Helyszíni tudósítások

 

 

 

 

KRF_2012_008

 

 

 

Kiss László


Irodalom a határon

(Ott voltunk a KÖRF-ön)Nem kezeimet mosom, tényleg nem emlékszem, a Szigetét leszámítva volt-e könyvbemutatós-felolvasós irodalmi sátor az elmúlt évek fesztiváljain. Ahol én jártam, ott ilyennel nem találkoztam. Ám a konjunktúra mostanra szembetűnő: nemcsak az irodalmi táborok országa lettünk, egy magára valamit adó zenei fesztiválon sem úszhatja meg a literatúrát a másnapos ifjú. Mintha csak erre várna a tanév tíz hónapja alatt sem rest irodalmi (nevezzük életnek) élet, június beköszöntével ráveti magát a szabadban partizókra. Ehhez az alapanyag bőségesen, sőt egyre bőségesebben rendelkezésére áll, netes orgánumok, új és nem annyira új szerzők, szerkesztők, folyóiratok, van miből meríteni.

 

KRF_2012_013


Az idén második alkalommal megrendezett Körös Körül Ifjúsági Fesztivál (KÖRF) nehezen találhatott volna jobb helyet a nevében jelzett régió Póstelekjénél (talán a Kettős-Körös bölcsőjénél fekvő Szanazug, vagy a bűbájos Fekete-Körös mellett elterülő, zeneileg finoman szólva elhanyagolt Városerdő jöhetett volna még szóba) - a vele folytatott beszélgetésen Grecsó Krisztián is külön tisztelettel adózott a Sátántangó „helyszínének". Ez a magyar Ugar, lehetne mondani botrányos szellemességgel, ha a fesztiválturisták sátrai nem a pósteleki erdő közvetlen szomszédságában volnának fölverve. A KÖRF-területtel átellenben adja hűsítő árnyát maga a kemping, a gatyába rázott Póstelek, kastélyromostul, Mókus csárdástul, pihenőhelyestül. Ez utóbbi a fesztivál szelíd metaforája: elkerített skanzenükben csacsik, kecskegidák, dámok, állatok és vadállatok kérődznek szelíden, s hajtják magukról a legyet, etetésük „kizárólag saját felelősségre történhet". Józan figyelmük mellett születik e blog.

 

DSCF3788
Kukár István, Lovász Andrea és Kiss László


A KÖRF az évjárat természetéből adódón még gyerekcipőben jár, de jól láthatóan növi kifelé. Koncertfelhozatala komoly előrelépés a tavalyi debütáláshoz képest (Nemjuci, The Trousers, Subscribe), az meg, hogy idén irodalmikkal is tűzdelték a zenén kívüli programokat, mutatja a szervezők koncepcióját, a haladás irányát. Kétségtelen, jó irány, gazdag teríték, és nem nehéz megjósolni, hogy ha a mindenkori niniveiek nem köpnek bele a lelkes csapat levesébe, jövőre még erősebb, még tartalmasabb lesz. Az irodalmi programokat a József Attila Kör (JAK) és a Prae hozta tető alá, mi, Bárka, utóbb kapcsolódtunk bele - az alábbiak szerint.

 

KRF_2012_020
A Nagy Körf Könyv


Ötödike, csütörtök. Tapasztalt fesztiválozók mondják, egy úgynevezett első nap, annak pontban 14 órája, különösen, ha éppen 40 fok alá süllyed a hőmérséklet: kulturálisan halál. A borzasztó prognózishoz képest csaknem negyedszáz érdeklődőt regisztrálunk a nyitópartin, vagy talán valamivel kevesebbet. Kukár Istvánnal és Lovász Andreával, valamint a közönség vállalkozóbb szellemű tagjaival csevegünk a Nemkönyv műfajáról, bevonva a diskurzusba Márai bölcselmeit, Varró Dániel fogkinövés-verseit s ugyan csak említés szintjén, de Orbán János Dénes legendás Misimackóját is. Merthogy bármit meg lehet tenni egy könyvvel. A performansszá nemesedő bő fél óra kultikus tárgya az a Nagy Körf Könyv, amelyet Kukár Pista rakott össze, s amely a fesztivál hivatalos Könyve lesz a következő három napban, az kerül bele, ami csak akar - műfaját illetően kortárs regény.

A Prizma folyóiratot Sepsi László hozta el Békés megyébe. A 2008 óta működő filmes orgánum fiatalos karaktere hamar nyilvánvalóvá válik. A szerkesztő a tematikus számokról és a trash filmek sajátosságairól beszél, hallgatósága érzékeny, vitára kész, jóindulatúan és érdeklődőn provokatív társaság.

Grecsó Krisztián hazajár, ha erre. Az egykori Bárka-szerkesztő 2006-ban vett búcsút a laptól, de (nincs de) estjei, felolvasásai azóta is komoly érdeklődés mellett zajlanak. KÖRF-közönsége látható szeretettel övezi kedves szerzőjét, bájos komolysággal csüggnek szavain, a történetek jutalma hálás, őszinte nevetés. Nem csupán a laza adomáé a terep: Grecsó Krisztián pályája kezdetéről mesél, a főiskolás évekről és a pósteleki gólyatáborról (sátántangó), arról, hogyan élte meg a kilencvenes éveket, mit jelentett egy fiatalnak a közösségi terek szinte teljes hiánya. Gaborják Ádám JAK-elnök az emlékezés természetéről faggatja - a csattanó egy pillekirálynős szép tárca.

 

DSCF3795
Grecsó Krisztián és Gaborják Ádám


Hatodika, másnap. Lassan, álmosan gyűl a nép a pósteleki irodalom vérszagára, három óra az egy helyett, mire Angyalosy Eszter, Markovics Botond és Stemler Miklós helyet foglal a JAK-molinó előtt. A téma a populáris műfajok és a fantasztikum - sci-fi, fantasy, varázslás. Hármuk beszélgetése igen nívós alapozása a napi programnak, a Libritől érkezett Angyalosy Eszter felkészült moderátor, kérdései ülnek, rendre reflektál az elhangzottakra, és úgy gondolja tovább a válaszokat, hogy a diskurzus nem tér le a kijelölt csapásról. A Brandon Hackett néven író, egyre keresettebb Markovics Botond, a sfmag.hu képviseletében, egyrészt frissen megjelent kötete, Az ember könyve kapcsán látogatott a Viharsarokba, másrészt az érvényesülés lehetőségeiről s a sci-fi irodalom magyarországi tradíciójáról, Kuczka Péter, Zsoldos Péter és a Galaktika folyóirat szerepéről is beszél. Stemler Miklós újságíróként is ismert, s ő szerkeszti az Alexandra gondozásában piacra került Trónok harcát. Miközben elgondolkodnak, miért problematikus az átjárás az ún. magas irodalom és az ún. fantáziairodalom között, Angyalosy Eszter arra a paradox helyzetre is felhívja a figyelmet, hogy rétegműfajként kezelésük dacára könyvsikerekről van szó, aminek okát a komolyan vett kiadói marketingben, a Harry Potter sorozat elsöprő népszerűségében és a valóságtól elszakadás mindenkori vágyában látják - elszakadás: de nem árt, ha az odaát, a másik világ hasonlatos a miénkhez.

 

KRF_2012_031
Markovics Botond, Angyalosy Eszter, Stemler Miklós


Hartay Csaba kötetbemutatóján könyörtelenül hátba támad a nap, ám küzdünk becsülettel. Hetedik könyve, A jövő régészei a szarvasi költő eddigi legjobb anyaga, emlékezetes halálversekkel, sok darabjában karakteres, vagányan odamondogatós hanggal. Hartay Csabával kisprózáiról és előző könyvéről, az addigi pályáját összefoglaló Nyúlzugról is beszélgetünk, többet is, mint a délutánra készülve gondoltam, ami talán nem is baj, a zöld-sárga kötet a gyarapodó Hartay-mű megkerülhetetlen állomása. A jövő régészei kapcsán említést érdemel, s maga a szerző is többször szóba hozza a pósteleki hőségben a könyv mindhárom ciklusát bevezető Szemhunyásokat - érdekes kísérlet, műfaji szempontból is izgalmas jelenség, majd látják, akik.

 

HCS_KL
Hartay Csaba és Kiss László


Amikor Balogh Endre felvezetése után a békéscsabai származású Havasi Attila - manó és cicó kalandjait felelevenítendő - hozzákezd fanyar-abszurd verseihez, már bele-belekap a szél, amibe csak bele tud, a technikusok az irodalmi terepasztal mögött szaladgálnak, fólia kerül a hangfalakra, s bár kétségtelen, hogy viharféle készül, ekkor még nem sejteni, hogy a hamarosan megérkező zápor nemcsak frissíti a fesztiválozókat, a kisszínpad aznapi koncerttervének is odaver, se Trousers, se trombiták. Vécsei Rita Andreát szerencsére nem billenti ki egyensúlyából a mozgalmas hintergrund, nyugodt hangon olvassa novelláját („Egyedül vagyok, tekergek, nézem a cukrászdákat"). Győrei Zsolt Velemi névtelenjéről lassan tényleg Békés megyében tudnak a legtöbbet, pikáns humor, pajzán pillanatok, összenéznek, de nem jönnek zavarba a tinik. Győrei Zsolt a barkaonline.hu-n közölt Pipacsok című humoreszkjével zár, jobb felől valaki épp beáll, szigorúan darabol a kétlábdob a nagyszínpadon, s az eső is elered, ami a hamarosan a Mókus csárdában asztalhoz ülő íróvendégeket sem hozza zavarba.

 

KRF_2012_044
Balogh Endre,  Havasi Attila, Vécsei Rita Andrea és Győrei Zsolt


Szombat. Áfra János a színen, a moderátor, Sopotnik Zoltán megfogalmazásában: „a pszichoszomatikus költészet úttörője". A fiatal költő ügyesen felülemelkedik a félig-meddig viccesnek szánt megjegyzésen, a kötet egészéről magyaráz, s nem röstelli értelmezni a verseit, de nem viszi túlzásba, se nem szájbarágó, se nem fárasztó. A könyvbemutató előnyére válik, hogy beszélgetőtársa egyben kötetének szerkesztője is, aki kívül-belül ismeri, s nem hallgatva el véleményét, kritikai megjegyzésekkel is illeti a nemrég megjelent Glaukómát. Hol ugratják egymást, erre Sopotnik Zoltán inkább kész, hol nekifeszülnek a trópusoknak.

 

KRF_2012_051
Sopotnik Zoltán és Áfra János


Mielőtt a slam poetry-s team befutna, s lezárná a 2012-es KÖRF irodalmi programját, a libris hármas mutatkozik be a félálomban ténfergő táborlakóknak. Angyalosy Eszter átmenti tegnapi formáját mára, beszélgetése Benedek Szabolccsal és Szabó Róbert Csabával szórakoztató trialógus, amelynek jót tesz, hogy a kiadó főszerkesztője egyszerre szólítja meg szerzőit, keresi a két könyv, A vérgróf (Benedek Szabolcs) és a Fekete Dacia (Szabó Róbert Csaba) közös vonásait, rákérdez a félelemre találás motivációira, s arra, miért más mindkét mű, mint amilyennek mutatja magát. A különbségek sem maradnak el, akad belőlük sok, az egyik leginkább szembetűnő, hogy Szabó Róbert Csaba csonkol, szívesen szedi elemeire hús-vér szereplőit, míg Benedek Szabolcs lelkileg gyötri őket - közülük néhányat, nem árt tudni, létező személyekről mintázott. Amivel aligha van egyedül.

 

KRF_2012_061
Szabó Róbert Csaba, Angyalosy Eszter és Benedek Szabolcs


A 2012-es KÖRF-re összerakott irodalmi rendezvénysorozat nívós, tartalmas volt, egyértelműen emelte a fesztivál színvonalát. A jó kezű válogatás eredménye: sokszínű kínálat, mely az irodalom „határterületeinek" mozgósításával arról beszélt, hogy az irodalmi (jellegű) műfajok és a műnemek között mind népszerűbb és természetesebb az átjárás - slam és költészet, viharsarki líra és trash filmek, rémtörténet és első kötet, science és fiction. Mondjuk, ez utóbbi nélkül egyébként sem megy.

 


 

2012. július 09.
Hamvas Napok BalatonfüredenÁllami kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmábólPrózagála Békés megyei írókkalMeghirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázatot
Banner Zoltán tárcái Egressy Zoltán tárcái Gömöri György tárcáiVöröskéry Dóra tárcái
Erdész Ádám: Melyik a járható út?Mátkaság a dinasztikus érdekek árnyékában
Szekrényes Miklós: Az üzenetBálity Csaba: Veszett fejsze
Böjti halak havaÚj év, új bor – avagy januári szőlőségeink
Győri László verseiFalcsik Mari: Nyárvég, búcsúFekete Vince verseiAndré Ferenc versei
Ecsédi Orsolya novellái Első munkanapom – Veres Tamásné Háy János-paródiájaBilincsfétis, hóhérbűvölet – Az elnyomás metaforái PetőfinélKürti László novellái
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png