Helyszíni tudósítások

 

IMG_20200917_172232.jpg 

 

Balássy Fanni

 

Kiss Ottó nagy könyvdömpingje

 

Kiss Ottó közel négy éves hallgatás után könyvdömpinggel törte meg a csendet, legfrissebb köteteiben pedig kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelhetik. Az Ünnepi Könyvhét kereteiben, a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár őszbe boruló kertjében, szeptember 17-én az intézmény igazgatója, Dézsi János faggatta a József Attila-díjas költőt az elmúlt időszak kihívásairól, az újonnan megjelent könyvekről és a jövőbeli tervekről.

Nem csak ihlettel él a költő, néha az sem árt, ha akad egy kis parizer a frizsiderben, így aki gyakorta megfordul a Budrio ABC környékén, az könnyen összefuthat Kiss Ottóval, aki, sok szerzőtársához hasonlóan, a járványidőszakban az író-olvasó találkozók sorozatos elmaradása miatt teljesen home office-ba kényszerült. Ezek a nehézségek azonban, olvasótábora legnagyobb örömére, mégsem szegték Kiss Ottó munkakedvét, amelyet a szebbnél szebb, frissen a nyomdából érkezett kiadványoknál mi sem bizonyíthatna jobban. Megjelent a Betűtészta Kiadónál egy Orosz Annabella illusztrációival tarkított gyermekkalandregény, A piros tengeralattjáró, a Koinónia kiadásában olvasható Laci bácsi, a természetjáróból állatkerti gondnokká avanzsált fűzfapoéta humoros állatkalauza, a Legszebb költéseim, valamint egy klasszikus, számtalan módon feldolgozott kedvencet is újból fellapozhatnak az olvasók, a POKET zsebkönyvek beválogatta a sorozatába a Csillagszedő Máriót, így bármerre járjunk az országban, a könyvautomatákból azonnal beszerezhetjük a Paulovkin Boglárka színes rajzaival fűszerezett, szívhez szóló verseskötetet.

 

IMG_20200917_170757.jpg

 

A piros tengeralattjáró júliusban került a könyvesboltok polcaira, azóta mind az olvasók, mind a szakma kifejezte, mennyire szeretnivalónak tartják ezt az egyszerű és áradó történetet, amelynek főszereplői – két kisgyerek és két nagyszülő – remekül kiegészítik egymást. Ennek a titka a szerző szerint a két korosztály hasonlóan tiszta világlátásában keresendő. Az ő szavaival élve „a gyerekek még bölcsek, az idősek meg már bölcsek”. A fergeteges nagyszülők pedig – név szerint Turbó mama és Beton tata – csak idő kérdése, mikor vonulnak be a világirodalom legszebb szerelmes párjai közé. A szerző megjegyezte, hogy számára a gyermekkönyvek írásakor az egyik legfontosabb szempont, hogy minél rétegzettebb történet szülessen, amely a gyerekek mellett a felnőttek számára is érdekes, gondolatébresztő üzenetet rejthet. Aki ilyen olvasmányélményre vágyik, az ne habozzon betérni a könyvesboltba ezért az izgalmas kalandregényért.

A Legszebb költéseim – Laci bácsi rímes állatkalauza egy régi irodalmi hagyományhoz nyúl vissza, Laci bácsi, a kötet narrátora három szellemes, felező tizenkettesben írt elbeszélő költeményben tesz bizonyságot arról, mi mindent tanult az erdei, ház körüli és állatkerti állatokról, illetve költővé válásáról is vall néhány sorban. Akit nem hagy nyugodni a kérdés, melyik állattól retteg a leginkább Laci bácsi, vagy hogyan sikerül az öregnek fürdeni tanítania a kiselefántot, az mindenképp vegye kezébe ezt a Bódi Kati barátságos állatrajzaival teletűzdelt kötetet.

 

IMG_20200917_180638.jpg

 

Kiss Ottó jövőbeli tervei is terítékre kerültek az esten. Az olvasók megnyugodhatnak, mert nemsoká újabb verseskötet is nyomdába kerül. Várhatóan még ebben az évben, a Pagony Kiadó gondozásában jelenik meg A bátyám öccse című könyv, amely két fiútestvér szeretettel, és persze civakodással teli viszonyáról szól majd. Emellett a szerző elhintette, hogy egy felnőtteknek szánt regénybe is belefogott, azonban az lényegesen több időt követelő vállalkozásnak ígérkezik, így nagyjából három évet jósol a munkafolyamatnak. Nincs mit tenni, várni kell türelemmel.

Aki szeretne még az Ünnepi Könyvhéten találkozni Kiss Ottóval, az szeptember 23-án 17 órakor megteheti a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, ahol a költő, többekkel együtt, az idén 100 éves Simonyi Imréről emlékezik meg és a hozzá fűződő mester-tanítvány kapcsolatáról mesél az érdeklődőknek.

 


Főoldal

2020. szeptember 18.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png