Helyszíni tudósítások

 

 Kanyadi_fentre.jpg
Kányádi Sándor

 

Szarka Károly

 

„Nincs külön gyermekvers és felnőtt vers”

 

Kányádi Sándor köszöntése a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapest, 2017. május 3.

 

Kányádi Sándor gyermekversein generációk nőttek fel, ezért nem meglepő, hogy sokan akarják látni a költőt, pillanatok alatt elkapkodják a regisztrációval lefoglalható helyeket. Jeles költőket, írókat, irodalmárokat születésük kerek évfordulóján szokás köszönteni, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia viszont eltért ettől a gyakorlattól az ő esetében, és idén a költő 88. születésnapjára szervezett ünnepséget – a PIM főigazgatójának elmondása szerint egy kissé rögtönözve.

 

gyerekversmondok.jpg
Versmondók

 

Prőhle Gergely saját történettel indít: a Rodostóban tengődő Mikes Kelemenről kellett dolgozatot írnia, és az ihletet az adta meg számára, hogy a rádióban éppen Kányádi Sándor olvasta fel Vannak vidékek című ciklusát, ő pedig párhuzamot talált az erdélyi magyar kisebbség és a törökországi emigráció között, a dolgozat végén a költő sorait idézve. A főigazgató röviden méltatja a Kossuth-díjas költőt, megemlítve, hogy a néhány évvel ezelőtt megnyílt budapesti Mesemúzeum alapításának ötlete is az ő fejéből pattant ki.

 

Az_unnepelt.jpg
Az ünnepelt

 

Rövidre fogja Böjte Csaba is, aki úgy érzi, Kányádi összes versét gyermekeknek írta, és éppen ezeknek a verseknek a játékossága és vidámsága az, ami hiánycikknek számít mostanában. A ferences rendi szerzetes tapasztalatai alapján a jókedv, a nevetés az, amivel egy szomorú gyermeket meg lehet vigasztalni, akkor is, ha problémáját nem vagyunk képesek maradéktalanul megoldani. „Áldott ember az, aki meg tud nevettetni” – zárja mondandóját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

 

Bojte_Csaba.jpg
Böjte Csaba

 

Megszólal Dénes Irén tanítónő is, aki a Szilágy megyei kis faluban, Varsolcon szervezi évek óta a Kányádi Sándor Szavalóversenyt, és verset mondanak a verseny kisiskolás győztesei, némelyikük színészi ambíciókkal lépve fel. Mielőtt a versmondások sorát lezárva Havas Judit irodalomtörténész és előadóművész is Kányádit szavalna, megszólal maga az ünnepelt is, a többiekhez hasonlóan ugyancsak röviden. A versmondó versenyekkel kapcsolatban sajnálatát fejezi ki, amiért a meghívások ellenére sem tud Varsolcra látogatni – amióta Budapesten él, rengeteg találkozón vett részt, de az utóbbi években kevesebbet utazik.

Örömét fejezi ki ugyanakkor, hogy valaki továbbviszi azt a szellemiséget, amit harminc éven át ő is képviselt az akkor jelentős példányszámban nyomtatott és vásárolt kolozsvári Napsugár gyermeklap szerkesztőjeként, és bizonyítja, hogy „nincs külön gyermekvers és felnőtt vers, csak vers van, vagy – nem vers.” Petőfi Itt van az ősz, itt van újra című verséből idéz példaként: az vajon gyermekeknek vagy felnőtteknek szól? A lényeg, hogy olvassunk verseket, amelyek segítenek megőrizni és továbbfejleszteni az anyanyelvet, bárki is írta őket.

 

Kanyadi_dedikal.jpg
Kányádi Sándor dedikál

 

Az est menetrendje valóban eltér a megszokottól, és nemcsak azért, mert elmaradnak az irodalomtörténészi méltatások, és helyettük a megzenésített verseket előadó, egyebek mellett a költő dél-amerikai útját is megidéző Kaláka révén inkább a zene kap főszerepet, mintha egy koncerten lennénk, hanem azért is, mert a szervezők a „közhelyes” pogácsa és bor mellett sörrel is kínálják a résztvevőket. Igazi Csíki Sörrel – valószínűleg nem azért, mert a „tiltott” címke jó reklámot csinált a márkának, hanem mert Hargita megyéből származik, akárcsak a költő.

 

Becze_G__bor___s_Radv__nyi_Bal__zs.jpg
Becze Gábor és Radványi Balázs (Kaláka együttes)

 

Fotó: Belicza László/PIM


Főoldal

2017. május 04.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái
Versek
Nagy Magdolna versei Tatár Sándor versei Varga Imre versei Juhász Róbert versei
Prózák
Rhédey Gábor novelláiMagyariné szeretőjeKötter Tamás: Az 51-es körzetMárton László: Vagy inkább miatta...
Kritikák
Történetek háború után - Horváth László Imre könyvéről Képzelt futás belső tájbanA pénz hatalma - Száraz Miklós György: OsztozkodókA megőrzés makacs igyekezete
Esszék, tanulmányok
Objektív helytörténet szubjektív szemszögbőlA valamikori szlovák településből többnemzetiségű, multikulturális város?Csabensis - Háromszáz mozaikból összeillesztett nagy történetCsabatörténet dióhéjban
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA