Hírek

 

varszinhaz_gyula.jpgshakespeare_meret.jpg

 

Shakespeare Fesztivál könyvpremierrel 

a Gyulai Várszínházban

 

XVI. alkalommal rendezik meg a Gyulai Várszínházban június 28. és július 4. között a Shakespeare Fesztivál programsorozatát, idén a pandémia miatt (is), csak magyar társulatok részvételével, Shakespeare, amikor magyar alcímmel.

 

Szakmai körökben köztudott, a szélesebb közönségrétegek előtt talán nem annyira, hogy évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző a magyar színpadokon Shakespeare. Az utóbbi években pedig talán minden korábbinál több előadás volt-van jelen színpadjainkon. A gyulai Shakespeare Fesztivál ezért 2021-ben ezzel a helyzettel akar számot vetni, arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is kezd a mai magyar színjátszás Shakespeare műveivel, a fesztivál idején megrendezett tudományos konferencia is ezzel a kérdéssel néz majd szembe.

A fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház és dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatójaként láthatják majd a nézők Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba: Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című darabját a Várszínpadon, Őze Áron rendezésében, Nagy Ervinnel, Koltai Róberttel, Sipos Imrével, Kovács Vandával a főbb szerepekben.

A darabot a Gyulai Várszínház a Gondolat Kiadóval közösen a bemutató idejére meg is jelenteti, sőt, a Shakespeare és Győrei Zsolt című beszélgetésen könyvpremierre is sor kerül. A fesztiválon már hagyománnyá vált, hogy egy Shakespeare-hez köthető kortárs magyar írót, költőt is vendégül látnak. Ezúttal Győrei Zsolt költővel, prózaíróval, drámaíróval, egyetemi tanárral ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Vígszínház Pesti Színháza a Lóvátett lovagokat, a Katona József Színház az Othello, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárd előadását viszi el Gyulára. Idén is lesz kortárs táncszínházi Shakespeare-adaptáció: a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat a Vihart állítja színre a Várszínpadon. Érkeznek Gyulára egyetemisták is Kaposvárról a Rómeó és Júlia – Rómeó misszió című, Vidnyánszky Attila rendezte, beavatószínházi jellegű előadásukkal, illetve a Városmajori Szabadtéri Színház produkciójaként a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai is előadják az Ahogy tetszik továbbgondolását, kortárs versekkel, aktuális szövegekkel, a 30 Y zenészeivel. Három kortárs magyar szerző (Márton László, Vörös István, Tasnádi István) Shakespeare-jelenetének felolvasó-színházi előadása is látható lesz a Shakespeare 37 projektből. My Shakespeare songs címmel Cári Tibor és zenekara a Shakespeare-előadásokhoz írt korábbi, illetve a szonettekhez írt új zeneműveit adja elő majd egy kamaratermi koncert keretében. A fesztivál minden napján több rendezvény kapcsolódik Shakespeare-hez az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállításon át a nagyszínpadi produkciókig. Idén is várja tudományos konferencia (előadók: Almási Zsolt, Fazekas Sándor, Fábián Annamária, Pikli Natália, Szőnyi György Endre) és Shakespeare-korabeli gasztronómia is a nézőket a hét napos fesztiválon.

 

További részletek: gyulaivarszinhaz.hu


Főoldal

2021. június 24.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png