Helyszíni tudósítások

 

21.jpg 

 

Dávid Péter

 

Hallgatni-való

 

A korábbi korokkal ellentétben, amikor zenei kísérettel énekelték vagy szavalták a költészeti alkotásokat, napjainkra a líra alapvetően az olvasók magánügyévé vált. Persze léteznek író-olvasó találkozók, megzenésített költemények, ám a vers mégis leginkább kötetekben, folyóiratokban létezik. Ennek is köszönhető, hogy az alkalmi vagy alkalmazott költészet háttérbe szorult a kortárs irodalomban. A Mondani-valók békéscsabai bemutatója éppen ezt próbálta megkérdőjelezni január 18-án, a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában.

 

12.jpg
Felülnézet

 

Az estet vezető Elek Tibor és Farkas Wellmann Éva egyaránt hangsúlyozták a nemrég megjelent kötet fontosságát. A Bárka főszerkesztője egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez a folyóirat fennállása óta az egyik legnagyobb szabású vállalkozás, amelyik egy pályázattal kezdődött, de túlnőtte saját kereteit. A pályázat apropója egyrészt az volt, hogy az iskolai ünnepségeken unatkoznak a diákok a számukra nehezen érthető vagy unalmas műsorok miatt, másrészt hogy azért mégiscsak virágzik egyfajta értéktelen alkalmi költészeti biznisz Magyarországon, ami szakmailag kifogásolható versekkel tölti meg az imént említett műsorokat. A pályázatra ünnepekhez kapcsolódó költeményekkel lehetett nevezni, és olyan jól sikerült a kiírás, hogy összesen 180 szerző 608 verse érkezett be. A zsűri – a Bárka szerkesztőségének tagjai – 120 verset választott be a Mondani-valók antológiába, amelynek szerkesztését a gyerekirodalom kiváló ismerője, Lovász Andrea végezte. Így jöhetett létre ez a könyv, aminek hatása vélhetően az oktatásban is megjelenik majd, így az olvasók magánügye mellett szélesebb körű társadalmi haszna is lehet.

 

20.jpg
A két házigazda: Farkas Wellmann Éva és Elek Tibor

 

Az könyvbemutató irodalmi est mindent bevetett annak érdekében, hogy érzékeltesse a kötet jelentőségét. A közönség megzenésített verseket hallhatott a Pupa Trupa együttestől, a színház színészei pedig rövid filmetűdökben mutatták be az antológia két költeményét.

 

3.jpg
A Pupa Trupa együttestől megzenésített verseket hallhattunk:
Mile Zsigmond, Károly Dorina, Halmai Tamás és Katymári Vanda műveit

 

A Mondani-valók 54 szerzője közül hárommal személyesen is találkozhatott az érdeklődő publikum. Borsi Bálint, a fiatal magyartanár locsolódóverseivel azt bizonyította, hogy az irodalmi humor is részese a reprezentatív kötetnek.

 

18.jpg   6.jpg  
Borsi Bálint és Buzai Csaba
az antológiában megjelent verseiket olvasták fel

 

Buzai Csaba egy kedves Mikulás-gyerekverssel és egy anyák napi költeménnyel aratott sikert, míg Zalánt Tibor, aki a pályázat kiírása után versenyen kívül küldött be három alkotást a szerkesztőségbe, egy szalagavatós és egy megható „októberhatodikás” alkotást olvasott fel.

 

9.jpg
Laczkó Patrik Fellinger Károly
versét mondta

 

Az irodalmi est összművészeti jellegét erősítették a gyerek versmondók (Laczkó Patrik és Szatmári Dávid) által szavalt költemények és a Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Kovács Edit által felolvasott versek.

 

10.jpgSzatmári Dávid Zalán Tibor Anya című versét mondta:
a költő meghatottan hallgatja

 

Ezeknek köszönhetően a közönség úgy érezhette, hogy a kötetben szereplő alkotások nem csupán mondani-valók, de hallgatni is valók. Különösen izgalmas volt például Halmai Tamás halottak napjára írt egészen remek versét filmetűd formájában és a Pupa Trupa együttes hangszerelésében is meghallgatni.

 

7.jpg
Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművésznő felolvasása:
Molnár Krisztina Rita, Kiss Judit Ágnes és Gáti István verseivel

 

Az est jó hangulatához a költőkkel való beszélgetés is sokat hozzátett. Közvetlen, humoros és profi költő személyiséget ismerhetett meg a nézőtéren ülő Borsi Bálint személyében, aki magyartanárként is méltatta a kötetet. Buzai Csaba, aki inkább könyvtárosnak, mint költőnek tartja magát (bár a verseivel azért azt is megmutatta, hogy ez utóbbi sem áll messze tőle) a könyv igényességét emelte ki. Zalán Tibor pedig szokásos humorával hozzátette, hogy a Mondani-való biztosan remek kötet, hiszen „vastagnak látszik”, ugyanakkor fontos tanulságként említette azt, hogy a versek felhívják az olvasók figyelmét arra is, milyen sok ünnepelni valónk van.

 

16.jpg
Zalán Tibor felolvasása

 

A hiánypótló kötetet a Pupa Trupa együttes tagjai is nagyra értékelték, „meglepően meggyőzőnek” tartották a verseket, és úgy vélték, zenével is „működni fognak” majd, Kovács Edit pedig arról beszélt, milyen fontos, hogy a gyerekekhez közel álló, művészetterjesztő célú kötet került a polcokra.

Elek Tibor elmondta, némiképp dicsekedve a könyv sikerével, hogy még több bemutató vár majd a szerzőkre, hiszen a Petőfi Irodalmi Múzeumban is bemutatják majd a Mondani-valókat, de Gyulán és Orosházán is találkozhat vele a közönség a közeljövőben. Ráadásul az iskolák számára is rendeltek már a kötetekből, úgyhogy úgy tűnik, valóban beválthatja majd a hozzá fűzött reményeket.

 

Fotók: Rácz Katalin


Főoldal

2020. január 20.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Lövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatok
Ecsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás ember
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png