Olvasónapló

 

3829815.jpg 

Farkas Arnold Levente

Wagner egy szemétláda volt

 

Bősze Ádám, akinek a neve ismerősen csenghet a Bartók Rádió hallgatói számára, könyvet írt Nagy zenészek, nagy szerelmek címmel. A könyv tíz zeneszerző magánéletébe enged bepillantást. Minden kánon alapja a válogatás. A szerző úgy válogatta össze ezt a tíz zeneszerzőt, hogy az olvasók a könyv elolvasása után azt mondhassák, nem is gondoltam volna, felkiáltójel. A tíz zeneszerző között szerepel gyilkos, homoszexuális, nő, egy francia, két operaszerző, három bécsi klasszikus és Schubert. Nem célom elmesélni a legszaftosabb történeteket, inkább néhány kultúrtörténeti érdekességet említenék. Ez egyébként a könyv egyik erénye, olyan kontextusba helyezi a zeneszerzőket, amely érdekes összefüggésekre világít rá. Különösen izgalmas a Gesualdo első házasságáról szóló írás.

Carlo Gesualdo első feleségének Carlo Gesualdo volt a harmadik férje. Első férjét akkor veszítette el, amikor tizennyolcadik életévét betöltötte. Három esztendeig voltak házasok, született két gyermekük. Második férjével hat évig élt együtt, körülbelül huszonnégy éves volt, amikor másodszor is megözvegyült. Carlo Gesualdo volt a harmadik, akivel oltár elé állt. Aztán Gesualdo is megözvegyült, mivel meggyilkolta a feleségét és a felesége szeretőjét. Igazuk van, ahhoz, hogy megözvegyüljön, elég lett volna a feleségét megölnie. A hűtlen asszony hűtlenségéről és a hűtlen asszony meggyilkolásáról olvassák el Bősze Ádám írását, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy VII. Orbán pápa[1] tiltotta be a templomokban való dohányzást, illetve Gesualdo melyik rokonát avatta szentté az egyház.

Debussy járt Budapesten, Gesualdo soha nem kukkantott be Debrecenbe, Schubert egy levél tanúsága szerint[2] megfordult Pócsmegyeren. Bősze Ádám könyvének ez is egyik erénye, hogy magyar és magyarországi viszonylatban is láttatja a nagy zenészeket. Persze eddig is tudtuk, hogy Haydn herceg Esterházy szolgálatában állt, Schubert gróf Esterházy leányait tanította zongorázni, Beethoven Brunszvik Teréz testvére és unokahúga iránt táplált gyengéd érzelmeket, Liszt Wagner apósa[3] volt, de azt talán éppen a Nagy zenészek, nagy szerelmeket olvasva tudjuk meg, hogy Puccini magyar szeretővel[4] is büszkélkedhetett, Liszt pedig anyagilag támogatta Wagner első feleségét, hogy az férje után mehessen Párizsba.

Egészen bizonyos, hogy a derű megédesíti a hangokat és a csöndeket, Bősze Ádám könyve pedig bővelkedik a derűs mondatokban. Schubert például alkatát tekintve[5] nem volt egy Schwarzenegger. Gesualdo zenéjét még a komolyzene fekete öves rajongói közül is csak kevesen ismerik. A kurtizán olyan, mint a bringa, mindkettőt hajtani kell. Haydnt csak azért nem kasztrálták szép hangja miatt gyermekkorában, hogy ki ne maradjon a Nagy zenészek, nagy szerelmek című könyvből. Wagner[6] egy szemétláda volt. Puccini Argentínában focimeccsekre járt, nyilván kényszerítették, ép ésszel senki nem tenne ilyet. A könyvnek igen jót tesz a személyes hangvétel is. Amikor ferences szerzetes voltam. Amikor zenész barátaimmal leülünk kávézni. Ilyenek.

 

Bősze Ádám: Nagy zenészek, nagy szerelmek. Libri Kiadó, Budapest, 2023., 228 oldal, 5999 Ft



[1] „VII. Orbánnak mindössze tizenhárom nap jutott, igaz, ez idő alatt megtiltotta a dohányzást a templomokban, utódját, XIV. Gergelyt viszont csak 1590. december 5-én iktatták be.”

[2] „Pedig nekünk magyaroknak milyen sokat adhatna nemzeti büszkeségünkhöz, ha tudnánk, a nagy zeneköltő egy magyar faluban kapta el a halálos kórt.”

[3] „Liszt szilárdan meg volt győződve róla, hogy Wagner zseni. Azt, hogy magánéleti viszonylatban mennyire veszélyes, nem sejtette. Még nem. Saját lányával, Cosimával kapcsolatban később bőven lesz része belőle.”

[4] „Ha éppen úgy hozza a sors, utazik: elmegy Budapestre, van, aki tudni véli, hogy flörtöl Lendvai Ervin zeneszerző húgával, Blankával, innen Grazba, majd Párizsba viszi az útja.”

[5] Pedig mindkettejük neve escéhával kezdődik.

[6] Bocs, Gábor!


 

Főoldal

2024. május 21.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png