Helyszíni tudósítások

 

 Kanyadi_fentre.jpg
Kányádi Sándor

 

Szarka Károly

 

„Nincs külön gyermekvers és felnőtt vers”

 

Kányádi Sándor köszöntése a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapest, 2017. május 3.

 

Kányádi Sándor gyermekversein generációk nőttek fel, ezért nem meglepő, hogy sokan akarják látni a költőt, pillanatok alatt elkapkodják a regisztrációval lefoglalható helyeket. Jeles költőket, írókat, irodalmárokat születésük kerek évfordulóján szokás köszönteni, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia viszont eltért ettől a gyakorlattól az ő esetében, és idén a költő 88. születésnapjára szervezett ünnepséget – a PIM főigazgatójának elmondása szerint egy kissé rögtönözve.

 

gyerekversmondok.jpg
Versmondók

 

Prőhle Gergely saját történettel indít: a Rodostóban tengődő Mikes Kelemenről kellett dolgozatot írnia, és az ihletet az adta meg számára, hogy a rádióban éppen Kányádi Sándor olvasta fel Vannak vidékek című ciklusát, ő pedig párhuzamot talált az erdélyi magyar kisebbség és a törökországi emigráció között, a dolgozat végén a költő sorait idézve. A főigazgató röviden méltatja a Kossuth-díjas költőt, megemlítve, hogy a néhány évvel ezelőtt megnyílt budapesti Mesemúzeum alapításának ötlete is az ő fejéből pattant ki.

 

Az_unnepelt.jpg
Az ünnepelt

 

Rövidre fogja Böjte Csaba is, aki úgy érzi, Kányádi összes versét gyermekeknek írta, és éppen ezeknek a verseknek a játékossága és vidámsága az, ami hiánycikknek számít mostanában. A ferences rendi szerzetes tapasztalatai alapján a jókedv, a nevetés az, amivel egy szomorú gyermeket meg lehet vigasztalni, akkor is, ha problémáját nem vagyunk képesek maradéktalanul megoldani. „Áldott ember az, aki meg tud nevettetni” – zárja mondandóját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

 

Bojte_Csaba.jpg
Böjte Csaba

 

Megszólal Dénes Irén tanítónő is, aki a Szilágy megyei kis faluban, Varsolcon szervezi évek óta a Kányádi Sándor Szavalóversenyt, és verset mondanak a verseny kisiskolás győztesei, némelyikük színészi ambíciókkal lépve fel. Mielőtt a versmondások sorát lezárva Havas Judit irodalomtörténész és előadóművész is Kányádit szavalna, megszólal maga az ünnepelt is, a többiekhez hasonlóan ugyancsak röviden. A versmondó versenyekkel kapcsolatban sajnálatát fejezi ki, amiért a meghívások ellenére sem tud Varsolcra látogatni – amióta Budapesten él, rengeteg találkozón vett részt, de az utóbbi években kevesebbet utazik.

Örömét fejezi ki ugyanakkor, hogy valaki továbbviszi azt a szellemiséget, amit harminc éven át ő is képviselt az akkor jelentős példányszámban nyomtatott és vásárolt kolozsvári Napsugár gyermeklap szerkesztőjeként, és bizonyítja, hogy „nincs külön gyermekvers és felnőtt vers, csak vers van, vagy – nem vers.” Petőfi Itt van az ősz, itt van újra című verséből idéz példaként: az vajon gyermekeknek vagy felnőtteknek szól? A lényeg, hogy olvassunk verseket, amelyek segítenek megőrizni és továbbfejleszteni az anyanyelvet, bárki is írta őket.

 

Kanyadi_dedikal.jpg
Kányádi Sándor dedikál

 

Az est menetrendje valóban eltér a megszokottól, és nemcsak azért, mert elmaradnak az irodalomtörténészi méltatások, és helyettük a megzenésített verseket előadó, egyebek mellett a költő dél-amerikai útját is megidéző Kaláka révén inkább a zene kap főszerepet, mintha egy koncerten lennénk, hanem azért is, mert a szervezők a „közhelyes” pogácsa és bor mellett sörrel is kínálják a résztvevőket. Igazi Csíki Sörrel – valószínűleg nem azért, mert a „tiltott” címke jó reklámot csinált a márkának, hanem mert Hargita megyéből származik, akárcsak a költő.

 

Becze_G__bor___s_Radv__nyi_Bal__zs.jpg
Becze Gábor és Radványi Balázs (Kaláka együttes)

 

Fotó: Belicza László/PIM


Főoldal

2017. május 04.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Temesi Ferenc BékéscsabánSzálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján RómábanIrodalmi díjak a nemzeti ünnep alkalmábólJön a XIII. Deszka Fesztivál
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Zuglischer Manó szerelmesFellinger Károly verseiSzálinger Balázs: PrizmaLövétei Lázár László versei
Prózák
Jassó Judit: OmlásNagy-Laczkó Balázs: A mocsárbanKiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: Örökség
Kritikák
Fülszöveg, két szólamra„Én a verstől menekülök” – avagy miért nem sikerülhet ez mégsemAz érthetőség határán - Dezső Kata kötetérőlA balladák vége - Muszka Sándor: Szégyen
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA