Olvasónapló

B__d__cs_addig_se.jpg

 

Somi Éva

 

 A stand up-tól Karinthyig

 

Nem hittük, hogy ilyen szókapcsolat létezik, létrehozható, hogy vezet út onnan ide, ám Bödőcs Tibor első kötetével – Addig se iszik – meglépte, sőt megugrotta ezt a távot. Az, hogy Bödőcs kiemelkedik abból a szóbeli-rögtönzéses-komédiás mezőnyből, látszott korábban is, de ebből még nem következne az, hogy irodalmi karikatúrákat is tud írni, méghozzá nem is akármilyeneket.

Karinthy Így írtok ti c. műve az etalon, amelyet máig nem múlt felül senki, pedig már 115 éve, hogy megjelent! De ne legyünk igazságtalanok, mert a 80-as, 90-es években a Reményi József Tamás–Tarján Tamás szerzőpáros azért ha felül nem múlta is, de utolérte Karinthyt remek paródiaköteteivel (Írtok ti így?, Babérköszörű stb.). Karinthy zseni volt, az említett szerzőpáros meg magasan képzett irodalomtörténész, kritikus, író, szerkesztő, egyetemi oktató, akik benne éltek/élnek az irodalmi közegben, amelyet így tehát kívül-belül jól ismertek/ismernek. (A nemrég elhunyt Tarján Tamás miatt kell a múlt időt is használni.) Bödőcs más közegből érkezett, de elvégezte a magyar szakot, amiből bizonyára profitált. A köteten átsüt olvasottsága, műveltsége, de ez még mindig nem garancia a sikerre, hogy jót és jól írjon. Tehetség, ízlés kell még, és az, hogy friss szemmel és kicsit fölülről nézzen olvasmányaira, értse a szerzői fogásokat, stílusjegyeket, a nyelvet. Mélyen kell ahhoz ismerni egy irodalmi alkotást, de leginkább egy írói világot, szöveget, művet, hogy karikírozni lehessen. Bödőcs ezekre a mély ismeretekre szert tett, ezekkel rendelkezik, a humoristák élvonalában pedig már régóta jelen van. Minden adott a sikerhez.

Már csak értő olvasók kellenek. Magától értetődő, hogy az olvasóközönségnek is ismernie kell a parodizált szerzőket és műveket, hiszen a humor és az irónia csak akkor működik. A stand up-os nem olvasókra, hanem hallgatókra számít, a hatást azonnal érzékeli a tapsból, nevetésből, röhögésből, de az irodalmi karikatúrák írójának más a közönsége, és nem kap azonnali visszajelzést. De előbb-utóbb az irodalmi berkekből is lesznek fogékony olvasók, na meg vásárlók.

Sokat elárul az is, hogy a szerző kiket parodizál: zömmel magyar, XX. századi és kortárs szerzőket (Krúdy Gyulától Esterházy Péteren keresztül Jászberényi Sándorig) és néhány külföldit (Hemingwayt, Orwellt, Márquezt, Proustot és Hrabalt), nem túl irodalmi fejezetekben: Bajszosok, Budapestiek, Nem balett-táncosok, ez utóbbiban még egy alcsoport is van, részletek egy antológiából. Plusz a két kakukktojás: Hántes S. Tamás és Pepsi Kalasnyikov.

Bödőcs itt sem tagadja meg stand up-os voltát: jelzős szószerkezetekkel az írókat is gyakran felcímkézi: Móricz pl. a libidókrónikák Kézai Simonja, Mándy a Józsefváros huncut Vergiliusa, Örkény a próza Pilinszkyje, Esterházy a bonmot Puskás Öcsije stb. Lehet, hogy ezek szóban jobban hatnak, emlékezzünk a londoni est sziporkáira.

Könnyen tetten érhető, milyen ötletekkel operál még. Például átírja a műcímeket. Így lesz Orwell Állatfarmjából Kakasfarm, Móricz Rokonokjából Retyerutyák, Esterházy Kis magyar pornográfiájából Nagy álmagyar pornó-parlamentarizmus. Máskor továbbírja a kipécézett műfajt, mint pl. Örkény egyperceseit, Márai Naplóit. Vagy éppen hétköznapi szituációba helyezi a szereplőket. Képzeljük el, amint Szindbád, a múlton merengő álomhős egy számára szokatlan, ezért megoldhatatlan gyakorlati feladattal szembesül: ma neki kell oviba vinni a gyereket. Persze hogy a tornazsák otthon marad! Hemingwayt összemixeli a Rómeó és Júliával, Marquezt szappanoperásítja, Hamvas bor iránti rajongását szalonnára cseréli.

És hogy mit szól mindehhez a Showder Klub és a Comedy Central közönsége? A búcsúszentlászlói haverok a kocsmában? Nehezményezik-e, hogy Tibike addig se iszik? Majd az is kiderül…

De az irodalmi paródiák kedvelői bizonyára jól szórakoznak, búval bélelt világunkban jól jön egy kis móka, kacagás!

 

 Bödőcs Tibor: Addig se iszik, Helikon, 2017., 2999 Ft


 Főoldal

2017. december 12.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Temesi Ferenc BékéscsabánIdén is átadják a Quasimodo EmlékdíjatÚjra művészeti ösztöndíj-lehetőség a Magyar Művészeti Akadémiánál Szálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján Rómában
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Aczél Géza: (szino)líraHalmai Tamás: Az egypartú folyóPál Dániel Levente bájolóiMogyorósi László versei
Prózák
Géczi János: Utalólapok Jassó Judit: OmlásNagy-Laczkó Balázs: A mocsárbanKiss Judit Ágnes: Feketemagyar
Kritikák
Fülszöveg, két szólamra„Én a verstől menekülök” – avagy miért nem sikerülhet ez mégsemAz érthetőség határán - Dezső Kata kötetérőlA balladák vége - Muszka Sándor: Szégyen
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA