elképesztően gazdag a nyelve.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Elsősorban színházi előadásokat tudok ajánlani, főleg ezeket követem figyelemmel. Felkerült például a Gob Squad nevű német-angol, kísérleti színházi kollektíva 2003-as, Room Service (Help Me Make It Through The Night) című előadása a YouTube-ra. Izgalmas vállalkozás, ahogy az élő videóközvetítés alkalmazásával a színházban lebontják a közvetlenség és közvetítettség bináris ellentéteit.

Illetve két klasszikust is érdemes megnézni: elérhető Vimeón Robert Wilson és Philip Glass 2014-es legendás Einstein a tengerparton (Einstein on the Beach) című operarendezése.

Valamint Falk Richter 2017-es hamburgi Jelinek-rendezése, A királyi úton (Am Königsweg).

A sorozatok közül most több, közel-keleti témájú alkotás is nagy hatással volt rám.
Az HBO-s, igaz történeten alapuló Our boys, a netflixes Messiah, a Fauda és a Caliphate is egészen remek. Az Unorthodox nekem csalódás volt, ezzel szemben A rabbi meg a lánya (Disobedience) Rachel Weisszal (szintén HBO) sokkal árnyaltabban és érzékenyebben képes megragadni egy részint hasonló témát.

 

Olvasni jó, filmet nézni se rossz, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Próbálom befejezni az új, saját (nem felkérésre írt) drámámat, amihez II. Lajos bajor király és az általa épített Neuschwanstein-kastély adta az ötletet. Hamarosan lezárom az új verseskötetemet is, ennek a munkálatai is izgalmasan alakulnak.

(Kérdezett: Kiss László)


 Főoldal

2020. május 11.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png