Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

Utaz__s_D__n__md__nomba__1_.JPG 

 

Nagy Eszter

 

Vegetáriánusok és fogfájósak – mi az?

 

A dinoszauruszok nagy kedvencek a gyerekeknél, a témával széles korosztályt lehet megszólítani, nemtől függetlenül. Manapság az ember paleontológai alapismereteit a Jurassic Park és a Jégkorszak egyvelege határozza meg, én is innen tudom, amit tudok, amit most nem is részleteznék, mert meggyőződésem, hogy miként az említett források, akként ezen ismeretek is egyetemesek.

M. Kácsor Zoltán dinós története úgy is indul, ahogy várom: minden idők legnagyobb ragadozója, a rettenetes fogakkal teletömött szájú Tyrannoszaurusz Rex, alias tirex, barátainak Rilex… Vagyis ha lennének barátai, de nincsenek. Mert rettenetes. Viszont van egy keselyűje. A szájában. Kunyi… Ezzel az öt sorral engem megvett a könyv, én meg a könyvet.

És amit eddig tudni véltünk a dinoszauruszok fogcsattogtató, karommal kaszaboló világáról, az rögtön átértelmeződik. A szerző a bravúros névválasztásokon túl is tud egyet csavarni a sztereotípiákon. Már amik az őshüllők jellemére vonatkozik. A főhős, Rilex a világ legbékésebb dinoszaurusza, aki nem hajlandó ragadozni. Ehelyett kertészkedik, és maximum döghússal (jobbára békacombbal) dobja föl olykor az étrendjét. Egyetlen barátja a nagydumás, hebrencs keselyű, Kunyi. Rilex minden vágya, hogy barátai legyenek, ezért fogorvos (!) szeretne lenni. Barmol, a raptor pedig, Rilex félresikerült kezelése révén, szinte az összes fogát elveszíti. Ennél fogva a történethez csak hehegve tud hozzászólni. Talán ez az oka annak, hogy a három barát közül ő tesz hozzá a legkevesebbet a cselekmény alakulásához. Az evőbajnokság kivételével jelenléte jelentéktelen az események alakulása szempontjából. Ez igazán sajnálatos, főként hogy a korábbi filmes ábrázolásokból fakadóan a raptorok a veszélyesen intelligens ragadozó megtestesítői.

A három barát útnak indul Dínomdánomba, a dinók titkozatos városába, hogy ott valóra váltsák álmaikat. Az út során leküzdött akadályok igaz csapattá kovácsolják a társaságot: Rilex végtelen nyugalma és bölcs igazságossága biztos kézzel (bár igencsak csenevész kis tirex kezek azok) gardírozza a csapatot; Kunyi szemtelen bátorsága, éles esze és telhetetlensége legalább annyi szorult helyzetből vezeti ki őket, mint amennyi galibát okoz. A kis keselyűnek többször is jóvá kell tennie hibáit, és a történet végén az ő hősies helytállásának köszönhető, hogy végül minden jóra fordul. Ő a mese legszórakoztatóbb és legszerethetőbb karaktere. Ellenpontja Káró, a velejéig gonosz varjú, aki minden mesterkedésével azon van, hogy akadályozza a barátok küldetését. Figurája mérhetetlenül ellenszenves, konkrétan megkínozza a raptort, és mindenkit félrevezetve kihúzza megmaradt fogait is, hogy egy sérelméért bosszút álljon. A történet során nem derül ki, miért gyűlöli ennyire a hőseinket, pedig ilyen mértékű, aggályok nélküli kegyetlenség felveti ennek szükségességét. Tetteinek nemcsak okai, de következményei is elnagyoltak: a mesei igazság hozadékaként el kéne nyernie méltó büntetését. De erre nem kerül sor, helyette inkább a végig következetesen békeszerető (és -tűrő) Rilex nagylelkűsége kap egy újabb, sokadik lehetőséget a kibontakozásra.

A kötet végére nemcsak a mesei egyensúly billen meg, hanem az elbeszélés kezdeti természetessége is. Az utazás ideje alatt egyik helyzet hozza a másikat, könnyedén siklik előre a történet, a leírások jól felskiccelik a helyszíneket és azok lakóit, a párbeszédek csipkelődve pattognak a szereplők között. Ráadásul Kecskés Judit földszínekkel operáló rajzai összhangban vannak a leírások vázlatosságával. Aztán valahol a könyv felénél hőseink elérik a várost, ahol az addigi természetesség megbotlik. A szerző maga sem vállalkozik rá, hogy a dinóváros csodáira magyarázatot találjon. Egyszerűen végigvezeti a bőségen a kis csapatot, gyors bepillantást engedve a helyi látványosságokba. Még szerencse, hogy az események azért Dínomdánomban is pörögnek tovább, egészen a boldog kifejletig. A lezárás pedig ígéret a folytatásra.

 

(M. Kácsor Zoltán: Zabaszauruszok 1. Utazás Dínomdánomba, Kecskés Judit rajzaival, Kolibri Kiadó, 2017, 166 oldal, 2699 Ft)


 

Főoldal

2017. október 04.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png