Tündérkert

 

Voros_meret_jo.jpg

 

Vörös István

 

Megmenekülni a fizikától

 

Miközben a magyar irodalmi közgondolkodásban elég gyakori az antiintellektuális szemlélet (kultúráról versben egy szót sem!), azt minden további nélkül megkérdezzük, megkérdezik, hogy milyen irodalmi hatások indítottak el valakit az irodalomban. Most akkor az élet vagy az irodalom inspirál? Véleményem szerint az irodalom, és a művészet általában, az élet a nyersanyagot adja és az indulatot, de az élmény majdnem soha nem oka közvetlenül egy mű létrejöttének. Legfeljebb a művészi élmény. Vagyis lényegében azt kérdezitek, hogyan telt a kamaszkorom. Köszönöm, jól, többek között azért, mert egész nyarakat töltöttem azzal, hogy levonultam nagymamámhoz, és reggeltől estig olvastam. Először keltett egy kis meglepetést, hogy az újonnan nyílt strandra se mentem el, de elfogadták. Beletörődtek. Akkoriban már és még nem számított bűnnek, ha valaki olvas, és nem megvetett dolog volt, hanem szinte elérhetetlen álom, ha valaki bölcsész akart lenni.

         Lássuk, mik voltak terítéken ezeken az egész napos olvasásokon. Az első költő, aki hatást gyakorolt rám, akinek a verseit kívülről tudtam, akinek a személyisége meggyőző volt: Pilinszky. Így aztán elfogadtam olvasási ajánlatát. Ő volt a lélekvezetőm, olvasási tanácsadóm, költő-példaképem. A kései versek felől közelítettem, a Végkifejlet kötet volt, ami először a kezembe került, és elementáris hatással volt rám. A hetvenes évek Pilinszkyje a magyar irodalom egyik legeredetibb és legmerészebb alkotója. Kiszakadt a tradícióból, melybe a Harmadnaponnal, ha nagyon magas fokon is, de beletartozott. Szinte előzmény nélküli hangot szólaltatott meg lírában és drámában is. Tanácstalan tiszteletet váltott ki nemzedéktársai közt, de nekem vitán felüli teljesítményt jelentett rövid, enigmatikus, szürreális, abszurd elemekből álló kései költészete.

         És adekvát volt életművével kedvenc szerzője, Dosztojevszkij, akinek faltam a könyveit. Az olvasás máig sem jelent mást számomra, mint a móri heverőn a Karamazov testvérekbe belehullani. Ugyanilyen felszabadító élmény volt A Mester és Margarita lázadó szabadsága. Szürrealizmusa megmutatta, hogy a fantázia és a művészi merészség élni segít. Életet ment. Így menekültem meg attól, hogy fizikus legyek.


 

Főoldal

2016. március 30.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Lanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián verseiKaracs Andrea versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA