Olvasónapló

 

Dr_keser__.jpg 

Molnár Lajos

Rock Kádár körül

 

Ványai Fehér József új novelláskötetének borítója igen ötletes. Lenin néz ránk róla hosszú hajjal, homlokán babos ricsekendővel. Sokat hozzátesz a kötet címéhez: Doktor Keserű széttépi a Ricsét és a Mobilt. A hátsó borító szövegének első mondata így hangzik: „A könyv a Kádár-korba röpíti vissza az olvasót: a skizoid autodafé csáberejét a fantáziadús valóság és a röghöz kötött fikció adja.” A kötet 17 számozott novellát tartalmaz.

A túlnyomórészt alföldi kisvárosban és falun játszódó történetekben a korból ismerős alakok tűnnek fel, a címadó novellában például leszerelt, diplomát kapott ávéhás, lázongó csöves és reformkommunista. A Birka nokedlivel története egy baráti összejövetelről szól, tablószerűen villantja fel, hogy a Kádár-rendszer tinédzserei mára hová jutottak. Ott van Szottyos, a valaha sikeres vállalkozó, aki most nem kap munkát, így nem tudja, miből fizeti vissza a hiteleit. Fancsika anyagilag rendben van, mindig ügyesen dörgölőzik az aktuális hatalomhoz. Eljátssza a határozott, kemény fiút, feleségével boldog házasságot mutatnak, miközben csalják egymást. Szabi megkeseredett ember, hiába nyalja mindig a hatalmon lévők seggét, csak egy lakótelepi lakásban él. Sáfrány Péter nem érti, mire volt jó régen a rockzene és annak a jelszava: szeretkezz, ne háborúzz. Ezek jelentése mára kiüresedett.

Néhány novella mélyebben részletezi az emberi sorsokat, ilyen a Jaja című, amely egészen halálukig követi Szucsigán Róza óvodai dada és fia sorsát. Róza az óvodában megértően, szeretettel bánik a kicsikkel, és ők is imádják a dadust. De a nő nem tud ellenállni az italnak és a férfiaknak, ezért óvodai állását elveszíti, alkalmi munkákból, végül prostitúcióból él. Természetesen ez a szülői minta nem teszi könnyűvé fia életét sem, akit az iskolában kiközösítenek. A szöveg balladaként mutatja be kettejük törvényszerű bukását. Több történet helyszíne a középiskolai kollégium, amelynek falain át beszivárog a társadalomból a megalázás, a zsarolás, az erőszak.

A legtöbb novella elbeszélője egyes szám első személyben szólal meg, ahol harmadik személyű, ott is érzékelhető, hogy a szerző önéletrajzi élményt dolgoz fel, legalábbis abból indul ki. Ez alól nyilván kivétel A borjúkötél című szöveg, amely ’56-os történetet mutat be.

Ványai Fehér József nagy tárgyi tudással ábrázolja a Kádár-rendszert. Az én-elbeszélő közli, hogy mit lát, hall, de jólértesültként azt is tudja, hogy abban az időben mi hangzik el a település pártbizottságán, a vb-üléseken, pedig nincs ott. Honnan tudja? Ebbe a szerző nem avatja be az olvasót.

A kötet nyelve közel áll az élőbeszédhez, így élvezetes olvasmány. Kifejezései itt-ott idézik a kort, például a hangadókat kivonják a forgalomból, Szűcs elvtárs körül egyre ritkább lesz a levegő, vagy a kemény fiúk csicseregnek a nyomozóknak.

Ványai Fehér József könyvét olvasva az idősebb nemzedék felidézheti a Kádár-korszakban megélt tapasztalatait, a fiatalabbak pedig színes történeteken keresztül szerezhetnek ismereteket róla.

 

Ványai Fehér József: Doktor Keserű széttépi a Ricsét és a Mobilt, Kalota Művészeti Alapítvány – Napkút Kiadó, Budapest, 2023., 164 oldal, 2999 Ft


 

Főoldal

2024. április 30.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png