Helyszíni tudósítások

 

 IMG_20180606_210459.jpg
Lengyel Ferenc, Garaczi László és Szegő János

 

Koncz Tamás

 

A (lem)úri közönség melbát majszol

 

Nem engem kell keresni a könyvben – figyelmeztetett Garaczi László új könyve, a Hasítás bemutatóján. Aztán kiderült, hogy mégis, sőt, a közönség egy Garaczi-szövegben találta magát.

 

Az aranyozott csillárok alatt a nyolcvanas évek punkzenéi dübörögtek. Garaczi László eközben Melba-kockákat rendezgetett akkurátusan a pódiumon – jutalomfalatokat azoknak, akik később erre rászolgálnak. Egy kivetítőn Dixi bohócvigyora rémlett fel újra és újra, miközben csak gyűlt a tömeg, egyre nőtt hőség a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. Félálomból bevillanó jelenet: a szerző készült így új novelláskötete, a Hasítás bemutatójára, szürreális Garaczi-show-t láttunk a Margó Fesztivál nyitóestéjén.

A ráhangolást moderátorként Szegő János, a Magvető kiadó szerkesztője segítette, míg Lengyel Ferenc színész részleteket olvasott fel a novelláskötetből. A Hasítás – ez gyorsan kiderült – fanyarú humorú számvetés a piával, droggal és passzív ellenállással átvészelt nyolcvanas-kilencvenes évekkel. Részben fiktív magánkrónika, amiben ott lüktet az erőszak, a szabadság, az elvágyódás – és újra felbukkan a Garaczi-szövegekből jól ismert karakter, a mesés lemur (Lemur Miki) is.

 

IMG_20180606_211346.jpgLengyel Ferenc felolvas

 

Szegő jó ismerője a Garaczi-prózának, már 2015-ben, a Wünsch-híd megjelenésekor is ő kérdezte az írót. Mivel a Hasítás már az ötödik olyan Garaczi-kötet, ami a lemur szerepjátékot élteti tovább, kézenfekvőnek tűnt felvetés: mi tartja egyben ezt a lebegő, évekre megszakadó sorozatot, hogyan tekint az előzményekre maga az író?

Garaczi László emlékeztetett, először 95-ben, a Mintha élnél megjelenésekor váltott írói stílust. Ekkor kezdett korábbi rövid prózák helyett önéletleíró – hanem is önéletrajzi – szövegeket alkotni; gyerekkori emlékeket szőtt át fikcióval, a narrátor hangján pedig hol az író, hol a mesebeli lemur szólalt meg. „Azóta minden könyvet más ritmikával, hangnemben igyekszem írni, de a motívumok átöröklődnek, az előző szöveg is hatással lehet az újra” – mondta mintegy szabadkozva. Az író gyorsan arra is figyelmeztette a Hasítás olvasóit, hogy „Nem engem kell keresni a könyvben” – a megszólaló identitása mindig bizonytalan.

Az eredendő bizonytalanság magát a kötetbemutatót is jellemezte: Lengyel Ferenc olyan rövidprózákat olvasott fel a Hasításból, amelyek az íróvá válás nehézségeivel, a választott és ránk kényszerített szerepjátékokkal foglalkoznak. Ezek azonban egyenetlen minőségűek voltak, helyenként olyan éles stílusváltásokkal, amikkel a közönség nem igazán tudott mit kezdeni. Hálásan nevettek például a pályakezdés nehézségeiről szóló íráson – ebben Csupi, a szerkesztő névmódosításra kéri a főhőst, mert „olyan névvel, hogy Garaczi, senki sem lehet sikeres a Kárpát-medencében” – és jól ültek a kortárs irodalmi utalások is. A józsefvárosi műkedvelő stricikről, vagy a Tüdő nevű, zombiként szétfoszló focistáról szóló jegyzetek azonban erőltetettnek tűntek, humoruk mögül pedig váratlanul bukkant elő valamilyen groteszk, sötét társadalmi allegória, aminek megemésztésére már nem jutott elég idő. Pedig a Hasításból több erős részlet megjelent már a Bárkában és a Literában is, talán érdemes lett volna inkább azokat felolvasni.

A munkafolyamatról szólva Garaczi elárulta, sokszor „rávakul a dologra”, írás közben nem könnyű érezni a helyes arányokat, ezért hónapokkal később is visszatér egy-egy szöveghez, gyomlálgat belőlük; Szegő János bólogatott – maga is találkozott a Hasításban olyan írással, amit a szerző közel kétszázszor javított át. A szerkesztő szerint a lemurkönyvek (Mintha élnél, Pompásan buszozunk, Arc és hátraarc, Wünsch-híd és most a Hasítás) fokról fokra egyre személyesebbé váltak, Garaczi László mintha egyre inkább saját bőrét vinné a vásárra velük. Garaczi ezt nem is tagadta; mint mondta, az írás számára mindig önelemzés és szembesülés, de ebben nem fárad el, inkább mindig új utakat, módokat keres.

A szembesüléssel arra is rájött, gyerekkorában öregnek látta, most pedig sokszor infantilisnak érzi magát – tette hozzá Garaczi. Utóbbi érzésben a közönség is osztozott: néhány novella – a Higany nevű olasz parafenomén punkról, és egy véletlenül kidurrantott gumitehénről szóló szövegek – felolvasása után a szerző ugyanis műveltségi kvízt szervezett nekik. Aki tudta, hogy ki és mikor rendezte meg az első Könyvhetet, vagy hogy milyen eredménnyel zárult a magyar-fehérorosz fociválogatott meccse, az Melba-kockát kapott. A könyvbemutató végén a nyertesek boldogan tódultak a pódiumhoz a jutalomért, miközben egy szervezési hiba – vagy talán a téridőben bekövetkező zavar – miatt elkezdtek beözönleni a következő irodalmi program közönsége és vendégei. Parasztgúnyás, napszemüveges hungarofuturisták keresték kánonon túli helyüket a PIM dísztermében, élő bizonyítékként arra, hogy a Garaczi-próza bekebelezte a valóságot.

 

(Hasítás: Garaczi László könyvbemutatója a Margó Fesztiválon, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2018. június 6., 21:00 óra)


Főoldal

2018. június 08.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Lanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián verseiKaracs Andrea versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA