Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 J__madarak_p__cban.jpg

 

Nagy Eszter

Verebek és emberek

 

Ha jól emlékszem, kétéves lehetett a fiam, amikor szert tett egy verébre. Láthatatlanra. Jól megvoltak, bölcsibe jártak, játszottak, aludtak, beszélgettek, mindent együtt csináltak. A fiam gondoskodott róla, nem volt dolgunk vele. Egészen egy borongós november estéig, amikor lefekvéskor kiderült, hogy a veréb a bölcsiben maradt. Pislogtunk a férjemmel, mutogattuk az üres tenyerünket, hogy épp itt ül a kezünkben, megtaláltuk a verebet minden kabát- és nadrágzsebben, táskában, fiókban… De nem, a veréb még bőven este tíz után is a bölcsiben volt felejtve. A gyerek vigasztalhatatlan volt. Akkor én magamra rángattam a kabátot, és bölcsikulccsal a kezemben visszamentem érte. Az öltözőszobában belemarkoltam a fiam fakkjában az üres levegőbe, zsebre vágtam az összeszorított öklöm, hazadöngöltem, és csak gyerek párnáján nyitottam ki újra, aki végre megnyugodott és elaludt. Másnapra két újabb verébbel gazdagodott a család. Láthatatlanokkal…

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy bennem van a kíváncsiság, mi a teendő eltűnt madarak esetén. Mindenki ismer valakit, akinek lelépett a hullámos papagája, zebrapintye, kanárija. Kapóra jött hát Halász Margit ifjúsági regénye, a Jómadarak pácban, amelyikben egy rejtélyesen eltűnt kismadár utáni nyomozás történetét meséli el a szerző. Az alföldi madárkórházban lábadozó és unatkozó madarak titokban farsangot rendeznek, amikor eltűnik a tüzesfejű királyka, aki a madárkórház vezetőjének, Kecmec professzornak a kedvence, és akibe a farsang kiötlője, Ricsi, a fiatal vetési varjú fülig szerelmes. Euzébió, a félszemű stadionmacska és elismert detektív ered a rejtély nyomába Ricsivel az oldalán, és megkezdődik a versenyfutás a nyomok felgöngyölítéséért, illetve összezavarásáért. Ez utóbbin két orosz macskanővér valamint egy cirmos ügynökmacska munkálkodik elszántan.

A körülményeket tovább nehezíti a csikorgó téli hideg és a készülődő hóvihar, ami elől állatnak, embernek tanácsos menedékbe húzódnia. A cselekmény hamar átfordul a bolondos csínytevésből krimibe, és a különc nyomozó színrelépésével felgyorsulnak az események. Bár Euzébió (imádom a nevét) kétségtelenül mestere a szakmájának, és a narráció is követi a nyomozás menetét, valahogy mégis méretes lyukak tátonganak a rejtély felfejtésének menetében. Csalódottan vettem tudomásul, hogy minden izgalmas titokra, a rablás menetére, a felbujtó személyére, az eltűnt madárka megtalálására, úgy derül fény, ahogy lámpát kapcsolunk. Olvasóként értesülök ugyan mindenről, de nem tudok a megfejtés részesévé válni. Pedig az olvasó bevonódása a felderítésbe kulcsfontosságú jellemzője egy jó kriminek.

Euzébió, a mogorva félszemű macska eredeti figura, magányos westernhősként fáradhatatlanul dolgozik az ügyön, miközben apránként megismerhetjük a múltját. Hibáival együtt is szerethető figurája, keresetlen őszinteségével és lojalitásával nem egy tipikus macskajellem. Sajnálattal konstatáltam, hogy a hangsúly teljesen elbillen a macskák felé, a madarak kárára. Még Euzébió kirendelt segédjéről, Dominóról, a menthetetlenül lecsúszott, de „jóravágyó” ügynökmacskáról vagy az orosz cilamilákról, Iráról és Kiráról is többet megtudunk, mint amennyit a tollas szereplőkről. Még szegény Ricsi, a hősszerelmes varjú is csak ide-oda csapódik az egymásnak feszülő érdekek között, és végül saját történetének mellékszereplőjévé válik. A karakterek hiátusainak kitöltését, elfedését szolgálhatják a szereplőket kísérő katalóguscetlik, amikről a történet szempontjából érdektelen jellemzőket (kedvenc zenéje, szavajárása, szerelemtérképe stb.) tudhatunk meg.

Az állatok mellett magáról az emberről is felemás kép jelenik meg. Noha Kecmec professzor a madarak megmentésének megszállottja, elhivatottságát ugyanazok a jellemvonások teszik karikatúraszerűvé, amelyek Euzébió hitelességét adják. Az állatok mellett a professzoron és málé segítőjén kívül csupán egy segítőkész juhász emlékének jutott hely. A többi ember inkább az állatok pletykáiban tűnik föl, és szinte kizárólag negatív szerepben. Kétségkívül felelősek vagyunk a természet védelméért, értem a jószándékot és a nevelési célzatot is, mégis egyoldalúnak és elfogultnak találtam az emberről kibontott képet. Ugyanakkor az állatok szájába adott embertörténetek között vannak igazán jól eltalált szkeccsek. Vélhetően humorosnak szánták a párbeszédeknél a nyelvhasználat „állatiasítását” (pl. „nyávogás sem lehet róla”, „madár nem vész el, csak átalakul”). Ezek az átformált szófordulatokat meglehetősen erőltetettnek találtam. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy azt a fajta humort értenék és/vagy értékelnék a gyerekek.

Összeségében egy olyan könyv született, amelyikben a szerző egyszerre próbált megragadni sok különböző lehetőséget, ám ezek, összhatásukat tekintve nem tudják erősíteni egymást. Vannak nagyon jól leírások, párbeszédek, anekdoták, de végül a kevesebb több lett volna érzéssel tettem le a könyvet.

 

Halász Margit: Jómadarak pácban, Igor Lazin illusztrációival, Naphegy Könyvkiadó, 2018., 155 oldal, 3230 Ft


 

Főoldal

2019. január 17.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái
Versek
Lanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián verseiKaracs Andrea versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA