Olvasónapló

 

Storno_foldalatti.jpg 

 

Décsy Eszter

 

Kalandozás tipográfia

és regény találkozási pontján

 

Bár nagyon szeretem a kortárs művészetet és irodalmat, a nagyon absztrakt, kísérletező vonalaktól azért gyakran tartok egy kicsit, riaszt az öncélúság, a belemagyarázás, a túlművészkedés, ugyanakkor szeretem is a kísérletező, bátor gesztusokat. Meg, persze, a jó regényeket. Storno Milán, alias Sipos Máté Földalatti nyár című regénye pedig éppen ilyen.

Storno Milán tipikus egyetemista a tipikus budapesti hétköznapokban, valamikor 2015 és 2017 között. Tipikusságában is átlagos. Egy tipikus szórakozóhelyen dolgozik poharasként, a főnöke tipikusan tirpák kisvállalkozó, a fizetése pedig ennek megfelelően a diákmelós kategória. Állandó barátnője nincs, csak egy lakótársa, sorstársa, aki hozzá hasonló nihilben és céltalanságban tölti a napjait. Főhősünk is csak sodródik, főleg az éjszakában; olcsó pia, fű, cigi, ami belefér. Az egyetlen bizonyosság, ami már a regény elején kiderül, hogy Storno zseniális érzékkel figyeli meg a környezetét. Megfigyel, regisztrál, helyzetjelent, elemez, szarkasztikusan, ironikusan, tömény cinizmussal, és, persze, ebből fakadó humorral.

Munkájából hamar elege lesz, felmond, és lakótársával a nyár elején nekiindulnak az országnak, minden komolyabb terv nélkül, hogy egyfajta magyar ipszilongenerációs “Félelem és reszketésre” induljanak, hogy keressék az értelmet, a célok illúzióját. Kalandok, új ismeretségek, ahogy az egy tipikus nyári regénytől elvárható, akadnak bőven, de végig ott lebeg egyfajta be nem teljesülő ígéret, a célok ígérete, ami a mostani generációt boncolgató diskurzusoknak is gyakran előkerülő témája. Ez az iróniája és egyben tragédiája is. Teszem hozzá, ezt mondjuk most, amikor még nem látjuk, hova futhat ki ennek a generációnak a sorsa.

A történet önmagában is nagyon szórakoztató, lendületes, gördülékeny, letehetetlenül visz magával, és igen gyorsan át is pörgethető. Az a fajta könnyed regény, ami olyan irodalmi igénnyel készült, hogy még véletlenül sem felejteném a tengerparton. Egy-egy humorosabb elem vagy cinikus megszólalás kifejezetten emlékezetes. Emellett valóban reális generációs helyzetjelentésnek tartom.

Amitől viszont magasan kiemelkedik a hasonló témájú regények közül, az a könyv maga, mint a történet fizikai hordozója. Az elején még csak alig, de a regényben haladva egyre sűrűsödnek a tipográfiai gesztusok, kezdve egy elkülönített szekciótól és eltérő betűtípustól, folytatva egészen odáig, hogy komplett oldalak esnek szét, folynak egybe, a történethez igazodnak a betűméretek is (pl. a hotel neve), és végül a legmerészebb kötészeti gesztus (és egyben a kedvenceim), a rejtett oldal és a párhuzamos dialógus (élőbeszéd és chatelés az asztal alatt). Mindettől élő, kissé interaktív a könyv, olvasóként újra kell gondolnom a hagyományos szövegekhez és könyvhöz való viszonyomat, és bátran kell alávetnem magam, hogy kísérletezzen rajtam, vajon széttépem-e, értelmezem-e, gyorsan átlapozom vagy időzöm az ilyenek felett. Borzasztóan élveztem ezt a kalandot!

 

Storno Milán: Földalatti nyár, NOW Books & Music, 2016.


Főoldal

2017. március 13.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
A Bárka tanulmány- és esszépályázata FISZ-tábor Királyréten - Olvasni szabad! Nagygalambfalván eltemették Kányádi SándortNemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán
Ütőér
Márton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcái
Versek
Somorjai Réka verseiDebreczeny György verseiPéter Erika verseiCsontos Márta: Arcok a múzsák kertjéből
Prózák
Márton László: Vagy inkább miatta...Lehetne rosszabbAbafáy-Deák-Csillag novellái Nagyanyám kalandjai
Kritikák
A mittelszolipszizmus erőtereibenHalmai Tamás négy líraolvasmányaSötét jóslat„Az ember mindig cifrázza magát”
Esszék, tanulmányok
Millenniumi ódák Nagy Gáspár költészetébenEgy vonzó költői alkatArany János emlékkönyvi verseirőlNagy Gáspár autoreflexív beszédmódja
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA