Helyszíni tudósítások

 

 Szil Ágnes

 

Weöres-konferenciával

nyitotta évadát

a Gyulai Várszínház

 

Weöres Sándor a múlt század második felének egyik legmarkánsabb költőegyénisége volt, s míg gyermekversein generációk nőttek fel, filozofikus költeményeit és drámáit kevesebben ismerik. Június 26-27-én a Gyulai Várszínházban Weöres munkássága állt a középpontban, versműsorral, három drámájának színrevitelével tisztelegtek az emléke előtt, mindennek nyitányául pedig irodalmi konferencia szolgált a Mogyoróssy János könyvtár hűs falai között, a beszédes „Perzselő szomjat kelteni a jóra…” címmel.

 

P1820510.JPG
Elek Tibor bevezető szavai

 

Az első előadó, Kenyeres Zoltán irodalomtörténész, Weöres monográfusa a költővel való találkozásának felidézésével indította Kötöttség és kötetlenség, Orpheusztól Próteuszig címet viselő előadását, amely nemcsak elmélyült és sokoldalú, hanem élvezetes, helyenként humoros is volt. Kiemelte az életműben a verszene (fluidum) fontosságát, és megkülönböztette egymástól a „beszélni valamiről” és a „mondani valamit” jelenségét. Zalai Bélát idézte az életműre vonatkoztatva, miszerint azért nem tudunk eljutni az „én”-hez, mert mindig a tudatban vagyunk. Az előadás több pontján vetette össze a költő poétikáját az egy emberöltővel idősebb Adyval, és véleménye szerint Adyval ellentétben Weöres nem individualizált, hanem kitágította az én határait.

 

P1820435.JPG
Kenyeres Zoltán,
Széchenyi-díjas irodalomtörténész

 

Falusi Márton Poétikai és politikafilozófiai dilemmák a Le Journal című versben címmel tartott előadásában e vers textusához szorosan ragaszkodva mutatta be Weöres kultúrtörténeti, filozófiai és vallási utalásait, összevetve Kormos István Nakonxipánban hull a hó és Petri György A hagyma szól című költeményeivel.

 

P1820470.JPG
Falusi Márton költő, irodalomtörténész

 

A konferencia második felében nem a költészet, hanem a filozófia és a színház került előtérbe. Farkas Attila Mese és filozófia Weöres Sándor drámáiban címmel beszélt főleg A kétfejű fenevadról, és annak jelképiségéről. Véleménye szerint a költő legalább annyira filozófusként írt, mint Dosztojevszkij a maga műveiben, ugyanakkor a művészetnek az antikvitásnál is ősibb metafizikai rétegeibe törekedett vissza, s ez utóbbi tétel a nap összes előadásában egybehangzott. Weöresnél – akárcsak Istennél Szent Ágoston szerint – az idő egyben van, ennek illusztrálására bemutatta és heraldikai módszerekkel elemezte A kétfejű fenevadat, azaz a Lipót-címert. Ugyancsak érdekes volt az is, hogy a „Boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mesei zárlat tulajdonképpen kizáró ellentétben van a drámaisággal.

 

P1820486.JPG
Farkas Attila filozófus

 

Az előzetesen meghirdetett (és e sorok írója által leginkább várt) Smid Róbert: A vers mint textúra – szöveg és szövet a Rongyszőnyegben az előadó külföldi tartózkodása miatt elmaradt, helyette azonban valódi csemegét kaptunk Butz Hunornak, a Térszínház alapító rendező-igazgatójának a Weöres-darabokat bemutató előadásával. Némileg irodalmon kívüli szemszögből, ha úgy tetszik, a praktikum felől, a színház világából közelítette meg a Weöres-drámákat, többek között az előadhatóságot vizsgálva (persona-azonosságok), és több előadás zárlatát elemezte a hatvanas évek végének érájában, az akkori kultúrpolitika kontextusában, a korszak tanújaként. Impulzív előadását színesítette a költővel való találkozásokra, beszélgetésekre való emlékezése is.

 

P1820519.JPG
Bucz Hunor rendező

 

A konferencia méltó és inspiráló kezdése volt a Weöres Sándor Napoknak: a költő az előző fél század egyik legkiemelkedőbb életművét hagyta hátra, izgalmas textusokat biztosít mind a kutatás, mind a színház tudósai számára.

 

A felvételeket Kiss Zoltán készítette.


Főoldal

2019. június 28.
Győrei Zsolt tárcái Éltető József tárcái Szil Ágnes tárcái Nagy Koppány Zsolt tárcái
Szent Antal tüzePünkösd Békésben
Fekete Vince verseiTatár Sándor verseiSzilágyi András verseiMátyus Attila: Bodzaméz
Péntek Orsolya: IremJenei László: A kutya utolsó neveDarvasi László: Don-kanyarMolnár Lajos: Jó Karesznek
Márton László: Nibelungok, II. felvonásZalán Tibor: El kell mondanomMárton László: Nibelungok, I. felvonásMaruszki Balázs: Vasember fiai
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumProgramokFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA