Papírhajó - Mentőöv

 Berg_Judit__Sz__sz_Marcell_fot__ja_.jpg

Interjú Berg Judittal

 

– Hogyan született meg az ötlet, hogy a Mátyás király templomában játszódó mesét megírd?

– Nagyon szeretek olyan történeteket írni, amelyben valós események, tények vagy a világ valamely szeglete jelenik meg mesébe ágyazva. Az Almában például a sakk, a folytatásában, a hamarosan megjelenő Drifterben a számítástechnika újdonságai és veszélyei, a Két kis dinó-sorozatban különböző történelmi korszakok, de említhetném a Tökmagok-sorozatot is, amelyben a főszereplők Afrikába, egy vulkánra, egy korallzátonyra és az ókori Egyiptomba jutnak el. A Mátyás-templomban játszódó mesével régi vágyam vált valóra: a kislánykorom óta csodált épületet mutatom be merőben szokatlan módon.

– Nem is gondoltam volna, hogy egy templomban ennyi állat megbújik a szobrok között... Te is csodálkoztál? Avass be a háttérmunkálatokba, kérlek!

– A templomban minden segítséget megadtak nekem a munkához, a rejtett titkokat, különlegességeket is megmutatták, írás előtt rengeteg időt töltöttem az épületben. A sok állat is meglepetés volt számomra, de mellette megdöbbentett ezer más részlet is – a figyelmes szemlélő számára ezer év történelme bomlik ki a minták, szobrok, festmények közül.

Heteken át ismerkedtem a templommal – részleteiben, aprólékosan jártam végig a templom dolgozóinak segítségével, akik igazi idegenvezetőként kalauzoltak végig az altemplomtól a tetőig mindenütt. De könyveket is olvastam, sőt írás közben is néha felszaladtam a várba, hogy ellenőrizzem egy-egy megjelenő állat vagy helyszín pontos elhelyezkedését.

– Melyik a kedvenc életre kelt állatod, ki áll hozzád a legközelebb, és miért?

– A két főszereplő, Bodza kutya és Gallusz kakas áll a legközelebb a szívemhez, de nagyon szeretem a baglyokat és a kisebb, rejtőzködő lényeket: a méheket, a szarvasbogarakat és a csigákat is.

– Akkor valóban minden hiteles, éppen úgy, ahogyan leírod? Tehát ha ezek után kedvet kapunk, és ellátogatunk a templomba, Bodza kutya valóban III. Béla és Anna királynő lábai előtt fekszik? Ott keressük, ugye?

– Persze. Sőt, aki szól a templom bejáratánál, hogy olvasta a könyvet, és szeretné megkeresni a szereplőket, az matricákkal kiegészíthető térképet is kap. A Mátyás-templomban nagy szeretettel fogadják a könyv olvasóit, és szükség esetén segítenek is szereplők felkutatásában.

– Hogyan lett a kiskutya Bodza?

– A bodza növényt is nagyon szeretem, nemcsak a virágzó bokor látványát, de a bodzaszörpöt, a bodzás palacsintát és az érett bogyókból készült lekvárt is. Mindenképpen növényről akartam elnevezni ezt a fehér kiskutyát, aki jobban szereti a vegetáriánus ételeket a húsnál. Nem csoda, hiszen élete nagy részét szoborként töltötte, kőgyomrának nem volt alkalma hozzászokni a zsíros ételekhez!

– Egy templom azért nem mindennapi helyszín egy mesének, nem? Nehéz volt kitalálnod a történetet?

– Felemelő érzés volt az írás, egészen magával ragadott a templom hangulata. Egyszerre próbáltam izgalmas és megható történetté formálni az alapötletet, miszerint egy vad vihar közepette elgurul a tetőn ülő holló gyűrűje, amitől minden megváltozik, mert akaratuk ellenére életre kelnek a templombeli állatok.

– Milyen korosztálynak szól a meséd?

– Öt éves kor fölött ajánlom nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak.

– Mi volt a meséd célja? A szórakoztatás, a tanítás, a Mátyás templom megismertetése?

– Ezek mindegyike. A mesemondásnak mindig célja a közönség elvarázslása, de most a mese csodája mellett be akartam mutatni a templomot, kedvet akartam csinálni ahhoz, hogy mindenki megnézze. És közben mesélni akartam barátságról, helytállásról, pletykákból és információhiányból származó tévedésekről, hatalomvágyról, szeretetről és elengedésről.

– A jövőben is írsz majd hasonló mesét más helyszínnel?

– Bevallom, ez is megfordult már a fejemben. De egy kicsit még elidőzöm a Mátyás-templomnál. Annyi izgalmas részletről nem írtam még, és olyan sok csodát rejt ez az újjávarázsolt, mégis réges-régi épület, hogy most nagyobbaknak (tizenkét éven felüliek) írok egy krimit, amelynek ugyanígy a templom és a Budai Vár lesz a helyszíne.

– Már alig várjuk! Mikor fog megjelenni, hogy tervezed?

A szöveg háromnegyede már elkészült, de mivel több szálon fut a cselekmény, nagyon oda kell figyelnem, hogy minden szálat megfelelően fűzzek össze a többivel. Reményeim szerint még idén befejezem a munkát, aztán már csak a szerkesztés, tördelés és grafikai munka van hátra, szóval, ha minden jól megy, legkésőbb jövő tavasszal kézbe lehet venni a könyvet.

 

                                                                               (Schütz Gabriella)

 Berg Judit portréját Szász Marcell készítette.

(Berg Judit: A holló gyűrűje, Nagy Kincső rajzaival, Ecovit Kiadó, 2018., 80 oldal, 2980 Ft)


 

Főoldal

  

 

2018. november 19.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái
Versek
Lanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián verseiKaracs Andrea versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA