Papírhajó - Mentőöv

 boldizs__r_ildik__.jpg

 

„Az örömre való képesség”

  

Lehengerlő a lelkesedése és a tűz, ami hajtja. Megalakította a Metamorphoses Meseterápiás Központot, és éltre hívta a Fabuláriumot. Itthon és külföldön is tart előadásokat, tanít, és ha mindez még nem lenne elég, könyvet is ír. A Holle anyót egy egészen új szemszögből mesélte el; a könyv a Cerkabella Kiadó gondozásában jelent meg. Boldizsár Ildikó meseterapeutával Schütz Gabriella beszélgetett.

 

– Hogyan érezted magad a történet újramesélése közben?

– Nem voltam jó passzban, és ez kifejezetten jót tett a munkának. Pontosan úgy éreztem magam, mint az orsóját kútba ejtett lány… Mindkettőnk számára az volt a tét, hogy képesek vagyunk-e utána ugrani annak, ami kicsúszott a kezünkből, vagy hagyjuk az egészet a fenébe. Ebben a lelkiállapotban gondoltam újra a történetet, és a lánnyal együtt jártam be az egész utat. Nagyon sokat kaptam tőle, tulajdonképpen ő hozott fel engem is a kút mélyéről.

– Miben más ez a mese, mint amit ismerünk?

– Sokat tipródtam azon, hogy szabad-e hozzányúlni egy klasszikus meséhez, s ha igen, hogyan. Mindenképpen szerettem volna hű maradni az eredeti mese „üzenetéhez” és hangulatához, ugyanakkor tudom azt is, hogy a szikár Grimm-mesék nagyon sok teret engednek az írói képzeletnek… Igyekeztem hát kitölteni azokat a tereket, amelyek Jakob és Wilhelm meséjéből hiányoznak, vagy túlságosan elnagyoltan vannak jelen. Nagyobb szerepet szántam például Holle anyónak, szerettem volna árnyalni a karakterét. Személyes okokból nagyon izgatott az eredeti mesében, hogy miért akar hazamenni az „aranyos lány”, miért nem marad ott, ahol mindene megvan, ahol boldog. Erre a kérdésre is írás közben kaptam meg a választ.

Holle_any___birodalma__2_.jpg

 

– Mit üzen Holle anyó meséje?

– Holle anyót egy életválság utáni újraépítkezés hiteles lélektani folyamatának látom. Ha az ember ilyen-olyan okok miatt elveszíti kapcsolatát saját életével vagy élőképességével, ne hagyja annyiban a dolgot, hanem nézzen körül a lehetőségek mélységeiben, kutassa fel azokat a „kenyereket” és „almákat”, amelyekre építheti további életét… És persze találjon vissza azokhoz az egyszerű és tiszta örömforrásokhoz, amelyek nélkül nem érdemes élni. 

– Nálunk a tizenkét évesnek is tetszett a mese. Alapvetően mégis kiknek szánod a kötetet?

– Nem volt előttem írás közben egy elképzelt korú gyerek vagy felnőtt. A mesékben pont az a jó, hogy korhatárok nélkül mindenkihez szólnak. Ha írás közben arra figyeltem volna, hogy „kiknek szánom” azt, amit írok, nem tudtam volna hű maradni a Grimm-mesék hitelességéhez. Márpedig nekem ez nagyon fontos szempont volt!

– Holle anyó meséje nekem téli, és ahogy így visszagondolok, téli estéken is meséltem. Miért érzem téli mesének? Lehet-e egyáltalán a meséket évszakokhoz kötni?

– Talán a mesében megjelenő havazás miatt gondolod így… Ez valóban nagyon fontos motívum ebben a mesében, hiszen az örömre való képességről szól. A szánkózás meg a havazás szépségének öröméről…

– Az illusztrációk egészen egyszerűen lélegzetelállítóak, szinte életre keltik a meséd. Te mit gondolsz?

– Nem először dolgoztam együtt Szegedi Katával, el sem tudtam volna képzelni, hogy más illusztrálja a könyvet. Kata nemcsak a történetekkel mozog együtt, hanem azzal az alkotóval is, akinek a szövegét illusztrálja, így jönnek létre csodálatos képei. Sokat beszélgettünk, leveleztünk a munka során, és rendkívül hálás vagyok Katának, hogy az én életem motívumait is belerajzolta a történetbe.

– Min dolgozol mostanság? Lesz új meséd?

– Mostanában a tanítás köti le minden energiámat, de úgy érzem, készülődik bennem egy újabb mesekönyv, ám erről korai lenne még beszélni.

(Boldizsár Ildikó meseterapeutával Schütz Gabriella beszélgetett.)

 

Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma, Szegedi Katalin illusztrációival, Cerkabella, Budapest, 2017., 42 oldal, 2890 Ft


Főoldal

2018. december 28.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Temesi Ferenc BékéscsabánSzálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján RómábanIrodalmi díjak a nemzeti ünnep alkalmábólJön a XIII. Deszka Fesztivál
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Pál Dániel Levente bájolóiMogyorósi László versei Zuglischer Manó szerelmesFellinger Károly versei
Prózák
Géczi János: Utalólapok Jassó Judit: OmlásNagy-Laczkó Balázs: A mocsárbanKiss Judit Ágnes: Feketemagyar
Kritikák
Fülszöveg, két szólamra„Én a verstől menekülök” – avagy miért nem sikerülhet ez mégsemAz érthetőség határán - Dezső Kata kötetérőlA balladák vége - Muszka Sándor: Szégyen
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA