Beszélgetések

 

 

 

 

 

Bárka-körkérdés 19.


Válaszol: Banner Zoltán

 


Mi volt számodra a 2011-es év legnagyobb irodalmi (és/vagy kulturális) élménye?


Úgy látszik, nálam is eljött az ideje az újraolvasásoknak, mert a 2011-es év kiemelkedő olvasmányélménye Fülep Lajos Művészet és világnézet című tanulmánya volt, mivelhogy afféle önigazolásképpen hatott rám. Általában most már mindenben saját eszméim/rögeszméim megvalósulását keresem, ezért a legnagyobb kulturális élményem a brassói XVIII. Bartalis János Nemzetközi Szavalóverseny volt, novemberben. Az idén a kortárs erdélyi magyar költészet volt a kötelező témakör, s az a 35, különböző, de főleg fiatal életkorú ember, akiket a zsűri elnökeként végighallgathattam, némi kárpótlást nyújtottak azért, hogy bár évtizedekig törekedtem erre, nem sikerült ennek a közép-európai jelentőségű költői vonulatnak állandó pódiumot biztosítani.

 

Mit olvastál az idei Bárka-számokban a legszívesebben, mire emlékszel vissza a leginkább?

 

A Bárkában is főleg a versekre figyelek: lássam, kik, hogyan húznak el mellettem?! Sok emlékezetes verset közölt a folyóirat, de nem szeretnék egyetlen egyet kiemelni, hiszen különben is folyamatként, versfolyamként élem át/érzékelem a magyar költészet „tájnyelveit/nyelvtájait". És az az érzésem, hogy a Parnasszust leszámítva az összes magyar folyóirat közül a Bárkában jelenik meg a legtöbb vers.


A saját pályád, művészeted szempontjából mi(k) volt(ak) az elmúlt év legfontosabb eseménye(i), történése(i)? Szakmai szempontból hogyan tudsz visszatekinteni, hogyan zárod az évet?


Kivételesen kegyelemteljes esztendőt zárok. Talán meg sem érdemeltem. Négy művészeti monográfiám kézirata feküdt a kiadók asztalán, amiből három meg is jelent. A Körös Irodalmi Társaság engem kért fel a 2011-es Könyvhét megnyitójára, ily módon néhány alapvető rögeszmémet újra kifejthettem élőszóban, írásban és interneten. Két díjat kaptam: március 15-én Békéscsaba kultúrájáért, október végén pedig a Kriterion-koszorút Csíkszeredában. Év végére összeállítottam és szerkesztésre átadtam Elek Tibornak válogatott verseim kötetét, amivel 80. születésnapomon szeretném meglepni magam 2012 nyarán.


Mit vársz a 2012-es évtől általában és a személyes életed, pályád alakulása szempontjából (lesz-e új köteted például)?


Ez lenne 2012-ben az új kötetem, ami számomra azért fontos, mert költőként tulajdonképpen csak önmagam tartom számon önmagamat, ám ehhez is szükséges olykor egy kis „mérlegelés" (lásd: súlyemelők, birkózók és ökölvívók). Amúgy ez a kötet annak a számadásnak a része, második kötete, amelyet öt évvel ezelőtt előadóművészi múltam emlékirataival kezdtem el, s „pályám alakulásának" időrendje szerint most a vers következik; végül, majd, ha megérem, újabb öt év múlva a harmadik szólam, a művészeti írás/művészettörténet úti élményeit, tapasztalatait, emlékeit, „bölcsességeit" (vagy bölcselkedéseit/"bőcsködéseit") szeretném összefoglalni.

 


 

2012. január 03.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Magad lehetszHáy János: TermoszBíró József verseiKürti László versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png