Olvasónapló

Az_oszt__ly_vesztese_cs_k.jpg


Zólya Andrea Csilla

 

Tekintetek a tablóról

 

Az osztály vesztese című kiskamaszokról szóló regény egy ötödikes osztály(tér)képével indít, de a kötet valójában napjaink magyar társadalmáról készít részletes tablóképet, amelyből nemcsak az iskola intézményének és szereplőinek mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, hanem számos mai család életébe is. Egy átlagosnak induló hét iskolai eseményeit követhetjük végig, amit felbolydít egy, a házi feladatos facebook-csoport oldalán megosztott fénykép: hétfő este tanítás után egy tanulót bántalmaz és megaláz egyik osztálytársa az osztályteremben. A fényképről nem derül ki sem az elkövető, sem az áldozat személye.

Ennek az incidensnek a felgöngyölítését vállalja fel Az osztály vesztese. A regény különlegessége, hogy a nyomozást több egyforma hangsúllyal megszólaltatott szólam révén követhetjük végig. A tizenhárom fejezetből tíz az osztály különböző tanulóinak sokszor eltérő szemszögén keresztül meséli el eseményeket úgy, hogy közben a saját történeteiket is megismerjük.

Bár sokáig rejtett marad, kik a konfliktus alanyai, elég hamar kiderül, milyen mélyről gyökereznek, és mennyire szövevényesen határozzák meg, illetve alakítják az egyes traumák, szorongások és félelmek az iskolában a legapróbb történéseket és a gyerekek, tanárok, szülők közötti kapcsolatok alakulását. Ilyen értelemben Wéber Anikó első regénye nemcsak diákoknak fontos és izgalmas olvasmány, amely hitelesen jeleníti meg az iskolai mindennapokat, hanem minden érintett felnőtt (pl. szülő, nagyszülő, leendő szülő, tanár) számára is alapkönyv lehet.

Mint egy alapos szociálpszichológiai tanulmány tart tükröt családok és iskolák számára, ahogy finom érzékenységgel és hitelesen szembesít helyzetekkel és általuk számos összetett kérdéssel és problémával. Megdől például a sztereotípia, hogy valaki csakis áldozat vagy elkövető lehet, vagy egyik vagy másik, hiszen mint kiderül, bizonyos szempontból mindenik gyerek áldozat, és akár ez a két szerep is felcserélhető. Megrendítő és roppant tanulságos, ahogy viszonyulnak a megtörtént erőszak tényéhez: az osztályfőnöknek egy feladat a sok közül, amit előbb-utóbb ki kell deríteni, meg kell büntetni a tettest, az áldozat és az, mi minden állhat a háttérben, mintha nem is érdekelné. A diákok közül többen rettegnek, hogy azt gondolják róluk, ők az áldozatok, érzik, akár ők is lehetnének a képen. De megérintő az is, hogy Sára néni, a napközis tanár felajánlott segítségét ugyan nem fogadják el, de közben hogyan nyernek erőt egy-egy új szerelem, barátság, remények, álmok és a képzelet segítségével.

Wéber Anikó regényétől távol áll a didaktikusság, mély empátiával, sokszor humorral és iróniával eleveníti meg az osztálynak azt a bizonyos októberi hetét. A kötet feszes tempót diktál az első mondattól az utolsóig, meglepetésszerű csavarokkal és fordulatokkal. Nehéz letenni.

Wéber Anikó: Az osztály vesztese. Pagony, Budapest, 2016., 2490 Ft.


 Főoldal

2018. január 16.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Temesi Ferenc BékéscsabánSzálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján RómábanIrodalmi díjak a nemzeti ünnep alkalmábólJön a XIII. Deszka Fesztivál
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Zuglischer Manó szerelmesFellinger Károly verseiSzálinger Balázs: PrizmaLövétei Lázár László versei
Prózák
Jassó Judit: OmlásNagy-Laczkó Balázs: A mocsárbanKiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: Örökség
Kritikák
Fülszöveg, két szólamra„Én a verstől menekülök” – avagy miért nem sikerülhet ez mégsemAz érthetőség határán - Dezső Kata kötetérőlA balladák vége - Muszka Sándor: Szégyen
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA