Megkérdeztük

 

 Benedek_Szabolcs_m__ret.jpg

 

Megkérdeztük a „karanténban”

Benedek Szabolcsot

 

Amikor beütött a víruskrach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Előszedtem a Kindle-met, amelyet egyrészt akkor használok, ha megjelenés előtt álló, még nyomdában lévő könyvről írok recenziót, és erre a kütyüre töltöm föl a kiadótól kapott pdf-et. Másrészt van rajta egy csomó olyan könyv, amelyeket nyaralásokra és utazásokhoz spájzoltam be, elvégre mégiscsak egyszerűbb egy ilyen lapnyi vékonyságú akármit betenni a kofferba, mint egy egész polc könyvet. Most aztán, mivel se könyvtár, se könyvesbolt, se utazás, elkezdtem böngészni rajta az olvasnivalókat. De sajnos azt tapasztaltam, hogy nem véletlen, hogy ezek bespájzolt könyvek lettek, jó párat elolvastam közülük, azonban hamarjában egyiket se tudnám előrángatni azzal, hogy föltétlen be akarom rakni egy efféle ajánlóba. És azt kell mondanom, Camus-nek a mostanában sokat emlegetett pestisregénye se hozta ki belőlem azt a bizonyos katarzist, inkább időnként egy-egy „ahá”-t az ismerős szituk kapcsán. Lehet, hogy túl sokat vártam tőle, miután szezonja lett? Vagy harminc éve olvastam legutóbb, akkor jobban megfogott.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Ahogy a járvány előtt is, egy-két nap kivételével minden reggel nyolcra bebicikliztem a munkahelyemre, ahonnét kora este jöttem el, utána pedig a gyerekek másnapi ennivalóját kellett, azaz kell intézni (bevásárlás és főzés), mivel az iskolával együtt menza sincs. Szóval akkora ráérésről nem tudok beszámolni, sőt igazából szűkült a szabadidő sávja. Viszont, bár tudom, hogy nem divat a kereskedelmi tévéket e tekintetben emlegetni, az RTL-en szombat esténként megy egy elég jó magyar sorozat, a Mellékhatás, tök véletlenül ragadtunk le előtte. Aztán volt olyan netflixes film, amelyről azért tettem le, mert a nagyobbik lányom már látta, és szerinte nem nekem való. A kisebbik lányommal pedig cápás thrillereket néztünk – messze A zátony a legjobb közülük. Azért hadd ajánljak még két viszonylag friss filmet: Szeretet nélkül, ez egy orosz alkotás (2017), valamint Voltam, vagyok, leszek, ez pedig német (2019).

 

Olvasni jó, filmet nézni se rossz, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

A járvány előtti utolsó pillanatban jelent meg egy könyvem (Ballada egy csapatról), amelynek elmaradtak a bemutatói, pedig a március javát azok tették volna ki. Egyébként a felkéréseknek igyekszem eleget tenni: tárcák, novellák, recenziók.

(Kérdezett: Kiss László)


Főoldal

2020. május 25.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Vári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcái
Versek
Tatár Sándor verseiHorváth Eve: Margarita! Darvasi László: Vidám mondatok III.Csillag Tamás versei
Prózák
Légrádi Gergely novellái Géczi János: EzeregyéjszakaBenedek Szabolcs: Az Arany Alma héjaDarvasi László: Egy tehén halála
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA