Helyszíni tudósítások

 

Quasi_koszoruzott.jpg 

 

Farkas Wellmann Éva

 

Kulturális pezsgőfürdő a Balaton partján

A huszonharmadik Quasimodo Költőversenyről

 

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Salvatore Quasimodo Költőversenyt szeptember 4-én és 5-én. A szakma és a közönség körében is nagy érdeklődéssel kísért rendezvénysorozaton számos magyar és olasz művész- és politikusvendég vett részt. Az Emlékdíjat Lanczkor Gábor nyerte.  

A Salvatore Quasimodo-emlékdíj és -különdíj egy nagyszabású verseny eredményeként talál gazdára minden évben. Az emlékdíjat 1992-ben alapították, és a Nobel-díjas Salvatore Quasimodo nevét vette fel – nem véletlenül: a városban – Jókai Mór és más magyar nagyságok mellett – az olasz költőnek is valóságos kultusza van. A versenyt általában tavasszal írják ki – idén május vége volt a határidő –, és szeptemberben hirdetnek eredményt, a gálaműsor keretében. A pályázaton több száz magyar költő két-két, eddig kiadatlan költeménye vetekedik egymással. A nyertes ösztöndíjban részesül, és a díjazott művet olasz nyelvre is lefordítják. 1993-tól kezdődően számos jeles magyar szerző elnyerte az Emlékdíjat: többek között Gömöri György, Gergely Ágnes, Faludy György, Orbán Ottó, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád és Zalán Tibor. Tavaly Orbán János Dénes volt a kitüntetett. A Különdíjat olyanok nyerték el az elmúlt 22 év során, mint Szőcs Géza, Lackfi János vagy Aczél Géza.


gyorffy.jpg
Győrffy Ákos a Magyar Írószövetség nevében
megkoszorúzza Quasimodo szobrát

 

Pénteken reggel indult az idei ünnepség: a debreceni Vojtina Bábszínház kortárs magyar költők műveire épülő előadása nyitotta meg, a Kisfaludy Galériában. Délután pedig egy régóta várt, egyedülálló Vaszary-kiállításra invitálták az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Galériával közösen szervezett tárlatot Vaszary Kolos halálának 100. évfordulójára, az egykori főapát emlékére rendezték, és a Vaszary család művész tagjainak munkásságát mutatja be. Összesen 21 festményt láthatunk Vaszary Jánostól, köztük két portrét a nevezetes hercegprímás-elődről, de a kifüggesztett ismertető táblákról megismerhetjük a villa történetét, valamint a család többi nevezetes tagját is. A megnyitóbeszédet Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója tartotta; a tárlatot a kurátor, Plesznivy Edit művészettörténész készítette elő.

Ezt az angol nyelvű kulturális-politikai folyóirat, a Hungarian Review bemutatója követte, melyen a főszerkesztő Kodolányi Gyula mellett Gróh Gáspár rovatvezető és Illyés Mária, a szerkesztőbizottság tagja is szerepet vállalt. Majd Péntek Imre és Madarász Imre legújabb köteteinek ismertetése után Szőcs Géza beszélgetett Jász Attila 2011-es Quasimodo-emlékdíjas költővel, akivel a szintén meghívott, de objektív okok miatt késni kényszerült tavalyi díjazott, Orbán János Dénes munkásságát is szóba hozták.

 

Jasz_Attila_Szocs_Geza.jpg
Jász Attila és Szőcs Géza

 

Másnap délelőtt került sor V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja főszerkesztője Kölykök, dilik, szerelem című könyvének bemutatására, mely során a szerző szórakoztatta is közönségét – a kapcsolódó anekdotákkal, történetekkel, személyes részletekkel. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a könyvet gyakorlatilag a megjelenés után rögtön újra kellett nyomtatni, olyan rekordsebességgel tűnt el a piacról.

 

V.KulcsarIldiko.jpg
V. Kulcsár Ildikó könyvbemutatója

 

Megismerhettük még a Hamvas Béla életműsorozat legújabb kötetét, az Ördöngösöket, és Szörényi László legújabb könyvét, a Latin és röhej címűt. Szörényi a rá jellemző, elképesztően míves humorral ajánlotta friss kötetét, s azt is elárulta, hogy a cím tulajdonképpen Rónai Pál Latin és mosoly könyvcímére való rájátszás, annak továbbgondolása, aktualizálása.

Szőcs Géza – aki a Magyar PEN Klub elnökeként mutatta be a két legújabb Janus Pannonius-díjas szerző, Charles Bernstein És Giuseppe Conte magyarra fordított köteteit – meg is jegyezte viccesen, hogy nem könnyű egy ilyen egyéniség megszólalása után színpadra lépni. A rendkívül szép versrészletek megszólaltatása mellett – melyben Baranyi Péter színművész emlékezetesen közreműködött – Szőcs Géza arra is felhívta a figyelmet, hogy a műfordítás területén nagy eredménynek tartja ezeket, az évről évre magyar nyelven is megjelenő, fontos külföldi műveket.

A matiné részeként olvastak fel a díjazott szerzők is, Király Nóra középkori, hárfán játszott dallamaival kísérve. Szombaton délután egyetlen külön rendezvény keretében Katona Csaba történész nyitotta meg Talabér Gyula retrospektív fotókiállítását, és Tóbiás Krisztián mutatta be a legújabb Tempevölgy-számot, melyben a díjazott versek is megjelentek. Talabér Gyula éppen fotóművészi pályájának csúcsán lehetett, amikor 38 évesen elhunyt, és sajnálatos módon mindeddig meglehetősen elfeledte egykori városa. Most viszont utolsó négy évének legjobb alkotásait összeszedve, a Balatont és vidékét, a vízparti hétköznapokat bemutató fotóit állították ki, a fotós személyes tárgyaival, irataival, életének megidézésével.

A Salvatore Quasimodo-megemlékezést és koszorúzást térzene előzte meg az olasz költő emlékfája és szobra mellett.


terzene.jpg

 

A meglehetősen szeles idő szerencsére nem fordult esőbe, és így ünnepélyes hangulatban tarthatták meg beszédeiket a magyar és olasz vendégek. Szőcs Géza költői ihletettségű beszédét a képzeletbeli fáskertjéről már a gálán adta elő – de így legalább nagyobb közönség hallgathatta meg.

A kétnapos rendezvénysorozat fénypontja a díjátadó ünnepség és gálaműsor volt, az Anna Grand Hotel dísztermében. A Quasimodo-emlékdíjat Lanczkor Gábor nyerte el, Caravaggio című verséért, különdíjasok lettek: Turcsány Péter Salvatore!, illetve Payer Imre Romló fal árnyékában, fényben című verseikkel.


Lanczkor_a_dijjal.jpg
Lanczkor Gábor a díjjal

 

A zsűri elismerő okleveleket osztott ki Böszörményi Zoltán, Falcsik Mari, Vári Fábián László, Bajtai András, Fenyvesi Félix Lajos, Szászi Zoltán, Zsávolya Zoltán, Oravecz Péter, Szeder Katalin és Farkas Wellmann Éva részére. Közülük Vári Fábián László életműdíjban is részesült – a zsűri Képeslapok Genovából című versét emelte ki.

A díjnyertes verseket Oberfrank Pál árnyalt tolmácsolásában hallhattuk, és közben a Mendelssohn Kamarazenekar lenyűgöző muzsikája is segített fenntartani az emelkedett hangulatot.

Öröm látni, hogy évről évre változatosabb, tartalmasabb, gazdagabb eseményeket tud szervezni Balatonfüred a Költőverseny köré. S azt is, hogy a Quasimodo emlékére rendezett megmérettetés az egész Kárpát-medence költőit képes nagy számú, értékes alkotások megírására ösztönözni.

A fotókat Sági Ági készítette.


Főoldal

2015. szeptember 08.
Két pályázattal indul a VersmaratonHamvas Napok BalatonfüredenÁllami kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmábólPrózagála Békés megyei írókkal
Vöröskéry Dóra tárcáiBanner Zoltán tárcái Egressy Zoltán tárcái Gömöri György tárcái
Erdész Ádám: Melyik a járható út?Mátkaság a dinasztikus érdekek árnyékában
Szarvas Ferenc: Pali. Árufeltöltő. Segíthetek?Szekrényes Miklós: Az üzenet
Nagy-Laczkó Balázs: NevekBöjti halak hava
Bíró József: Búcsúzik a KirálynőGyőri László verseiFalcsik Mari: Nyárvég, búcsúFekete Vince versei
Ecsédi Orsolya novellái Első munkanapom – Veres Tamásné Háy János-paródiájaBilincsfétis, hóhérbűvölet – Az elnyomás metaforái PetőfinélKürti László novellái
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png